Koncerti

23.11.2018.

MjuzNews Intervju: Keziah Jones
MjuzNews Intervju: Keziah Jones

Pred koncerte u Bitefartcafeu

Harizmatični pevač i gitarista poreklom iz Nigerije, Keziah Jones, nastupiće u sklopu Musicology Sessions, 28. i 30. novembra, u klubu Bitefartcafe.
 
Dva nova datuma su pokazatelj koliko je dobro bilo na prethodnim njegovim nastupima u Beogradu, a pred dolazak smo malo razgovarali sa njim. 
 
- Dovršavate svoj sedmi studijski album, kako će zvučati i hoće li publika u Beogradu imati prilike da čuje neke nove pesme?
 
"Novim albumom ću zaokružiti priču koju sam započeo s prethodnim albumom Captain Rugged, a pored albuma ću napraviti i film. Novim albumom želim da publici pružim mnogo više od same muzike. Hoćemo li svirati nove pesme? Moraćete da dođete na koncert i da sami čujete!"
 
- Bili ste u Beogradu četiri puta. Da li ste imali vremena da se upoznate sa našom prestonicom i duhom naših ulica?
 
"Do sada sam dolazio samo na jedan dan i jedan koncert, pa sam imao i ograničeno vreme za istraživanje Beograda. Sada ću imati slobodan dan između dva koncerta, pa se nadam da ću prošetati ulicama grada i osetiti njihov šarm i priče koje kriju."
 
- Imate li klasično muzičko obrazovanje i koristite li note?
 
"Ne, nemam klasično muzičko obrazovanje. Ali kad sam snimao Black Orpheus (2003), savladao sam muzičku teoriju. Naučio sam da čitam i note ali ih ne koristim.
 
- Kada ste napunili osam godina poslali su vas iz Nigerije u London u državnu školu, jeste li bili sami i koje su bile vaše prve impresije Evrope?
 
"Sa mnom je bio i moj stariji brat koji je imao 10 godina. Poslali su me jer su hteli da mi pruže najbolje moguće obrazovanje i jer su hteli da naučim kako funkcioniše moderan svet. Moj otac je često putovao i pričao mi o mestima koje je posećivao. Tako da sam prilično bio upoznat sa svetom različitim od Nigerije. Gledao sam i televizijske emisije o drugim delovima sveta. Međutim, ništa me nije moglo pripremiti na šok kada sam prvi put došao u London. Bio je to svet potpuno drugačiji od onog iz kojeg sam došao. Različit je bio kulturološki, hrana je bila drugačija, način na koji se ljudi međusobno ophode bio je drugačiji kao i odnos dece i roditelja… Bilo mi je to ujedno i jako uzbudljivo jer sam bio u potpuno novom svetu. Tamo sam se upoznao s gomilom novih stvari i stekao nove prijatelje…"
 
- Koliko je bilo izazovno početi svirati na ulici, na stanicama podzemne železnice?
 
"To je bilo uzbudljivo, a bila je to i prilika da čitav dan sviram. Tako sam i vežbao, te postajao sve bolji. Najveći mi je izazov bio pobediti stav koji mi je bio usađen da ako sviraš na ulici zapravo prosiš, umesto da ideš u školu i stičeš obrazovanje. Odzvanjao mi je u podsvesti glas mojih roditelja koji govore: ‘gledaj našeg Kezaju kako prosi na ulici’. Morao sam pobediti samoga sebe. Kada sam to prebrodio počeo sam iskonski uživati ali mi je bilo potrebno vreme za to. Istraživao sam tako London, sebe i muziku jer sam čitav dan svirao na javnim mestima."
 
- Kako je u to doba bilo ne biti pripadnik bele rase, pohađati državnu školu i kasnije svirati na ulici?
 
"Došao sam u London 1977. i bio je to veliki grad s puno različitih ljudi. Nisam osetio neke probleme. Na ulici sam počeo da sviram oko 1988. godine, upoznao sam tada ljude iz celog sveta. Tada su evropska društva bila liberalnija, danas mislim da ne bih to učinio."
 
- Jeste li upoznati s problemom migranata u Evropi i koji je vaš stav o tome?
 
"Pratim sva zbivanja u Evropi poslednjih 20 godina, pišem o njima i u svojim pesmama. Trend koji se sad događa na vašem kontinentu nije ništa novo, ali problem je što se čitava politička scena unazad desetak godina pomiče u desno. Problem s izbeglicama i useljenicima postaje sve izraženiji. Naime, Evropa se uvek okreće prema desnom političkom spektru kad je pogode ekonomski problemi. Tada se počinju čuti glasovi kako stranci otimaju posao domaćem stanovništvu i to neki političari koriste kad god im se puži prilika. To se u Evropi uvek ponavlja. Kada se dobro živi i kad ekonomija napreduje onda tražite da vam se usele ljudi, kad vam u ekonomiji zapne onda vam ti stranci smetaju jer vam uzimaju poslove i zbog njih imate manje plate."
 
- Kezaja, hvala puno na ovom razgovoru. Vidimo se uskoro!
 
"Radujem se!"
 
 
 
Ostavi
komentar

Povezano