Naša preporuka

17.10.2014.

Bitefartcafe posle 13 godina na novoj lokaciji Miša Relić
Bitefartcafe posle 13 godina na novoj lokaciji

Jedan od gradskih klubova sa najdužom tradicijom, Bitefartcafe, ulazi u svoju četrnaestu sezonu postojanja. Iako svaka sezona donosi novine, ove sezone će ih pomenuti beogradski klub definitivno imati najviše do sada.

“Iza nas je 13 godina predivnih uspomena, dobrog zvuka i puno koncerata u starom prostoru. Međutim, došlo je vreme da porastemo. Novi Bitefartcafe prima 700 osoba, poseduje visoko kvalitetno ozvučenje, rasvetu i vrhunsku ventilaciju. Enterijer smo radili od temelja. Urađen je u potpunosti  po našem ukusu, a tako da svakom gostu bude prijatno. Takođe, gostima će na raspolaganju biti parking novog kluba, te ni o ovom aspektu neće morati da brinu”, kaže Marijana Olbina, PR kluba Bitefartcafe.

Novi klub će biti idealno mesto za sve one koji cene mešavinu elegantnog i urbanog enterijera i najbolje žive muzike. Akcenat kluba ostaje na najkvalitetnijim koncertima i kaver svirkama ali se otvaranjem većeg prostora otvaraju i nove mogućnosti. Drugim rečima, u pripremi su mnogo veći koncerti nego što je to stari prostor dozvoljavao.

Ono što je novina je da će novi Bitefartcafe raditi i preko dana, pa će klub od 9- 01 i radnim danima biti mesto okupljanja, kafenisanja i druženja, uz mnogo novina u ponudi.

Klub otvara vrata 1. novembra, a uskoro će svi saznati gde je nova lokacija Bitefartcafe-a.

Otvaranje novog kluba upravo je bio je i jedan od razloga da porazgovaramo sa Mišom Relićem.

Za početak da ti čestitamo na sjajnoj letnjoj sezoni i božanstvenom festivalu koji ste hrabro pokrenuli. Reci nam, da li si zadovoljan postignutim i da li je istina da si već bukirao više od pola lineupa za sledeću godinu?

Hvala puno i hvala na sjajnoj saradnji tokom čitave sezone.

Pomešana su mi osećanja... Sa jedne strane, učinili smo zaista sve što smo mogli, kako u pripremi, tako i u izvedbi sezone. Mom timu ne mogu ništa da prigovorim, naprotiv, bili su sjajni. 

S druge strane, ne mogu biti zadovoljan u potpunosti. Protekli period se može nazvati različitim imenima ali to nikako nije bilo pravo leto, pa smo bili prinuđeni da veći deo sezone radimo smanjenim kapcitetom, što nije dovoljno s obzirom na sav uložen trud, novac i pre svega, vreme. Ali ne žalim se. Naša infrastruktura se pokazala, još jednom, bitnim faktorom, pa programe nismo otkazivali, a znam da mnogo kolega nije moglo uopšte da radi. Musicology je definitvno svetla tačka ove letnje sezone i sjajan početak jednog festivala, za koji sam siguran da će postati jedan od beogradskih kulturnih bogatstava. Toliko je pozitivnih komentara i toliko zahvalnosti posetilaca, pa čak i novinara koji su ispratili festival, pa smo uvereni da smo na pravom putu.

Što se programa tice, trenutno sam posvećen novom klubu i programu Musicology festivala. Kada kažem Musicology, ne mislim samo na sam festival nego i na period i programe pre festivala… ali o tome drugom prilikom.

Iskusni klaberi i ljubitelji dobrog zvuka znaju da si jedan od retkih koji se godinama unazad beskompromisno bori za kvalitetan zvuk koji, nažalost, nije baš najcenjeniji a posebno nije profitabilan kod nas. Hajde za početak nam reci ko je "krivac" za tvoj istančan muzički ukus, gde pronalaziš sjajne bendove koje nam otkrivaš i za koje muzičare bi mogao da kažeš da su zauvek promenili tvoj život svojom muzikom?

Uf, ovo je pitanje dovoljno za ceo intervju ali probaću da se uklopim...

Što se muzike tiče, to polazi iz kuće. Roditelji su imali spremnu taktiku: kao bebi su mi puštali laganu klasiku, pa smo prešli na Prislija, pa Bitlsi, pa malo jazz-a, pa period dobrog roka... Upravo je to i ideja BITEFARTCAFE-a. Bitefartcafe nije jazz klub, nego klub dobre muzike, a ja zaista mislim da ima kvalitetnog i roka, i jazz-a, i popa i fanka, hausa itd. Itd. Trudim se da u BITEFARTCAFE-u uvek sviraju najbolji, koji god pravac muzike da je u pitanju. Neke bendove sam našao, neke sam pravio, a najviše sam prepravljao. Nisam baš nežan u tim akcijama, ali koliko sam upoznat, svima se to isplati na kraju. Valjda me zato i trpe? Što se muzičara tiče, postoji par njih čija muzika me je definitivno jako pomerila. Moram reći da su me najviše promenili muzičari koji su gostovali u Bitefartcafe-u i Musicology festivalu, koji znaju šta znači biti muzičar i da taj posao ne počinje kada se popneš na binu i ne završava kada sa nje siđeš. Takvi su oni najveći.

