Naša preporuka

09.05.2013.

Elemental: intervju Elemental
foto: PR Photo
Elemental: intervju

"Publika nas svugde podjednako dobro razume"

Oni su jedan od najpoznatijih bendova u regionu. Publika ih obožava, mnogi mediji se plaše da emituju njihove spotove a njih samo zanima da prave dobru muziku i kroz nju nam kažu sve što im je na srcu. Oni su Elemental a ovo je intervju sa njima:

MjuzNews: Mnogočlan ste bend. Ima vas sedmoro i svi ste vrsni muzičari. Ipak, odajete utisak izuzetno skladne ekipe u kojoj nema ni malo sujete, rivalstva ili nesloge. Vaša energija na koncertima to i dokazuje jer samo bend koji diše kao jedan može napravi tako dobru atmosferu na nastupima. U čemu je tajna?

Remi: Pa, nije baš sve uvijek bajno u bendu, s vremena na vrijeme se pojave trzavice ali u tim je momentima bitno zadržati hladnu glavu i imati na umu da svi imamo isti cilj – donijeti odluke koje su najbolje za bend! Ono što je zapravo najbitnije jest da se članovi međusobno poštuju i da budu prijatelji jer onda i kada nastupe neki teži trenuci, razmišljamo kao ekipa, a ne kao skup pojedinaca. Do takve je vrste sinergije teško doći i to zahtjeva puno rada i vremena jer nije uvijek lako stvoriti kvalitetnu grupnu dinamiku. Ipak, nije nemoguće. U bendu mora biti prisutan ego svakog od nas, ali on ne smije zasjeniti razum.

MjuzNews: Žanrovski ste šaroliki i ne robujete stilovima. Da li je to zato što svako u bendu sluša nešto drugo pa dolazi do mešavine uticaja ili je nešto drugo po sredi?

Shot: Pa vjerovatno je i to što se utjecaji mješaju. Ali prevalili smo neke godine gdje se opterećujemo tko što sluša. Svi smo se naslušali svega i svačega, svi volimo muziku do te mjere da gutamo sve što nam padne u player. I naravno da se različiti utjecaji pomješaju i uvuku u muziku koju stvaramo. No ne opterećujemo se s tim kako bi svoj stil točno opisali. Opisi stilova su za one koji su nesigurni i imaju potrebu svaku muziku staviti u svoju ladicu! Nas to ne pogađa previše. Napravimo nešto što nam se sviđa i što bi i sami voljeli slušati, a onda neka to netko drugi stilski definira. Sigurno će progriješiti! hahaha!!

MjuzNews: Bendovi koji se bave socijalno – političkim temama uglavnom biraju reggae ili hip – hop kao žanr kroz koji će se izraziti. Šta mislite zašto je to tako?

Remi: Ne bih se baš složila s time... Recimo, tijekom npr. Novog Vala u Hrvatskoj je bilo mnogo bendova koji su bili socijalno ili politički angažirani, a izražavali su se kroz rock. U biti, mislim da danas većina žanrova progovara aktivističkim jezikom, metaforički ili izravno, osim možda pop glazbe koja će se rijetko osloniti na aktivizam bilo kakve vrste.

MjuzNews: Vaši tekstovi su inteligentni i angažovani. To vas je često skupo koštalo. Pesma „Zašto te imam“ je zabranjena za emitovanje na TV stanicama. Kad nekoga zabrane to uglavnom znači da govori pametne i istinite stvari. Da li ste zbog cenzure koja vam se dogodila besni ili ponosni?

Shot: Pa zapravo nas je to zateklo. Očekivali smo nekakvu reakciju na spot a ona je u prvom trenutku izostala jer se spot nigdje nije ni emitirao! Tako naime funkcionira moderno „zabranjivanje“ – predaš im spot a oni tvrde da ga nisu dobili, ali kada ga „dobiju“ sigurno će ga zavrtiti! Tragikomično! Na kraju nas to i nije previše pogodilo. Spot je svoj život imao na YouTube-u gdje je skupio nevjerovatan broj gledanja u samo par dana. Dapače, to nas je oduševilo jer je internet tada pokazao da je i ovdje dovoljno moćan medij da može parirati televiziji! Iz svega toga jedino ružno što se dogodilo je da su se javljale neke televizije koje su išle sa upitima „možete li nas spominjati u intervjuima – mi vam vrtimo spot“. Kao neka mi njih reklamiramo jer su oni tako „super“! Ma nemoj!

