Koncerti

10.08.2016.

Rihanna nije prisutna Rihanna Vienna
foto: lična arhiva
Rihanna nije prisutna

Vojkan Bećir posetio Anti World Tour

Svojoj mami nisam morao da objašnjavam povod puta u Beč. Čak i ona, sa svojih 65 godina, zna ko je Rihanna.
Ovo je samo jedan od načina da se objasni koliko je velika, ali ih ima toliko da zapravo za time nema potrebe.
 
Mlađim generacijama možda najrelevantnija zvezda održala je koncert u bečkoj hali i potvrdila ono čega se dugo bojim – industrija zabave sistemski je učinila da čak ni relevantni više nisu bitni. Rihanna je sve, pa ipak - Rihanna ne postoji. Jer, složni smo samo kada smo protiv nečega. Rihanna je idol, ali je brend. Prodali su nam da treba da je pratimo zato što ne zna gde ide. Nije ni čudo što ne znamo gde smo
 
 
Na ovom delu Anti turneje, uvod u pregled jedne od komercijalno najuspešnijih diskografija napravio je Big Sean. Većini imenom (ne)poznat kao onaj kojeg je Ariana Grande ostavila pri usponu na chartove, Big Sean čest je gost na hitovima poznatijih artista kao što su Kanye West i Drake. Za deset godina, koliko igra veliku ligu, momak je spravio #1 album, prišlepao se na nekoliko Grammy nominacija, a kritika mu je nedavno priznala saradnju sa Jhene Aiko. Ipak, Big Sean jednostavno nije neko koga ćete staviti u prvi plan. Ne izgleda kao da sa tim ima problem. Naprotiv, izgleda kao da mu je udobno u patikama koje od Adidasa uz poveći ček dobija.
Sean zna svoju ulogu u ovom šou. Kreće laganijim recitacijama, preko poluhitova dolazi do onih koje je radio sa popularnijim drugarima. Blessings i Mercy, pa I Don’t Fuck With U… Sveukupno zvuči kao dobro RnB⁄ HipHop veče u beogradskom klubu.  Sve izgleda kao da ste za male pare dobili mnogo. Produkcija je svedena, ali je režija precizna. Akcenat je na bubnjaru, sve dok se ne stigne na EDM hitove tokom kojih tonac pojačava glasnoću.
Prvobitno, trebalo je da The Weeknd bude predrupa na ovom delu evropske turneje, ali mi se čini da je dobra odluka da se od toga odstupi. Njegov nastup ugrozio bi fokus na glavnu zvezdu kojoj ovaj scenario sa manje upadljivim a kredibilnim artistom više imponuje.
 
 
Na nekim datumima evropske turneje, podršku Rihanni svojim izborom pesama daje i beatmaker DJ Mustard. Nisam ga primetio na stejdžu, niti znam da li se pesme puštane tokom podizanja scenografije računaju u njegov DJ set… Dosta je konfuzan ceo taj deo nakon završetka uvodnog nastupa. U 21.00 muzika staje na kratko, dodatno nadražujući fanove, ali se nastavlja još neko vreme.
 
Novi aranžman klavirske deonice pesme Stay otvara koncert, a glave lutaju po hali tražeći glavnu zvezdu. Isplivava na samoj sredini. Pokrivena kapuljačom, ostavlja nas da nakon bučnih naslova o burnoj noći nagađamo hoće li biti u stanju da održi koncert dostojan visoke cene njegove karte. Napomenuo bih da je moja realizacija u vezi sa njenim vokalnim sposobnostima ostvarena tokom gledanja izvođenja upravo te pesme. Rihanna ima jedinstven i vanredan izraz. Kao malo ko ima kontrolu nad gubljenjem iste. Preterivanje je ono što u najmanje očekujemo od nje. Odrađuje Stay, pa Love The Way You Lie peva otkrivena, fokusirano i uz kratku zahvalnost, prelazi na pokretni providni most koji će je nakon još nekoliko uvodnih pesama preneti do glavne bine. Lelujajući nad fanovima, proklizava na kolena uz stihove Sex with me, so amazing i pokazuje svoje glavne atribute – samopouzdanje i spremnost da prigrli svoje slabosti.
 