Da li je bilo trenutaka u kojima si se kolebao? Da li si ikada pomišljao da odustaneš od ideala i bukiraš neku "siguricu" - neki bend koji će ti rasprodati klub za pola sata, a čija muzika nije nešto što ceniš?

Ne. To ne bih bio ja. Ne bih mogao da stojim iza toga, a i ne bih imao gde da izađem uveče.

Kako bi u nekoliko reči opisao avanturu koja se zove BitefArtCafe a koja traje već dugi niz godina i nema nameru da se okonča?

To je nemoguće. Počelo je kao popunjavanje praznog hoda između dve turneje, a 13 godina kasnije taj klub je preuzeo kontrolu nad mojim životom, ne računajući periode kad sam na skijanju. Ljudi koji rade sa mnom su postali moja druga porodica.

Priča se po gradu da nam spremaš OGROMNO iznenađenje, a znam da si u građevinskim radovima do guše - kaži nam o čemu se radi?

noviklub.rs... može tako ili treba rečima da opišem ono što spremamo Beogradu, koji siguran sam, vapi za takvim mestom. Obećavam da će zvuk biti perfektan, perfektna ventilacija, senzacionalna rasveta i normalno najbitnije, kao i do sada, najbolji program u gradu. Novi klub je veći prostor i omogućiće nam da sve ono što smo radili na Letnjoj sceni, sada radimo i zimi. “Dream come true” za mene i ceo tim Bitefartcafe-a.

Osim novog prostora - šta nam kuvaš za ovu zimsku sezonu?

Hmmm, a da ostavimo nešto za sledeci intervju? Evo par stvari: Kraak and Smaak sa bendom, Dirty Loops, Raul MIdon, Ruth Koleeva itd itd. Izdvojiću i jedan novi program koji će predstaviti najpoznatije beogradske DJ-eve u jednom novom svetlu. Mislim da će našim gostima biti interesantno što ce moći da svrate i na kafu u toku dana, na afterwork party poslepodne ali i svakog dana u svakom trenutku na neki koktel, druženje, opuštenu muziku u predivnom prostoru. 

I hajde, par neočekivanih pitanja za kraj, važi? Osim što je čovek koji stoji iza BitefArtCafea, ko je još Miša Relić?

Pasionirani skijaš, muzičar sa gotovim albumom urađenim sa najvećim svetskim imenima koji čuci u fioci, jer Relić nema vremena da se time ozbiljno pozabavi. Pre svega sam beograđanin koji pati za onim starim dobrim gradom i normalnim ljudima zbog kojih Bitefartcafe i postoji.

Da se ne baviš ovim čime se baviš, šta je sledeći najbolji izbor profesije za tebe?

Nema dileme. Bavio bih se muzikom, a kako bih od toga živeo, to zaista ne znam.

Šta slušaš upravo sada dok odgovaraš na ova pitanja?

Ništa. Ovo je mesec kada pokušavam da se odmorim od izlazaka pa i od muzike. Normalno, Keith Jarret, Gregory Porter i u poslednje vreme Mayer Hawthorne, uvek su na dohvat ruke... posebno KJ. 

Koju pesmu obožavaš a da te je malkice blam da to priznaš?

Pa sad stvarno ne znam šta da kazem?! Ja ne umem da opišem, objasnim, koju muziku slušam, a kamoli jednu pesmu da izaberem, pa još da me je blam. Ne slušam ništa čega me je blam. Slušam ono što volim i u čemu vidim neki, kakav god kvalitet. Da li je to genijalnost već pomenutog Keith Jarreta, glas neke vrhunske pevačice ili pevača (da ih ne navodim previše ih je), dobra svirka, dobra produkcija, iskrena emocija... samo ne trpim “narodnjake” i ne slušam pop hitiće napravljene namenski.

Maštaš da u BitefArtCafe dovedeš ....?

Prince. Bio sam na dva njegova koncerta i na jednom afteru njegovog koncerta i to je neprepričljivo. Nikad sebi neću oprostiti neizlazak u House of Blues u Los Anđelesu iz čiste lenjosti, veče kada se Prince nenajavljen pojavio sa NPG i razneo klub i srećnike koji su se tu našli. Znam da zvuči nemoguće, ali ja volim takve izazove.

Ostavi
komentar
  • 21.10.2014, 11:44h MjuzNews - Kulturna ustanova Palilula, u Mitropolita Petra 8 :-)

  • 20.10.2014, 16:43h blingbling - a koja je to lokacija?

  • 17.10.2014, 12:30h NPG - Biće to dobar klub, samo nemojte da klepate visoke cene pića i ulaznica. Shvatite, ljudima treba provod, ali nemaju baš svi par somića dinara za izlazak.