Koncerti

05.06.2015.

MjuzNews intervju: Ivan Bašić, Evgenija Jeremić i Vesna Marković Guarnerius - Ivan Bašić, Evgenija Jeremić i Vesna Marković
foto: PR photo
MjuzNews intervju: Ivan Bašić, Evgenija Jeremić i Vesna Marković

Pijanista i dva soprana pred nastup u Guarneriusu

Centar lepih umetnosti Guarnerius nastavlja seriju koncerata “FMU i Guarnerius nagrađuju”, posvećenu mladim nadama klasične muzike i promociji najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

U petak 5. juna nas očekuje nastup jednog od naših najboljih mladih pijanista, Ivana Bašića.

U subotu 6. juna nastupaju dva nagrađivana vokala, soprani Evgenija Jeremić i Vesna Marković.

Imali smo prilike da razgovaramo sa umetnicima pred njihove nastupe ovog vikenda pa u nastavku možete da pročitate šta mlade nade imaju da kažu o dosadašnjim karijerama, željama i budućnosti.

Koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

 

IVAN BAŠIĆ, pijanista

MjuzNews:  Srednju muzičku školu si završio kao đak genracije, FMU si upisao kao prvoplasirani na rang listi, danas si jedan od najboljih studenata ovog fakulteta, a nižeš uspehe na svakom takmičenju na kojem se pojaviš...da li možeš za sebe da kažeš da si jedan "običan" 19-godišnjak?

Ivan Bašić: Uh... ne znam, mislim da mogu. Posebno onda kada zatvorim poklopac od klavira i pustim fudbalsku utakmicu na televiziji. Izvođaštvo je vrsta posla u kome se rezultati češće eksplicitno vide, te i nagrade i priznanja stavljam u taj kontekst. Prijaju naravno, ali prija i utakmica posle dugog dana.

MjuzNews:  Šta izdvajaš kao svoj najveći uspeh?

Ivan Bašić: Za najveći uspeh smatram nagrade koje se osvrću na duži vremenski period, a to su nagrada časopisa „Muzika klasika“ za Mladog izvođača godine i nagrada iz fonda „Olge Mihailović“ za Najtalentovanijeg studenta klavirskog odseka na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti.  Njih izdvajam jer se odnose na određeni kontinuitet i ukazuju mi na to da činim stvari na pravi način. Pored toga, dragi su mi koncerti koje sam svirao u Austriji i Egiptu u proteklih godinu dana.

MjuzNews:  Imao si priliku da učestvuješ u premijernom izvođenju dela Aleksandra Vujića, koliku dozu odgovornosti i uzbuđenja donose ovakvi projekti?

Ivan Bašić: Premijerna izvođenja jesu poseban doživljaj i postoji izražena doza odgovornosti, jer je to izvođenje prvo javno zvučenje kompozicije, njen prvi „razgovor“ sa publikom. Odgovornost osećam dok učim i pripremam delo, uzbuđenje uglavnom nastupa pred izvođenje, a nakon što završim i okrenem se ka kompozitoru, pojavi se i zadovoljstvo, koje, nekako, uspe da nadmaši prethodne brige. Naravno, u celom procesu učestvuje i kompozitor, čija energija i harizmtičnost „vuku“ izvođača ka cilju. 

MjuzNews:  Časopis "Muzika klasika" te je proglasio za najboljeg mladog umetnika, ima li većeg podsticaja za nekog ko je na početku profesionalne karijere?

Ivan Bašić: Teško da ima, zaista. To je nagrada koju dodeljuju muzičari i naći se u tom društvu je veliko priznanje.

MjuzNews:  Koncert/saradnja koju priželjkuješ?

Ivan Bašić: Rad i nastup sa orkestrom. To je vrsta saradnje koja mi je jako interesantna i inspirativna, i koja se razlikuje od drugih nastupa; zvuk koji orkestar i klavir zajedno proizvode je potpuno fascinantan.

 

EVGENIJA JEREMIĆ, sopran i VESNA MARKOVIĆ, sopran

MjuzNews:  Da li ste oduvek znale da će solo pevanje i koncertna/pozorišna scena biti vaša profesija?

Evgenija: Uvek sam znala da ću se sigurno baviti muzikom, ali opera je došla zaista nenadano...i sada čini veliki deo mog života.

Vesna: Na solo pevanje sam krenula jer sam jednostavno od malena volela da pevam, a ljubav prema toj muzici i načinu pevanja mi je prenela profesorka iz srednje škole. Što sam više negovala glas, više sam napredovala i kada sam došla do te tačke da mogu da pevam ozbiljniji program i da u tome beskrajno uživam, shvatila sam da je to moj poziv.

MjuzNews:  Učestvovale ste u brojnim, veoma uspešnim projektima, koji biste posebno izdvojili?

Evgenija: Ne bih izdvajala nijedan posebno, jer je svaki nosio sa sobom neku određenu čar. Ali ako bih baš morala da odaberem, to bi sigurno bilo učestvovanje u Pučinijevoj operi "Sestra Anđelika" 2012.godine, u okviru operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je vodila primadona Radmila Bakočević.

Vesna: Izdvojila bih uloge Belinde i Drusile u baroknim operama H. Purcella i C. Monteverdija, tada sam imala priliku da osetim čari rada na pozorišnoj sceni, da pevam uz orkestar, odgovaram zahtevima dirigenta, režije..

MjuzNews:  Operska uloga o kojoj maštate?

Evgenija: Izolda i Violeta Valeri.

Vesna: Ima ih mnogo, ali mogla bih da izdvojim ulogu Julije V. Belinija

MjuzNews:  Da li u budućnosti sebe vidite i u pedagoškim vodama, kako prenosite bogato iskustvo na svoje mlađe kolege?

Evgenija: Smatram da je to velika odgovornost, koju ne treba olako shvatiti i da mlade ljude treba usmeriti pažljivo, a i njihove glasove naravno tretirati pažljivo. Volela bih da se ostvarim i u ulozi profesora, jer smatram, kao što i moja profesorka Violeta Pančetović Radaković kaže, da profesori u radu sa studentima poboljšavaju i daju energiju sebi samima.

Vesna: Smatram da posao pedagoga podrazumeva jako veliku odgovornost i da je za to potrebno iskustvo i zrelost. Volela bih da se upustim u to, ali tek kada sama prođem sve stvari koje podrazumeva naš posao.

Ostavi
komentar

Povezano