Naša preporuka

11.02.2013.

Ekskluzivni intervju sa Dave Vegom Dave Vega
foto: FB Photo
Ekskluzivni intervju sa Dave Vegom

Neposredno pred nastup u KC Gradu 15.02.

Dave Vega nam uskoro dolazi u Beograd (najavu za ovaj događaj možete pročitati OVDE), a tim povodom je odgovorio na par pitanja za MjuzNews.

Hvala i jedva čekamo 15. Februar!

MjuzNews: Zdravo! Ovo je tvoje treće gostovanje u Srbiji. Kaži nam šta si radio prošla dva puta, kakvi su tvoji utisci i šta planiraš da radiš ovaj put (naravno, osim toga što ćeš nastupiti)?

DAVE: Oba prethodna puta sam nastupao, ali takđe imam i prijatelje u Beogradu pa su mi oni pokazali grad. Sećam se da smo poslednji puta baš mnogo šetali, mnogo toga sam video i sve mi se dopalo. Čak sam išao na veoma cool izložbu jednog audio – viuzelnog projekta. Prvi put kad sam bio, ostao sam jednu nedelju i to kod porodice jednog prijatelja iz Frankfurta. Voleli su me zato što sam jeo sve što bi stavili pred mene a toga je bilo mnogo. Volim ajvar i skoro sve što Srbi prave od paprike. Oni nikako nisu mogli da zapamte da se zovem Dave pa su me zali Bobby. Tako da, ako čitaju ovo poručujem im „Društvo, Bobby uskoro ponovo dolazi, ajde da klopamo nešto zajedno...“

 MjuzNews: Počeo si kao organizator (ilegalnih) žurki, zatim si radio kao blogger i muzički novinar da bi napokon počeo da radiš kao DJ a danas i uspešno produciraš svoju muziku. Da li je to bila neophodna evolucija i da li si planirao da to tako bude ili se sve događalo slučajno?

DAVE: Uopšte nisam planirao, jednostavno se tako desilo. Zapravo, ja sam DJ bio od samog starta i već na svojim žurkama sam krenuo da puštam muziku a vremenom sam se sve više i više udubljivao i sve intenzivnije konkretno time bavio. To što sam živeo u Frankfurtu mi je mnogo pomoglo da se povežem sa pravim ljudima. Kroz moj posao muzičkog novinara počeo sam da radim za izdavačku kuću a onda mi je to zapravo omogućilo da po prvi put nastupim u svim tim sjajnim klubovima kao što su Robert Johnson ili Panorama Bar. To je bio dobar početak koji mi je kasnije omogućio da nastupam još više.

MjuzNews:Nastupao si svugde, od Berlina do Bankoka, od Ibice do Beograda. Šta je danas „pravo mesto“ kad je u pitanju DJ-ing? Ti si težio ka Berlinu dugi niz godina i sada konačno tamo živiš i radiš. Šta misliš gde će biti sledeći epicentar clubbinga, da li je to Amsterdam?

DAVE: Holanđani su žestoki rejveri, to im je u krvi, tako da Amsterdam svakako ima potencijal. Trouw klub je baš nedavno dobio licencu da bude otvoren do kasnijih (ili bolje reći ranijih) sati što je bio veliki problem do skora. Klubovi su mogli da rade do 5am samo pet puta godišnje, ako se ja dobro sećam. Tako da, sa novim, produženim radnim vremenom Trouw-a, on može uskoro postati novi Berghain. 

MjuzNews:Nastupao si u mnogim čuvenim klubovima među kojima je i najpoznatiji od svih Berghain u Berlinu. Svi smo čuli za uvrnute priče iz ovog kluba pa te molimo da nam kažeš koja je najgotivnija od svih koje si ti video sa DJ pulta?

DAVE: Video sam mnogo različtih stvari ali poštujem privatnost kluba. Fotkanje nije dozvoljeno i sve što se desi u Berghainu ostaje u Berghainu. 

MjuzNews: U Beogradu nastupaš uskoro, u petak 15. Februara u KC Grad-u. Kaži nam, šta da očekujemo?

DAVE: Sviđa mi se ceo koncept oko te žurke a i deluje da su organizatori pronašli pot do najbolje publike za to veče. Ne radi se samo o tome da je potrebno dovesti što veći broj ljudi i zaraditi pare, već je važnije dovesti prave ljude na pravo mesto. Samo tako može da bude sjano! Jako se radujem toj noći. 

MjuzNews:Šta je prva stvar koja ti padne na pamet kad neko kaže "clubbing"?

DAVE: Mrzim tu reč! Ko god da je smislio neka se tera dođavola! Isto je i sa „clubberima“ – fuj...

MjuzNews:Navedi ime jednog umetnika / bend, dijametralno različitog zvuka i žanra u odnosu na ono što ti radiš a kom se diviš.

DAVE: Veoma dobro i veoma teško pitanje. Mislim da mogu reći - Slayer. 

MjuzNews:Koju vrstu emocije se trudiš da podstakneš tokom svojih setova?

DAVE: Nadam se uzbuđenje! Važno je održati uzbuđenje u ljudima i zadržati to raspoloženje koje si kreirao. Nema ništa gore od momka koji kucka SMS poruke na svom telefonu ispred tebe dok vrtiš. Sve je u kreiranju dobre atmosfete, a to može biti veoma energičan ili dubok vajb, sve zavisi od vremena i mestu. Naravno da je strava i kad vrtiš a svi oko tebe lude i mašu rukama iznad glava.   

MjuzNews:Da nisi DJ bio bi....

DAVE: Ja imam „normalan“ posao paralelno sa mojim umetničkim životom. Radim business developement za nekoliko muzičkih kompanija. Nikada nisam hteo da budem astronaut ili vatrogasac. Muzika je moj život i za sada moj jedini izbor.

Ostavi
komentar