Naša preporuka

16.05.2016.

Chance The Rapper menja pravila igre Chancelor Bennett
foto: Album cover
Chance The Rapper menja pravila igre

Kako nezavisnim gospel repom do komercijalnog uspeha netradicionalnim putem

Neki ga nazivaju Kanyeovim štićenikom, a sam gospodin West kaže da mu je Chance the Rapper brat. On se bavi gospel repom i jedan je od najuglednijih na sceni. Njegova pozadina je u soul i džez muzici, a prvi hip hop album koji je kupio je Kanyeov "College Dropout". Ima dva mikstejpa za sobom, ali i album sa ekperimentalnim bendom The Social Experiment.
 
Njegovo izdanje "Acid Rap" (2013) downloadovano je više od milion puta preko sajta DatPiff. To je mesto na kojem izvođači sami nude besplatan download. 
 
Možda niste čuli za Chancelora Bennetta. To je zato što se slabo čuje kroz tradicionalne medije.  Nagrade su vrlo često povod za priču o izvođačima, a i pored evidentnog uspeha, hvaljenja kritike, Chance nema ni nominacije. To je tako zato što, Grammy recimo, ne uzimaju u obzir besplatna izdanja. U poslednje vreme, velika se buka diže na tu temu. Postoji velika šansa da će se ta pravila igre promeniti. 
 
U međuvremenu, Chance the Rapper i dalje odbija da se veže za neku izdavačku kuću. To ga čini možda najvećim indie umetnikom današnjice. I pored toga što mu je Kanye podrška, nije ni u kakvoj obavezi prema njemu, niti bilo kome drugome. No, ono što je ovih dana interesantno je odnos sa Apple Music-om. Novoobjavljeni mikstejp "The Coloring Book" ekskluzivno može da se čuje samo tamo. Apple Music je imao već takvo pravo prventsva, najskorije sa Drakeom, ali je interesantno da ovoga puta polažu prava da budu jedino legalno mesto gde možete čuti album na čak dve nedelje
 
Iako je Apple zadovljan brojkama, jedna stvar ih muči. Treći Chanceov album pojavio se i na DatPiff-u, bez objašnjenja. Ne zna se ko ga je tamo postavio. Ali, zna se da je za prvih jedanest sati skinut više od 140 hiljada, a preslušan više od 200 hljada puta!
 
Album "Surf" pomenutog projekta The Social Experiment u kojem je Chance na vokalima i zadužen za nekoliko aranžmana, kupljen je na iTunes-u u 620 hiljada primeraka samo tokom prve nedelje, a pojedinačne pesme zbirno imaju više od 10 miliona skidanja. 
 
 
Prošle godine je postao otac, a mogli ste da ga čujete i na Madonninom albumu, i to u pesmi sa Mikeom Tysonom. Skorije, posebno je primećeno njegovo pristustvo na pesmi "Ultralight Beam", odnosno uticaj koji je on imao na svog mentora i njegov album "The Life Of Pablo". Najbliži saradnik i dalje mu je Vic Mensa sa kojim je išao u srednju školu. Chance The Rapper ima samo 23 godine. Bilo je vreme da se (bolje) upoznate sa njim. 
 
 
I, za kraj... lični CtR favorit: 

 
 
Vojkan Bećir
@vojislavzapravo
Ostavi
komentar

Povezano