Koncerti

26.02.2013.

Rambo Amadeus, svetski Kilo Tzar Rambo Amadeus
foto: Mikica Andrejić
Rambo Amadeus, svetski Kilo Tzar

Ekskluzivni intervju

Rambo Amadeus je neko ko nas dugi niz godina oduševljava i uvek iznova iznenađuje kako svojom muzikom i umetničkim izrazom tako i naprednim aktivizmom i inteligentnim humorom. Ako pogledate koliko stvari je uradio u poslednjih godinu ili dve videćete da ne posustaje. Proteklih meseci održao je veliki broj koncerata a za koji dan, preciznije u subotu 2. marta održaće koncert u Quarteru u Novom Sadu. Mi smo uspeli da ga "ukrademo" na pola sata kako bismo mu postavili neka, nadamo se interesanta, pitanja i - evo šta nam je Rambo ispričao:

MjuzNews: Nekada su muzičkom scenom dominirali Bowie, Marley, Henrdix i Lenon, a danas Bruno Mars, Lady Gaga, Rihanna i PSY. Logično se nameće pitanje da li je autentičnost nestala i da li je sve već otkriveno i prepričano? 

Rambo Amadeus: To je poslijedica dominacije liberalnog kapitalizma, jer se muzika tretira kao roba široke potrošnje. Muzika je roba, a djeca su konzumenti, njihove kriterijume lako je zadovoljiti, a profit je veliki. 

MjuzNews: Šta se dešava sa muzikom u Srbiji, da li imaš dijagnozu?

Rambo Amadeus: Kako kojom. Komercijalna muzika je sve lošija, ali zato moderna klasika, jazz i progresivni rok cvjetaju. Mislim da novinari previše prate televiziju, koja je kao medij toliko zastarjela da je gledaju samo ljudi sa teškoćama u rasuđivanju. Zanimljive stvari se događaju daleko od televizije, ona je stara, troma, ne stiže nigdje, nema senzibilitet ni za šta. 

MjuzNews: Nastupaš redovno. Kakva je publika na koncertima i kako komuciraš sa generacijama rođenim nakon 1990.? Da li se razumete?

Rambo Amadeus: Ni ne trudim se da me razumiju. Treba oni da se trude. Nikad nisam težio tome da me svi razumiju. Ponekad ni samog sebe ne razumijem, ali to mi se sviđa. 

MjuzNews: Ukazao si na brutalnu istinu da se svaki razgovor uvek vodi na nivou glupljeg. Da li i sam praktikuješ spuštanje na nivo sagovornika / publike kad je muzika u pitanju ili kad pišeš pesmu nema kompromisa, po principu - ko razume, shvatiće?

Rambo Amadues: Pa, igram se sa tim ponekad. Ali uvijek postoji drugi plan, koji ipak treba razumjeti. 

MjuzNews: Kada si na početku svoje karijere lansirao termin „turbo folk“ u želji da to bude grdno ime za grdnu muziku, oni na koje se to odnosilo se nisu uvredili već su prihvatili tu sintagmu kao novo ime za svoj žanr. Kako se osećaš kad naiđeš na toliki stepen nerazumevanja, a verujem da često imaš prilike da te „gledaju belo“? Da li je tvoj cilj da menjaš stvari ili si zadovoljan time što (jasno) ukazuješ?

Rambo Amadus: Pa, društvo se ne mijenja tako što pokušavaš da opametiš najgluplje, nego tako što ohrabruješ najpamentije. To volim da radim. Ne volim glupake u svojoj okolini, prave užasnu štetu čega god se dohvate. 

MjuzNews: Da možeš da vratiš vreme, da li bi opet izabrao isti put i istu profesiju?

Rambo Amadeus: Ne vjerujem, mislim da bih se drzao klasične muzike. Gledam Suđića, dirigenta, i zavidim mu.

MjuzNews: Šta privatno slušaš od muzike? Da li postoji neko ko te je oduševio svojom muzikom u poslednje vreme?

Rambo Amadeus: Sinoć je bio na RTS digital kanalu koncert filharmonije, svirali su Stravinskog. To je vrhunski domet u muzici. Iznova me i iznova oduševljava. 

 

Ostavi
komentar

Povezano