Odradila je i Woo, pretrčala preko Pour It Up i Numb, posvetila se fan favorite pesmi Birthday Cake i nespremna dočekala Bitch Better Have My Money... Znamo da zahtevne koreografije traže da se peva na matricu. Rihanna je nebrojeno puta dokazala da je vrsan vokal, te to ni malo ne umanjuje doživljaj. Ono što kvari iluziju je činjenica da joj ne odaje samo pogled da je u magnovenju, već nemogućnost da sama isprati svoj tekst. Dobar deo vremena regler njenog mikrofona je spušten. Tonac obavlja sizifovski posao da ubode kada je vreme da joj dopusti da nešto natpeva. U brigde delu pesme BBHMM nije trebalo da ga diže, pošto je iz nje izašlo nešto nalik Buy me bigger than Labron (umesto Balls they bigger). Ređaju se Goodnight Gotham, Consideration, pa navijački Live Your Life, Run This Town i All of the Lights.
 
 

Rihanna nije prisutna #rihanna #antiworldtour

A video posted by vojkan bećir (@vojislavzapravo) on

 
 
Nju je baš briga, a ja se trudim. Stvarno pokušavam. Uključujem Flashlight na telefonu i skačem mahnito kao da je sam Bog (Kanye) predamnom, a ne njegovo čedo, neko za koga veruje da je reinkarnacija gospođice Simone. Pri jednom skoku u vis, primećujem da je malo ko konstatuje. Ne gori Wiener Stadthalle, iako ona zahteva Turn up the lights in here, baby ⁄ Extra bright, I want y'all to see this ⁄ You know what I need, want you to see everything ⁄ Want you to see all of the lights. Svi gledaju krupni kadar na ekranima sa obe strane stejdža i kao da se pitaju da li su morali baš bilo koju devojčicu sa Barbadosa da uzmu i naprave od nje zvezdu. Na istim tim ekranima u krupnjacima su i klinci iz prvog reda koji tek otpevaju po neko E iz Umbrella.
Sećam se koncerta u Beogradskoj areni pre sedam godina. Tada me je ubedila da treba da postane najveća, a sada niko ne razume kako je dovde stigla. U istoj toj areni sam dosta kasnije gledao slave gladnu devojčicu kako dupeta Ririne hitove i mislio tokom Desperado, Man Down, Rude Boy, Work i Take Care (čak je i to smandrljala)- “Sara Jo je bolja Rijana od Rihanne”. Plesniji hitovi su doprineli da se makar publika uključi. Dok smo preko lipsinkovane verzije How Deep Is Your Love stigli do We Found Love i Where Have You Been postaje jasno da je Evropa ne ceni zbog borbe za prava bradavica na Instagramu, smisla za modu i brzopotezno rolanje džointa u bazenu. Amerika je Anti, Evropa je EDM. Beč želi da čuje saradnje sa Guettom i Harrisom.
 
A onda se popravila. Verovatno se stvarno popravila. Presvučena je stala da peva Needed Me i deo seta u koji izgleda sama veruje. Nakon što je publici dala ono po šta su došli (ironično, nije pevala This Is What You Came For), Rihanna prelazi na Same Ol’ Mistakes, Diamonds, FourFiveSeconds, Love on the Brain i završava sa Kiss It Better, bez ikakve nade da će biti bisa.
 
 
Svakog puta kada pišem o singlu, albumu ili celokupnoj karijeri jednog izvođača, stalno se vraćam na to da li sam njegova publika i koliko smem na njega da polažem prava. Nije isto da li ste napupela tinejdžerka ili džangrizavi starac kada preslušavate uredno očešljanog debitanta koji još uvek miriše na majčino mleko.
 
Ja sam padao u fras uz Rihannine singlove - preboljevao raskide uz Rehab, tuširao se pevajući Šajnbrajlajkadajmnd, skakao na Jump i grizao ruku DJ-u da mi pusti Nobody’s Business. Ako biste me terali da imam omiljenu pesmu, bila bi to FourFiveSeconds. Neznatno je mlađa od mene i mi delimo viđenje oko skoro svih vrednosti. Puštao sam njene pesme sebi i drugima, na radijima i u klubovima. Pisao sam o njoj. Bilo je manje afirmativno samo kada sam želeo više, a znao da to može. Rihannu pratim, poštujem… ali i sažaljevam. Ovo je trenutak u kojem ću možda morati i da je pustim, na isti način na koji sam pustio drugarice iz osnovne škole nakon mature, posebno one koje su linijom manjeg otpora odabrale škole za negu lepote.
 
