Naša preporuka

29.03.2013.

Iguana: najbolji live jazz u Beogradu Restoran Iguana
foto: PR Photo
Iguana: najbolji live jazz u Beogradu

Klupski duh New York-a

Svi smo ponosni na činjenicu da je Beograd u poslednjih deset godina dobio status jednog od najboljih gradova u svetu kad je u pitanju noćni život, ali mnogi će se složiti da u zaista raznovrsnoj ponudi ima i onoga što i nije za diku i ponos. Iako se u muzičkom krugovima može čuti dirljivi optimizam da raste interesovanje za žanrove kao što su blues ili jazz teško nam je da u stvarosti pronađemo razloge za takvu dijagnozu. Broj mesta u kojima se može čuti kvalitetna živa svirka spao je na jednocifren broj a jazz, blues, soul i slični žanrovi svedeni su skoro na nivo egzotike.

Iguana je jedno od retkih mesta u Beogradu koje ne samo da održava jazz zvuk u sećanju beograđana već potvrđuje da je broj onih koji ovaj zvuk vole ogroman, jer, u Iguani teško možete dobiti mesto ako ga prethodno niste rezervisali. Ovaj vrhunski restoran se nalazi na jednoj od najlepših lokacija u gradu, u nizu lokala pored Save, u Beton hali što je idealna pozicija za koncept koji neguju autori ovog sjajnog mesta Aleksandar Rodić i Goran Jević a to je: Food – Wine – Jazz.

Zahvaljujući prostranom enterijeru koji može da primi i do 150 gostiju i muzičari imaju mesto kakvo im dolikuje, na uzdignutoj, profesionalnoj bini u centalnom delu partera kojim dominira elegantni polukoncertni klavir. Žive svirke se održavaju svake večeri, najčešće dva nastupa za jedno veče. Muzički urednik i jedan od dva vlasnika, Aleksandar Rodić, zaslužan je za selekciju nalepših standarda jazz literature među kojima su kompozicije Cole Portera, John Coltranea, Duke Ellingtona, George Gershwina i mnogih drugih velikana. Pijanisti Ivan Aleksijević, Filip Bulatović, Ivan Ilić, Sava Miletić i Aleksandar Bahun, kontrabasisti Milan Pavković i Branko Marković, saksofonista Ljuba Paunić i pevačica Aleksandra Bjelić samo su neki od sjajnih domaćih jazz-era koje su gosti Iguane imali prilike da čuju u poslednjih nekoliko godina. Dueti i trija nastupaju svakog radnog dana od 19h do 21h a oko 22h na binu stupaju kvarteti i kvinteti koji sviraju svakim danom sve do 1h posle ponoći.

Interesantan je podatak koji smo dobili od Gorana Jevića, da se mnogi nastupi snimaju. Tako je nastalo i prvo Iguana Live Jazz vol.1 (Saxopone) izdanje sa 10 najlepših jazz numera u kojima su solo tenor sax svirali Ljuba Paunić, Aleksanda Jaćimović i Kristijan Mlačak. Svih deset izvođenja zabeleženo je  tokom mnogobrojnih nastupa sa željom da svojim vernim gostima podare neodoljive džez ritmove i jedinstvenu klupsku atmosferu čak i kada nisu u Iguani.

Ostavi
komentar
  • 17.10.2013, 12:22h Pera - Još da je autor ovog članka bio u nekom od njujorških džez klubova! Tamo nema ni sponzoruša ni poslovnjaka kojima je jedini cilj da nekoga impresioniraju a ne da uživaju u muzici, koja je u Iguani ipak samo bleda slika onoga sto se svira u Njujorku.

Povezano