Naša preporuka

06.02.2017.

ELEKTRANA predstavlja: Januar 2017 Numb
foto: Youtube screenshot
ELEKTRANA predstavlja: Januar 2017

Svakog prvog ponedeljka u mesecu, najbolje iz prethodnog!

Januar je iza nas. Iluzija praznične bezbrižnosti raspršila se kao mehur od sapunice i odjednom smo ponovo u okrutnoj realnosti sveta čija je predskazana distopijska budućnost postala sadašnjica. Dosad su sigurno i vaši tajmlajni i njuzfidovi prepuni vesti o ludačkim potezima novog predsednika najjače svetske sile, kao i o društvenim reakcijama na iste. Ljudi se mobilišu oko slobodarskih i revolucionarnih ideja koje se manifestuju kroz različite forme delovanja, a svi znamo da bez dobre muzičke podloge nema ni uspešne revolucije. Revolucionarski duh u tom smislu nije zaobišao ni našu listu januarskih favorita. 
 
Mi smo trenutno na periferiji zbivanja i što bi Morrissey rekao World Peace Is None Of Our Business. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego da se uhvatimo u (električno?) kolo i zaigramo onako kako nam sviraju.
 
Ovog januara zasvirali su Arcade Fire, i to zajedno sa  čuvenom r’n’b i gospel pevačicom i aktivistkinjom za ljudska prava Mavis Staples u numeri I Give You Power koja je liričko podsećanje da je narod taj koji vlast daje ili oduzima. Na Elektraninoj januarskoj listi favorita nalazi se još jedna stvar koja poziva na revoluciju. Reč je o pesmi pod nazivom, gle čuda, Revolution. Potpisuju je legendardni londonski DJ Josh Caffe i belgijski elektro bend The Subs.
 
Januar je uvek velikodušan po pitanju muzičkih izdanja, a ovaj je obeležen povratničkim nekih revolucionarnih artista. Svojevrsni Daft Punk omaž priredio je Jamiroquai pesmom Automaton, dok je svako javno obraćanje Alison Goldfrapp mala muzička revolucija sama po sebi.  Alison je pesmom Anymore rekla da očekujemo novi album u martu. Thieves Like Us su objavili novi eponimni album. Od mene ne očekujte objektivnost, apsolutno mi je sjajan kao i prethodni. Sve pesme su im fenomenalne, a oni su, jasno, moj omiljeni bend. 
 
Francuski umetnik, genijalni producent elektronske muzike Joakim Bouaziz takođe najavljuje novi album videom za pesmu Numb:
 
 
Jedan od favorita meseca januara nije se našao na našoj Deezer listi samo zato što  Deezer ima svoja ograničenja. To je novi singl dame po čijem vokalu je prepoznatljiv jedan od najrespektabilnijih bendova elektronske muzike - Ladytron. Helen Marnie nastavlja da gradi sopstveni izraz u domenu elektropopa i nakon debitantskog solo albuma Crystal World iz 2013. godine, ovog januara objavila je pesmu Alphabet Block. Njome najavljuje sledeći album Strange Words and Weird Wars koji očekujemo krajem marta. Drugi solo album imaće deset pesama bogatih pulsirajućim sintovima, a kako sama kaže bila je inspirisana najboljim radovima Ladyhawke, Kylie i La Roux, kao i soundtrekom kultnog vampirskog filma A Girls Walks Home Alone At Night. Sa velikom radošću iščekujemo ovaj album, a do momenta njegovog izlaska na repeat vrtimo Alphabet Block na njenom Soundcloudu.
 
Upućujem vam posebnu molbu da obratite pažnju na čoveka koji se zove Brad Weber i njegov kolaborativni projekat Pick a Piper. Weber se već ostvario u nečem vrlo revolucionarnom. Naime, on je zadužen za bubnjeve i perkusije u bendu Caribou, a Pick a Piper čini se na vrlo kvalitetan način prati taj trag. Ukoliko volite organsku elektronsku muziku, slojevitu, melodičnu i ritmičnu, bogatu detaljima i muzičkim finesama, sigurna sam da na slepo mogu da vam preporučim Pick a Piper i njihov debitantski album Distance koji se očekuje krajem februara. Na Deezer listi nalazi se numera Nikko, a ovde preslušajte Geographically Opposed
 
U trenutku dok sumiramo utiske o muzičkim izdanjima u mesecu za nama, kultna grupa Depeche Mode objavila je novu pesmu pod nazivom Where’s the Revolution. Isto pitanje provejava i u našim glavama, a samo jedno znamo sa sigurnošću: Revolution will not be televised.
 
Do prvog ponedeljka u martu, 
Ivana Majkić
Ostavi
komentar

Povezano