 
Treba li ići na njen koncert?
Treba. Zato što ne mogu da te ne rade pesme koje si toliko puta čuo, možda i nevoljno. Sve i da te ne radi Rihanna, rade te sopstvena sećanja - dobra ili loša. Produkcija nije monjumentalna, ali je pametna i svrsishodna. Sa druge strane, ništa novo tu nema da se vidi. Sve to smo imali na predstavljanju Yeezus kolekcije i albuma The Life of Pablo. Poderane dukserice na uske helanke, zemljane boje i neobjašnjene celofanske dine koje se dižu, opstaju neko vreme dok ih ne ispuhnu. Zid od sapunice koji preliva označava kulminaciju i opšte je mesto, ali nonšalantnost celog seta je ono što se izdvaja. Tražeći da li je Vanessa Beecroft radila stage design, saznao sam da Anti World Tour ima jedanest igrača, a čak pet koreografa. Ostatak tima očekivan je, a moram da izdvojim tri prateća pevača na proscenijumu i trenera glasa u bekstejdžu. Svima se ona dostojno zahvalila, a pomen od mene imaju u svrhu onoga što sledi u narednim redovima.
 
AWT je cirkus, a moj odlazak na jednu od stanica je bio da konačno odlučim je li je Rihanna ta koja puca bičem ili tek puka trenirana lavica koja svake večeri preskače kroz vatreni obruč. Teška srca priznajem ovo drugo. Živimo u vremenima kada se zvezde gase, a komete nas zaslepljuju. Podsetiću vas da je ovo godina u kojoj su preminuli Bowie i Prince, pošto već izgleda kao da ih nikada nismo živeli. Zamolio bih da prestanemo da šminkamo Rihannu na Whitney i zapitamo se da li zaista ništa novo više ne može da se dogodi. 
 
Mogli ste me videti sinoć kako pevam, suzim i đuskam, kako se odlično provodim na Rihanninom koncertu, ali i kako rukama sablažnjen zaklapam sopstvenu vilicu. Ponavljam, radila su me sećanja na trenutke kojima je bila slučajni soundtrack, više nego što je emocije izazivala. Danas me evo, pitam se da li je nečija ideja upravo bila da sa sobom, pa i vama razgovaram na ovu temu. Ono što ne valja je mučni osećaj u stomaku koji urla da je neko tu izrabljen i da glavna glumica nije pristala na ulogu u ovom opelu. 
Ovog jutra sedim i sećam je se kao kakve usputne drugarice iz provoda. Sinoć smo se i sami pijani smejali njenom preterivanju, dok danas razmišljamo o tome koliko li je mamurna.
 
Rihanna sa pola snage za dužinu ostavlja sve ostale princeze u trci i to je ono što me najviše boli. Volim je i zameram joj onda kada joj na licu vidim da je barem na kratko prisutna, kada zglobom ruke i jednim pognutim poglednom natera da izginu i oni koji joj nisu fanovi.
 
Ono na šta upirem prstom je priča o zecu i kornjači, u vremenu kada svako dete odrasta uz tvrdnju roditelja da je posebnije (brže) od ostalih. I, dok to inicijalno daje vetar u leđa, sve ih ostavlja ravnodušnim nakon prvog zlata. Zadovoljavajući se bilo čime, ostali smo gladniji nego ikada. Ona je ogroman talenat - protraćen, ali unovčen. Primer kakav se nije video od kada ja Michael otrgnut od preostale Jackson braće. Rihannin efekat i posledice odzvanjaće hodnicima pop kulture još dugo, čak i u ovom vremenu kada se sve brzo zaboravlja. Ostavila je previše tragova da se o njih ne saplićemo, iako više nije tu.
 
 
 
Vojkan Bećir
@vojislavzapravo
Ostavi
komentar

Povezano