Naša preporuka

05.03.2014.

Intervju sa tvorcem showa Lord Of The Dance, Michael Flatleyom Michael Flatley
foto: Tvorac showa Lord Of The Dance
Intervju sa tvorcem showa Lord Of The Dance, Michael Flatleyom

"Želim bolji svet za sve mlade ljude"

Arena Beograd i BIF (Beogradski irski festival) zajedno će obeležiti nedelju irske kulture u Beogradu. Krunu ove manifestacije predstavlja veličanstveni nastup čuvene irske plesne trupe Lord of the dance koji će se održati 18. marta u Kombank Areni.

Lord of the dance dolaze sa svojom prvom postavkom koja broji 40 plesača. Iako ne nastupa sa njima, idejni tvorac ove trupe i glavni koreograf Michael Flatley često održava treninge sa svojim plesačima. Za nedelju dana, plesači u vežbanju provode 22 sata, a ponekada za usavršavanje novog koraka koji traje 30 sekundi, utroši se čak 8 sati.

Michael Flatley je vlasnik brojnih priznanja i rekorda, a svakako je jedan od najvažnijih onaj u Ginisovoj knjizi rekorda gde se vodi kao čovek sa najbržim nogama na svetu sa neverovatnih 35 udaraca u sekundi! Ovo je ekskluzivni intervju sa njim:

MjuzNews: Koincidencija je da ćete u Beogradu nastupiti svega jedan dan nakon praznika St. Patrick’s Day. Da li nam ovim povodom pripremate nešto specijalno?

Michael: Da, to je naš nacionalni prazik i samim tim veoma poseban dan za nas. Drago mi je da ste postavili ovo pitanje upravo iz razloga što nisam planirao ništa posebno. Međutim, sada ste mi postavili izazov na koji ćemo morati da odgovorimo.

MjuzNews: Kao direktor i glavni koreograf showa Lord Of The Dance recite nam, šta je osnovni kriterijum kojim se vodite prilikom prijema novih članova trupe?

Michael: U najvećem broju slučajeva čim nekoga vidim znam da li ću tu osobu primiti ili ne. Mladi plesači su kao atletičari; čak i ako poseduješ sav talenat ovog sveta moraš takođe i uživati u njemu imati želju za stalnim usavršavanjem. Režim treninga je veoma naporan i neki plesači odustaju jednostavno zbog fizičkih ograničenja, jer ne mogu da podnesu toliki napor. Takođe, ovo je timski rad i sposobnost rada u grupi je nešto što je od izuzetne važnosti.

MjuzNews: Jedan ste od najboljih plesača svih vremena ali takođe ste, što je daleko manje poznato, i muzičar, flautista. Recite nam, koliko je važna uloga muzike u vašem showu i da li koristite isključivo originalno komponovanu muziku ili i neke poznate pesme / melodije?

Michael: Veoma volim flautu a ona je ujedno i jedan od glavnih instrumenata u našoj tradicionalnoj muzici. Počeo sam da sviram (kao i da plešem) veoma rano... od malih nogu. Učestvovao sam u takmičenjima i pobedio na Irskom Šampionatu, ali nikada nisam imao dovoljno vremena da se posvetim sviranju u onoj meri koliko bih želeo da jesam. Upravo sada smo predstavili sasvim novu muziku koju je pisao sjajan kompozitor tradicionalne muzike Ger Fahy, sa kojim sam godinama unazad sarađivao. Sva muzika koju koristimo je pisana specijalno za show.

MjuzNews: Jednom ste rekli da Lord Of The Dance nisu deo POP kulture ali da ste uprkos tome nastupali pred hiljadama ljudi, baš kao velike POP zvezde. Šta mislite, iz kog razloga je vaš show do te mere interesantan, specijalan i drag publici?

Michael: Mi svakako jesmo deo globalne POP kulture. Pričao o Lord of the Dance je klasična priča o dobru koje se suprotstavlja zlu i ta priča traje već gotovo 20 godina, koliko nastupamo. Interesantni smo svim uzrastima i svim kulturama i zato smo odoleli testu vremena. Mi smo to što smo jesmo i veoma smo srećni što je publika širom sveta tako dobro reagovala na nas. Ali isto tako, vremenom je irski ples našao svoj put do široke publike i danas je slavljen od strane mlađe populacije i to na mestima gde to ne biste očekivali.

MjuzNews: Imate li neostvarenih snova?

Michael: Naravno da imam. Želim bolji svet za sve mlade ljude i imam ideju na koji način ples može biti deo toga. 

Ostavi
komentar

Povezano