MjuzNews: Da li smatrate da muzika može da menja svet?

Remi: Može, svakako, ali to ne mora uvijek biti u onom pozitivnom smislu. Npr., kada se dogodi neki globalni glazbeni fenomen poput Gagnam Style, promjena ne mora uvijek biti pozitivna (smeh)... Ako ipak govorimo o pozitivnoj promjeni u smislu osvješćivanja kolektivne svijesti o nekoj problematici, onda tu smatram da muzika djeluje na mikro – nivou... Može promijeniti svijest pojedinca, a ako gledamo da pojedinci stvaraju masu, tj. svijet, onda krećemo od mikro - nivoa ka makro - nivou. Jedan po jedan čovjek, jedno po jedno shvaćanje... To je naravno dugotrajan proces, ali nije nemoguć, pogotovo kad muzika progovara o nekim temama koje direktno ili indirektno zahvaćaju cijeli svijet.. Npr. Tijekom rata u Vijetnamu, pacifistične poruke Boba Dylana mijenjale su kolektivnu američku svijest.

MjuzNews: Nastupate po celom regionu. Gde vas najbolje razumeju?

Shot: Imamo tu sreću da nas svugdje razumiju! Ako baš govorimo o tome da li je jezik barijera, uglavnom nije. Ali primjećujemo da u Sloveniji i Makedoniji one najmlađe generacije imaju malo problema s razumjevanjem jer više ne uče „naš“ jezik u školama. No za sada to ne pravi nikakve probleme. A ako ne govorimo o jeziku nego o poruci koju prenosimo publici, onda možemo reći da nas apsolutno svugdje razumiju. Za neke pjesme bi čak voljeli da ih manje razumiju, tj. da nekima bude bolje pa da se u nekim teškim temama ne mogu pronaći. Ali na žalost svi smo u istom dreku pa se zato i u tome razumijemo...

MjuzNews: Kako biste u par reči opisali stanje na hrvatskoj muzičkoj sceni danas?

Remi: Pozitivno, kreativno i sa tendencijom prema boljem!

MjuzNews: Često gostujete u Srbiji pa verovatno pomalo pratite i našu scenu. Ko vam je od mladih bendova specijalno privukao pažnju?

Shot: Nepošteno bi bilo sada slagati popis „dobrih“ bendova iz Srbije jer bi polovinu naveli a ogromnu polovinu zaboravili navesti! Ima jako jako puno dobre muzike. U svim stilovima. Ali kao i ovdje u Hrvatskoj, i u Srbiji je puno loše muzike. To ignoriramo, slušamo ono što nam se sviđa. I imamo sreću da s mnogim dobrim srpskim bendovima po festivalima dijelimo binu! Super je to!

MjuzNews: Ko je, prema vašem mišljenju, najznačajniji muzičar svih vremena?

Remi: Teško je reći, svaka epoha ima svog "junaka"... Previše je pojedinačnih ukusa da bi se mogao definirati najznačajniji muzičar svih vremena. Za neke će to biti Mozart, za neke Everlast. Za mene nema pojedinca, mislim da je značajna svaka muzika koja u ljudima probudi neke nove osjećaje.

Shot: Uh koje teško pitanje! Vjerovatno Ravel zbog toga što je prvi put u svom „Boleru“ koristio formu koju danas nazivamo loop... zatim Brian Wilson iz Beach Boysa zbog toga što je prvi osmislio modernu pop harmoniju i otjerao aranžman do plafona! Ne mogu se sjetiti konkretnih pojedinaca... Nema toga više da jedna osoba napravi nešto toliko revolucionarno. Danas su to pokreti. Neke ideje koje se provuku kroz muzičke stilove i ostave dubok trag – punk, hip-hop, rana elektronika...

Ostavi
komentar

Povezano