Koncerti

06.12.2013.

Urban & 4 održali vrhunski koncert sinoć u BitefArtCafe-u Damir Urban
foto: BitefArtCafe PR Photo
Urban & 4 održali vrhunski koncert sinoć u BitefArtCafe-u

Koncert Damira Urbana i njegove četvorke koji smo imali prilike da sinoć čujemo, vidimo i doživimo, bez preterivanja se svrstava u jedan od najznačajnijih muzičkih događaja ove godine. Mislite da preterujemo?

OK idemo redom.

Pre svega radi se o umetniku (namerno kažem umetniku jer je Urban daleko više od muzičara), izuzetno specifičnog izraza i emocije kakva se retko viđa. Da se izrazim preciznije, takvu emociju nisam videla od kako sam poslednji put na YouTube-u gledala nastupe Janis Joplin iz najboljih dana. Ne kažem da nema iskrenih i predanih muzičara ali ono što Damir radi na sceni spada u sasvim drugu kategoriju. On peva kao da više nikada ni jedan koncert u životu neće održati, kao da mu grlo nikada više neće trebati, daje se kao da mu život zavisi od svake reči i daje nam emociju kao da smo žena koju će upravo zaprositi a ne publika. Kad imate takvog čoveka pred sobom nije važno da li volite jazz, blues, pop, rok, hip – hop ili sevdah – zaljubićete se u njega jer on će svaku pesmu pretvoriti u vašu omiljenu. A muzika je snažna, inteligentna, neobična – žanr za sebe.

Drugo, ništa manje iznenađenje za mene, bila je publika. BitefArtCafe je bio prepunjen, pred ulazom red kao u najbolja vremena beogradskih klubova a na vratima predivna, rukom ispisana nalepnica, zalepljena ukoso (dramatike radi) „rasprodato“. Ali glavni šok nastaje onog momenta kad bacite pogled na publiku koja frenetično vrišti i peva SVE pesme od reči do reči! Čak je i Damir, koji je čest gost Beograda, i kome nije nepoznata činjenica da ga domaća publika obožava, nije mogao da sakrije osmeh i oduševljenje.

Prepričavati ovaj koncert dalje nema smisla pa ću završiti zaključkom da publika postoji i umetnici postoje i klubovi postoje i vlasnici klubova sa vrhunskim muzičkim ukusom postoje i želja postoji – samo se moramo potruditi da se naš glas što jače čuje.

Da pročitate intervju sa Urbanom kliknite OVDE.

Ostavi
komentar