Naša preporuka

08.07.2013.

Ana Ćurčin, devojka koja će vas raspametiti svojom muzikom Ana Ćurčin
foto: Emma Szabo
Ana Ćurčin, devojka koja će vas raspametiti svojom muzikom

Ekskluzivni intervju

MjuzNews: Ana, tvoja muzika je sve popularnija  ali o tebi malo znamo. Reci nam nešto o sebi... živela si u Rusiji, imaš veze i sa pozorištem, pišeš svoju muziku i u tome si sjajna ali si napravila pauzu od čak 7 godina... od kako ponovo sviraš i pevaš tvoje ime se sve više čuje na beogradskoj klupskoj sceni... poveži nam sve ove nabacane detalje...

Ana: Tako je, u Moskvi sam završila studije pozorišne produkcije, dugo sam živela tamo  i nakon fakulteta sam se vratila u Beograd.  Do ovog trenutka sam se profesionalno bavila produkcijom u pozorištu. Muzikom sam se bavila u periodu pre fakulteta, imala sam nekoliko svirki u Moskvi i onda je sve to nekako otišlo u drugi plan. Do koncerta u decembru u KC Gradu, kada sam uz veliku podršku prijatelja ponovo izašla na scenu.

MjuzNews: Tvoja muzika je nežna, duboka, emotivna, često tužna... koji / kakvi događaji iz tvog života najčešće okidaju ideju iz koje nastane pesma?

Ana: Sve pesme su neka emotivna iskustva prevedena u pesmu... Mislim da je to prostor koji i dalje moram puno da istražujem. Neke pesme su se spontano stvarale u trenucima emotivne kulminacije. Ali, mislim da nikako ne mogu da pobegnem od izraza svoje unutrašnje emocije, stanja, ili pokušaja da ih na neki način iskažem... Svaka artikulacija kroz muziku dođe i kao terapija.

MjuzNews: Živimo u svetu u kom sve veći broj muzičara nikada ne vidi živ instrument. Elektronika je sve popularnija i sve više slušamo o „produkciji“ i softverima. Ti si totalna suprotnost. Devojka i gitara... i ponekad mikrofon. Da li misliš da komplikovanje u tehničkom smislu nastaje kad fali ideje i emocije ili se radi o dva paralelna sveta?

Ana: Mislim da je to sve jedan svet i da svaki muzičar traži svoj izraz... Izbori su nekada neobični, polaze sa raznih mesta... Ja volim zvuk gitare, gitara mi omogućava da pevam i da sama sebe pratim. Ne sviram preterano dobro, ali mogu sama svom glasu da budem instrumentalna pratnja. Zvuk je nešto što se neprestano traži i menja... Elektronika je potpuno novi prostor koji je i meni zanimljiv i volela bih da ga istražim više, ali pretpostavljam da su „old school“ instrumenti meni nekako bliskiji, u komunikaciji, čulima, jednostavnosti.. . Ipak, ne zatvaram nijedan svet.

MjuzNews: Deluje kao da si u muzici nepretenciozno i bez većih planova a naišla si na komentare publike koji su u fazonu „neverovatno“, „ovako nešto dobro nisam čuo / čula nikada na našoj sceni“... Da li si to očekivala?

Ana: Ne... (smeh) Ali zahvaljujući tim reakcijama desila se druga i treća svirka. Bilo mi je jako teško da „probijem led“, a sada imam baš veliku želju da se bavim muzikom. Ali, ne znam šta da očekujem...

MjuzNews: Za koji bend ili pevača / pevačicu možeš da kažeš da je najznačajniji za tvoje muzičko sazrevanje?

Ana: Mislim da je to neki konglomerat svega sto sam slušala. Uopšte ne znam koga da izdvojim, jer sam prolazila razne faze - od Alanis Morissette kada sam imala 10 godina, preko pop tinejdž perioda i Pearl Jam-a, koje je slušao moj brat pa sam ih i ja zavolela, Bruce Springsteen faze i američkog folka koji volim... Nick Drake-a, Tracy Chapman..itd. Slušam svašta, ali najviše volim melanholiju u muzici... Međutim, nisam sigurna da li to mogu da nazovem muzičkim sazrevanjem, barem ne svesno, ali svakako da je uticaj svakog muzičara koga sam tokom odrastanja slušala ostavio neki trag...

MjuzNews: Šta možemo očekivati od tebe u narednih godinu dana?

Ana: Nadam se da ću uspeti više da definišem svoj zvuk, snimim album i uradim nešto pametno sa svim tim.

MjuzNews: Ideš na EXIT? Ako da, šta nećeš propustiti?

Ana: Ići ću na Exit. Sviram 14. jula na Jack Daniels stage-u pre koncerta Nick Cave-a, tako da ću svakako ići na Nick-a.

Ostavi
komentar