Naša preporuka

12.06.2013.

EKV i Haustor veče u KST-u KST
foto: Predrag Todorović
EKV i Haustor veče u KST-u

Četvrtak, 13. jun

U četvrtak, 13. juna, u KST-u se održava veče grupa EKV i Haustor.

Radi se o kultnim sastavima koji su obeležili EX YU scenu osamdesetih i devedesetih i koji su utabali muzičke pravce kojima su krenuli mnogi bendovi nakon njih.

Prvobitno nazvan Katarina II, Ekatarina Velika ili EKV, nastala je 1982. godine a bend su činili Milan Mladenović (vokal i gitara), Margita Stefanović (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara) dok su ostali članovi (a bilo ih je dosta) dolazili i odlazili. Tokom 12 godina rada izdali su 7 studijskih albuma i postali jedan od najuticajnijih domaćih bendova svih vremena. Nažalost, 1994. godine Milan Mladenović umire u 36-oj godini od raka pankreasa, nakon čega je bend prestao da postoji. Bojan Pečar je četiri godine kasnije umro od srčanog udara a Margita nas je napustila 18. septembra 2002. godine. Njihovi hitovi „Par godina za nas“, „Krug“, „Ti si sav moj bol“, „Vrt“ i „Grad“ ostali su upamćeni do današnjeg dana kao neka od najboljih ostvarenja moderne punk – rock scene u Beogradu ikada.

Haustor je formiran u Zagrebu, 3 godine ranije, 1979., činili su ga Darko Rundek, Ozren Štiglić i Srđan Sacher a bend je bio i ostao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih bendova tzv. novog talasa. Na njihov specifični reggae – punk zvuk najviše je uticala karipska muzika a već sa prvim albumom koji je pod nazivom "Haustor" izašao 1981. godine postigli su ogroman uspeh dok je pesma „Moja prva ljubav“ postala mega hit. Bend je do 1990. godine, kada prestaje sa radom, izbacio 4 studijska albuma, 4 kompilacije i jedan LIVE a frontmen Darko Rundek je 1995. godine nastavio sa radom kao solista i aktivan je danas.

Najbolju muziku koja nam je ostala iza ova dva kultna benda biraće DJ Junior a party kreće u 23h.

Vidimo se! 

Ostavi
komentar

Povezano