Naša preporuka

22.01.2013.

Intervju sa Zebra Dots Zebra Dots sa snimanja spota
foto: Sara Jović
Intervju sa Zebra Dots

Pogledajte fotke sa snimanja spota za "Walking on a chance"

Hrvatsko – slovenački sastav Zebra Dots, o kom smo već u par navrata pisali, bio je u Beogradu proteklih dana divnim povodom - na nekoliko lokacija u našem gradu se snimao spot za singl “Walking on a Chance“ koji je nedavno najavio njihov istoimeni, debitantski album.

Album je izašao za Universalmusic što je ujedno njihov (Universalov) prvi projekat sa nekim umetnikom iz regiona. Naša redakcija je posetila snimanje poslednje klape za spot, a tom prilikom smo popričali sa Sašom Danilov i Koolade-om, vokalima i frontmenima Zebra Dotsa. Beogradska promocija albuma zakazana je za 30. januar u KC Grad-u, gde je jednim delom sniman i spot koji će premijerno biti prikazan istog datuma. U spotu se pored članova benda pojavljuje i devetogodišnji Feđa koji tokom spota sakuplja raznorazne „artefakte“ (mini klavijature, HP tablet, slušalice, disko – kuglu i slučno) koji zapravo metaforično opisuju muzički pravac Dotsa i na samom kraju im sve to predaje tokom susreta u bašti KC Grada.

Evo šta su, ekskluzivno za naš portal, ispričali o saradnji sa Universalom, o tome ima li nade za dobar zvuk i koje domaće muzičare rado slušaju.

MjuzNews: Kažite nam kako je bend krenuo sa radom? Kako je osnovan, kad se ko pridruživao i uopšte - kako je sve počelo?

Koolade: Dakle, počelo je tačno 31.12.2009. godine (smeh)... ne ozbiljno, ja tada upoznajem bubnjara Ivu Rimca i kažem mu da bih u principu hteo raditi sessione sa njim jer mi se sviđa kako svira i da bih hteo malo ući u taj svet akustičnih bubnjeva i snimanja i produkcije bubnja. I sad, mi tu počinjemo raditi sessione, dovodimo i druge muzičare, i u suštini svakome ko nam je „legao“ i dopao nam se, mi smo mu rekli: „Dođi i sledeći put“. Tako je nastao bend. U početku sviramo funk brakes instrumentale i furamo vintage, ’70 sound, a nakon par meseci smo se zasitili toga jer je to ipak strukturn zatvorena muzika i ne možeš mnogo izmišljati nove stvari, sve se već zna. Hteli smo da krenemo da radimo i vokalnu muziku, neku vrstu POP-a, ni sami još u tom trenutku nismo znali šta. U tom trenutku dolazi devojčica, Saša Danilova i mi počinjemo da radimo pesme. U međuvremenu, ja isto shvatim da bih mogao pevati, da imam glas za to i počinjem da snimam demo snimke i postajem uz nju lead vokal. U celom tom procesu se pojavljuje Universalmusic koji je bio u toku potpisivanja ugovora sa nekim lokalnim bendom iz regije...

MjuzNews: Da, to je upravo naše sledeće pitanje. To što vam se desilo zvuči kao bajka. Kako se sve desilo? Ko je koga tu kontaktirao i kako je tačno došlo do potpisivanja ugovora za Universalmusic?

Koolade: Dakle, Ivo Rimc je dobio dojavu da oni žele pokrenuti domaći katalog jer su već par godina prisutni u regionu. Mi smo onda poslali naše demo snimke koje smo do tada napravili, njima se to jako dopalo i nakon par meseci smo potpisali ugovor. Cela priča se dogodila kao što je i bend nastao – spontano. Sve se događalo jedno za drugim, kockice su se slagale, a mi smo samo posmatrali i rekli „ajde, super, može!“.

MjuzNews: A reci nam, ti prvi put pevaš u Zebra Dtos? (super zvučiš). Da li se i dalje baviš drugim stvarima ili si se navukao na pevanje? Šta ti je sada draže, da produciraš ili da pevaš?

Koolade: Ja mislim da mi sve bolje i bolje ide (smeh). U principu kao producent imam sluh za te stvari. Puno sam snimao sa pevačima (izmeđuostalih i sa Edom Maajkom na čijem albumu „Balkansko a naše“ sam i gostovao na dve stvari, ali to je više bio rep), i znao sam da znam pevati samo nikad me nije povuklo da se baš bavim pevanjem. Ali u ovom bendu se to nekako desilo. Na demo snimcima koje smo uradili je nekako moj glas „legao“ na tekstove i interpretaciju i to je bilo to.

MjuzNews: Poznati ste po odličnim živim nastupima a nastupaćete u Beogradu 30. Januara. Šta planirate da svirate osim, naravno pesama sa albuma?

Koolade: Na promociji albuma ćemo svirati ceo album i to je to. Kasnije kad budemo radili svirke sigurno će tu biti i neki coveri, neke pesme koje nam se sviđaju. Saša: Da, kasnije ćemo svirati i neke nove stvari koje nisu na albumu.

MjuzNews: Pretpostavljam da ste donekle upaznati sa srpskom scenom pa me zanima da li vam je neko posebno skrenuo pažnju?

Koolade: Meni se užasno sviđa Sevdah Baby, on baš zna „ubosti“ dobru stvar. Takođe produkcijski mi se jako dopada Maraqua. S.A.R.S. je takođe postao veliki bend u celom regionu... to je ono što bih izdvojio od novih bendova. Ne moram naravno pričati posebno o Ekatarini Velikoj i klutnim stvarima.

MjuzNews: U Srbiji kao i u Bosni, Crnoj Gori, Bosni a i Hrvatskoj nas je šund sve udavio. (Koolade: Da, svugde i u Americi...). Šta mislite da li ćemo se ikada iz toga izvući i da li na lokalnoj sceni ima nade za dobar zvuk. Mi smo mlad sajt i cilj nam je da promovišemo kvalitetne bendove kao što je i vaš, da li mislite da imamo razloga za optimizam?

Saša: Treba biti pozitivan uvek. Sigurno će biti boljih dana za više dobre muzike. Treba raditi srcem, a onda će se sigurno nešto dogoditi. Da bude i više sajtova kao što je vaš, da pomognemo jedni drugima i to je to.

Koolade: Mislim da danas muzičarima, koliko je teže, toliko je i lakše. Danas možeš jako lako doći do ljudi ako imaš dobar materijal. Uvek reakcija publike govori o tome koliko je neki bend uistinu dobar i kvalitetan.

MjuzNews: Neću da vas pitam kako svoj zvuk žanrovski definišete niti kojim žanrovima naginjete, ali kažite nam šta slušate privatno. Šta vas oduševljava?

Koolade: Pa, koreni hip – hoppa, funka i soula. U poslednje vreme slušam jako puno indi muzike i naravno svu ovu elektroniku od skandinavaca do UK progresive. Ali slušam i POP i mainstream.

Sasha: Isto i ja. Imam periode, iz meseca u mesec slušam svašta. Sad trenutno slušam Little Dragon, super mi je uopšte skandinavska elektronika.

 

Ostavi
komentar

Povezano