Koncerti

04.12.2014.

MjuzNews intervju: Belgrade Dixieland Orchestra Belgrade Dixieland Orchestra
foto: Official Facebook Page
MjuzNews intervju: Belgrade Dixieland Orchestra

Tradicionalni, novogodišnji svečani koncert 13. decembra

Dobro nam znani džezeri, muzičari jedinstvenog zvuka na ovim prostorima i čuvari jazz tradicije, održaće tradicionalni, novogodišnji spektakl 13. decembra u Klubu SC!

Na predstojećem koncertu bend će proslaviti 14. rođendan, dok Dixie Dance Show, plesna grupa koja nas igrom vraća na početak XX veka, slavi jubilarnu desetogodišnjicu rada sa sastavom!

Mi smo imali tu privilegiju da razgovaramo sa Vladom Rackovićem, frontmenom Belgrade Dixieland Orchestra-e, koji nam je rekao nešto o predstojećem nastupu, daljim planovima, ujedno je osvrnuvši i na „pređeni put“ od te 2001. godine...

 

 

MjuzNews: Prošlo je 13 godina od osnivanja – The Belgrade Dixieland Orchestra je za ovo vreme postao neka vrsta muzičke institucije! Da li ste očekivali to te 2001. godine kada ste započeli celu ovu priču?

Vlada: Stvaranje BDO-a kao institucije bilo je postepeno, bez ikakvih očekivanja, ali sa veoma jasnom vizijom umetničkog koncepta. Biti jedini na Balkanu koji svira ovu vrstu jazza velika je privilegija, još veća odgovornost, ali biti originalni putujući muzej jedne od najvažnijih kulturoloških tvorevina 20.veka – predstavlja san svakog jazz umetnika. Moj san se ostvario!

MjuzNews: Jedan ste od retkih bendova koji pored muzičke ima i „prosvetiteljsku ulogu“ – ljudi nisu toliko upoznati sa našom jazz tradicijom. Da li stvari po tom pitanju stoje bolje danas nego u vreme kada ste počinjali ili se pak nismo pomerili s mesta?

Vlada: Tradicija jazza u našoj zemlji datira otprilike od doba kada je i osnovano prvo jazz udruzenje – 1953.godine. To je više od 7 decenija vrhunskog izvođenja ove predivne umetnosti. Na tom nebu Beogradski Dixieland Orkestar služi za podsećanje, obeležavanje i obrazovanje najšire publike na važne datume, umetnike i njihova važna umetnička ostvarenja. Za ovih 14 godina učinili smo mnogo da se o istoriji jazza sada mnogo više zna. Ali posao ni iz daleka još nije gotov. Ima pred nama još mnogo ciljeva koji čekaju da budu dostignuti...

MjuzNews: Na predstojećem koncertu slavite 14. rođendan, dok The Dixie Dance Show slave jubilarnu desetogodišnjicu rada sa vama – da li možemo očekivati spektakl 13. decembra (mada vaš svaki nastup nekako i jeste to, sam po sebi)?

Vlada: Da, naši koncerti su zaista koncepirani kao spektakli. To je jedan od lepih načina da se privuče pažnja običnog, prosečnog ljubitelja muzike. A tako se zaista jazz i izvodio na njegovom samom početku. Bila je to izuzetno atraktivna muzika za zabavu i ples. Otuda i naša, za jazz gotovo neverovatna, popularnost. To se vidi i po poseti koncertima i po broju prodatih CD naslova. Nema nista lepše nego kad na blagajni SC nedelju dana pred koncert pročitate „Belgrade Dixieland Orchestra – rasprodato!“ A to se stalno dešava.

MjuzNews: Poslednji album „National Treasure“ sa obradama starogradskih numera je objavljen pre dve godine – da li možemo oečkivati nešto i na tom planu uskoro?

Vlada: Sledeća, 2015.godina je jubilarna, 15. godina našeg umetničkog rada. Za taj jubilej pripremamo novi, šesti po redu CD, koji predstavlja vrlo ozbiljan istorijski i muzikološki osvrt na sam početak 20.veka, kada se jazz zvao JASS i kada se svirao na paradama, venčanjima, sahranama, a predstavljao novu, do tada nezamislivu i nesagledivu umetničku slobodu onima koji su imali hrabrost da se s njim uhvate u koštac. CD izlazi najverovatnije u februaru, a nosiće naziv „ALL THAT JASS“.

MjuzNews: Za kraj – preporučite nam neki mladi domaći jazz bend (ili neki strani), i da li imate neki savet za one koji tek uplovljavaju u jazz vode?

Vlada: Meni je na srpskom muzičkom nebu beskrajno zanimljiv Qzama kvartet koga najiskrenije preporučujem za slušanje svima – i mlađim ali i starijim slušaocima!

A kad je strana jazz scena u pitanju tu ima toliko toga, da je sve to apsolutno nemoguće sagledati. Ali, ne znam zašto mi ruka uvek krene prema otvaranju fajlova na kojima piše Winton Marsalis...

 

Karte po ceni od 600 dinara možete kupiti na blagajni Sava Centra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano