Naša preporuka

14.10.2019.

Čitamo Jutarnji bluz mladog Matije Pavićevića
foto: Andrija Rajičević
Čitamo Jutarnji bluz mladog Matije Pavićevića

Osim što ima "bluz" u naslovu, postoji više razloga da jedan muzički portal preporuči ovaj roman!

Netipično za nas, preporučujemo vam jedan književni naslov. On sasvim slučajno ima muziku u naslovu, a vrlo namerno nas je interesovalo kako se došlo do saundtreka koji je u njemu. 

Razgovarali smo sa mladim autorom koji će se ove godine predstaviti na sajmu knjiga. Pričali smo sa Matijom Pavićevićem koji je iz Beograda, a trenutno u Rimu gde studira. Interesovalo nas je šta to naš grad ima toliko posebno, posebno jer je živeo i u Berlinu, Atini, Segoviji... Pitali smo ga o muzici, ali nas je zbog stila kojim je napisan roman interesovalo i da li ga vidi u igrnoj formi.

"Da, vidim svoj roman i u igranoj formi! Mislim da se radnja na neki način baš filmski odigrava i mislim da bi to čak i imalo smisla. Premda, najiskrenije nisam previše razmišljao o tome, zato što me nešto preterano ni ne zanima. Lično se ne bih trudio da ga pretočim u igranu formu, ali ne bih bio protivnik da to neko želi da učini." 

- Vidiš li sebe kako pišeš o nekim drugim gradovima? 

 

"Još uvek me ni jedan drugi grad nije inspirisao na nivou na kojem to radi Beograd. Segoviji sam dao najviše šansi, dok Berlin to nije imao jer sam bio premali kada sam bio u njemu. Tokiju se divim i o njemu razmišljam, ali ne osećam puls ni jednog grada kao svog. Čak i kada bih pisao o Rimu, na neki način Beograd bi bio inspiracija i pokretač." 
 
- Pomenuo si punk kao jedan od glavnih uzora?
 
"Van sveta književnosti, mislim da je pank imao veliki uticaj na moju želju za izražavanjem. Meni pank predstavlja individualizam i slobodu pre svega, i samim tim kada sam krenuo da slušam Pistolse, Ramonse, Njujork Dolse... oni su mi nekako dali odobrenje da budem svoj i na taj način su mi 'osvetlili' put." 
 
- Jutarnji bluz kao da ima svoju plejlistu sa vanvremenskim i savremenim klasicima. Koliko je to tvoj muzički izbor, a koliko odluka da objasniš lika?
 
"Mislim da muzika koju neko sluša govori mnogo o toj osobi. Možda sam i ja sklon predrasudama, tj, sigurno jesam, ali kada neko sluša narodnjake, ja odmah pretpostavim o kakvoj se osobi radi. Možda je pogrešno, ali je tako. U Jutarnjem bluzu, muzika koju sluša glavni junak je definitvno način da se dodatno objasni koliko se on oseća van svog vremena. I dalje sluša rokenrol i ima neko bajno viđenje tih prethodnih generacija kada se slušala ’prava’ muzika.  I on pati od onog sindroma iz filma Midnight in Paris. Misli da je bilo bolje u prethodnoj generaciji."
 
"Čini mi se da mu je najveći problem što ne može da shvati da nije tada bilo bolje, nego bi on jednostavno radije kukao i radije bi se samosažaljevao, nego što bi se potrudio da nađe svoje parče neba. Da se razumemo, ja mislim da se i danas pravi vrhunska muzika i da je skoro svaki žanr adekvatno zastupljen, samo što ih komercijala pojede i teško im je da se probiju, ali su tu." 
 
Matija Pavićević vas poziva na dve promocije svog prvenca Jutarnji bluz. Zvanična je na štandu izdavačke kuće Dedić na sajmu knjiga u četvrtak, 24. oktobra od 12 do 13h. Druga je nešto neformalnija, u kafiću Nixon koji je poslužio i kao inspiracija za jednu scenu iz romana. On se nalazi u Mišarskoj na Vračaru, a Matija vas očekuje u petak, 25. oktobra od 19h. 
 
Jutarnji bluz možete kupiti u knjižarama Vulkan i Delfi, kao i online preko ovog linka
 
 

 

Ostavi
komentar

Povezano