Naša preporuka

06.03.2017.

ELEKTRANA predstavlja: Februar 2017
foto: Youtube screenshot
ELEKTRANA predstavlja: Februar 2017

Svakog prvog ponedeljka u mesecu, najbolje iz prethodnog

Zdravo, dragi čitaoče!
Pred tobom se nalazi muzički osvrt na februar i naša lista od trinaest favorita. 
 
Ni malo slučajno, listu započinjemo pesmom Dust electro dua The Golden Filter. Razlog za to je novi album pomenutih pod nazivom STILL/ALONE čiji je datum objave bio 24. februar. Da će se nešto epohalno desiti nakon sedam godina od njihovog debitantskog ostvarenja Voluspa i serije mini albuma i EP-jeva, postalo nam je jasno u januaru kad su The Golden Filter postali ponovo aktivni na društvenim mrežama. Početkom februara, objava pesme Vibrational potvrdila je da ćemo dobiti na slušanje novi long play. Od momenta izlaska albuma, do trenutka u kom pišem ove reči, mogu da kažem da sam razvila ozbiljnu audio adikciju. STILL/ALONE je povratnički trijumf kolosalnih razmera. Kako Penelope i Stephen kažu, album je inspirisan njihovom ponovo otkrivenom fascinacijom klupskim životom i definitivnim razlazom sa New York-om i migracijom u London. Ukoliko dosad još niste preslušali ovaj album, u celosti je dostupan na njihovom SoundCloud profilu, i taj doživljaj ne treba više odlagati.
 
Da februar sa sobom nije doneo rog izobilja važnih i kvalitetnih muzičkih izdanja, ja bih verovatno posvetila ceo prostor koji mi je poveren pišući o novom albumu The Golden Filter. Međutim, neizvodljivo je ne reći ništa o hiperaktivnom Joe Goddardu, neizvodljivo je ne pomenuti novi singl koji su objavili Hercules and Love Affair, ignorisati Busy P, Nikki and the Dove, ali zastanimo kod Kiki i Lykke. Možda zvuči komično, ali nema prostora za neozbiljnost. Svima nam je dobro poznat lik i delo švedske noir pop ikone Lykke Li, koja je ovom prilikom u svojstvu gosta na debitantskom singlu Birds njene prijateljice i članice benda Kiki Halmos. Kiki međutim, nikako  nije početnica. Pre otpočinjanja solo karijere, bila je deo benda Masquer, čija je verzija čuvene pesme You Don’t Own Me korišćena u poslednjoj sezoni britanske serije Penny Dreadful, sarađivala je sa mnogim velikim imenima skandinavske scene -  Todd Terje i Andreas Tilliander su samo neka. Kiki i Lykke su se upoznale preko zajedničkih prijatelja. Lykke je čula Kiki i ponudila joj da postane deo njenog pratećeg benda. Ubrzo su shvatile da im vokali lepo zvuče zajedno i rešile da njihovoj muzičkoj saradnji dodaju novu dimenziju. Pre nego što se ta inicijativa materijalizovala u formi dueta, Kiki je imala manju kreativnu krizu, po čije je rešenje otišla u Berlin, naravno. Nakon što se sunce kreativnosti ponovo rodilo u Kikinom životu, dobili smo Birds, srceparajuću odu neprežaljenim srednjoškolskim ljubavima. Lykke Li se pojavljuje u a capella verziji pesme koju možete poslušati na SoundCloudu, a spot za original verziju pogledajte u nastavku.
 
 
Preostale februarske favorite možete preslušati na našoj Deezer listi. Tamo vaš iščeukuju Fujiya & Miyagi sa novim singlom Solitarie, Lifelike i Sexodrom, sve brilijantniji duo Sofi Tukker sa eksplozivnom numerom Greed koja evocira vrhunac electropunk ere.
 
 
Do sledećeg čitanja,
 
Ivana Majkić 
Elektrana kolektiv
 
Ostavi
komentar

Povezano