Koncerti

19.08.2016.

Trio Sveti na letnjoj sceni BitefArtCafea Trio Sveti
foto: PR Photo
Trio Sveti na letnjoj sceni BitefArtCafea

Intervju sa osnivačem benda Markom Đorđevićem

U sredu, 24. avgusta, Trio Sveti održaće tradicionalni letnji koncert u Novom Bitefartcafe-u, na kalemegdanskim teniskim terenima.

Trio Sveti čine Vasil Hadžimanov, Branko Trijić i Marko Đorđević sa kojim smo ovim povodom imali prilike da razgovaramo:

MjuzNews: Zdravo! Čujemo da si upravo stigao u Beograd. Kako se osećaš i šta ti iz Beograda najviše nedostaje?

Marko: Grad u kome sam rođen i u kome su mi se desile (i još uvek mi se dešavaju) mnoge divne stvari. Porodica mi je tu, drugovi iz detinjstva, muzčari uz koje sam rastao i  koji su mi pomagali na putu... Supruga mi je sa Banjice, moji su na Kosančićevom Vencu. 10km na toj relaciji  redovno trčim i to mi je jedno od najvećih sportskih zadovoljstava...

MjuzNews: Ono što mladi muzičari širom sveta sanjaju ti živiš. Živiš u New Yorku u kom si kao muzičar našao svoje mesto i možeš se pohvaliti bogatom biografijom, saradnjama sa zvučnim imenima, odličnim recenzijama. Kako je izgledao tvoj put i da li si postigao ono čemu si stremio ili si, za svoje ciljeve, tek negde na pola puta?

Marko:Jednom prilikom sam rekao da ne postoje neostvareni snovi, pa tako ni oni ostvareni... Kako god mi sebi predstavljali “svoje snove” (projekcije budućnosti) ono što živimo je uvek drugačije... Meni je drago što uspevam da opstanem radeći stvari u kojima uživam i koje me ispunjavaju i što tek nazirem nove i drugačije horizonte... Ono što imam iza sebe daje mi motiv i sigurnost da nastavim da se otvaram... Džoni Štulić je to najbolje rekao u pesmi Kao Juče: “Umjetnost te čini jačom nego što pretpostavljaš".

MjuzNews: Kako su bubnjevi od strasti koju dele gotovo svi dečaci za tebe postao profesija u kojoj si među najboljima?

Marko: Da bih dao najtačniji odgovor na to pitanje moram da pomenem Miroslava Karlovića i Dejvida Mosa. Njih dvojica su zaslužni za to što sam od deteta koje bubnjevi privlače postao čovek koji je u njima pronašao muziku.

MjuzNews: Trio SVETI. Kako funkcionišete vas trojica i kako se osećate kada vas kolege nazovu "muzičari muzičara"? Da li se postidite?

Marko: Kao što reče Vasil na jednoj od radionica koje smo nedavno zajedno uradili, da smo on, Branko i ja više zajedno, ova grupa bi sigurno rasla kada je u pitanju repertoar. Činjenica da sam dovoljno daleko da se viđamo jednom godišnje ne dozvoljava nam da se autorski razmašemo, pa je materijal koji sviramo u glavnom odavno, a često još davnije komponovan (smeh)... Međutim, ono sto je prelepo je da, kada se svakog leta okupimo da sviramo, radost zajedničkog muziciranja kao i individualni razvoj svakog od nas u toku protekle godine sve te stare “stvari” odeva u novo ruho... Muzika kojom se bavimo ima uvek prisutnu komponentu improvizacije koja je isto toliko bitna, ako ne i bitnija, nego same kompozicije. Na kraju krajeva, mi smo dobri prijatelji koji se lepo slažu i otvoreno razgovaraju a ta vrsta intime se onda prenosi i kroz muziku, pa se nadam da bar deo toga osete i ljudi koji nas slušaju - bili oni kolege ili ljubitelji muzike! Naravno, grupa Sveti, koja postoji od 1992. godine “raste i razvija se” tamo gde sam i ja, u New York-u. Četiri albuma i vrhunski muzičari koji su prošli kroz bend za to vreme (Eli Degibri, Lionel Loueke, Matt Garrison, Brad i Elliot Mason, Vasil Hadzimanov, Jeff Elwood...) danas su to klavirista Julian Pollack i basista Evan Marien. Novi album snimamo na jesen!

MjuzNews: Već godinama gravitiraš oko BitefArtCafea koji je jedno od retkih mesta u Beogradu sa pažljivo postavljenim imidžom kada je muzika u pitanju. Ovih dana spremate još jedan concert kod njih. Najavi nam ga.

Marko: Nakon odgovora na prethodno pitanje ostaje mi samo da kažem Trio Sveti, Vasil Hadzimanov, Branko Trijic i Marko Đorđević -  sreda, 24.8. na letnjoj sceni BitefArtCafe-a na Kalemegdanu!

I naravno, da pohvalim BitefArtCafe kao jedno od retkih mesta koje postoji i opstaje u kome možete da čujete i onu muziku koja je kreativna i van “glavnih tokova”!

MjuzNews:  Koliko pratiš mainstream i da li, kao profesionalni muzičar, među današnjim velikim pop zvezdama vidiš nekoga ko će ostaviti značajniji trag i koga će generacije slušati i za 50 godina od danas?

Marko: Ne mogu da kažem da sam neki revnosni pratilac pop muzike, mada sigurno ima dosta stvari koje su mi drage a uz to i izuzetno kvalitetne – npr. neke pesme sa album Pitera Gabriela 'So' (Mercy Street, Hear That Voice Again), The Police (album Regatta De Blanc)... Sve su  to stvari koje su onda oni fantastično svirali na turnejama...

Da odgovorim i iz drugog ugla - Veoma bi me razočaralo ako nešto poput one pesme “Hello” u izvodjenju Adele koja je trenutno  užasno (pažljivo sam odabrao ovu reč) popularna, dobaci do 2020... Nije ona jedina, naravno, ali pošto imam ćerkicu od 4 i po godine, to je jedna od pesama koja je tako doprla do mene (smeh). A toga ima MNOOOOOGO više od kvalitetnih stvari koje će odoleti vremenu!

MjuzNews: Šta od muzike obožavaš da slušaš a da nema nikakve veze sa muzikom koju izvodiš?

Marko: Ne postoji ništa što volim da slušam a da  nema baš nikakve veze sa onim što radim! U muzici je doživljaj, stvoren i prenesen, ono što je najbitnije!!! Stil i žanr su nebitne kategorije!!!

Intenzitet, komunikacija, humor, jasan izražaj, kreativni zamah - to su stvari u kojima uživam i kojima stremim u svom kreativnom radu i bar nešto od toga mora da bude prisutno u muzici  kojoj gravitiram... Ukoliko me ne dotakne, muzika i ja prolazimo jedno pored drugog kao stranci u noći, ne prepoznajući jedno drugo...

Cena karte za koncert sastava Trio sveti iznosi 350 RSD, a prodaja će biti samo na ulazu.

Ostavi
komentar