Koncerti

03.10.2019.

Ko je Cory Wong koji dolazi sa bendom Vulfpeck na Musicology
Ko je Cory Wong koji dolazi sa bendom Vulfpeck na Musicology

Čuveni gitarista dolazi sledećeg meseca

Ovaj momak prepoznatljiv je po svom specifičnom načinu sviranja gitare, a polako osvaja svetsku fank i umetničku scenu. Proslavio se kao gitarista bendova, ali je njegova karijera solo gitariste u procvatu.
 
Rođen je u Njujorku, odrastao je u Minesoti. Još kao dečak, slušao je bendove koji su imali istaknute bas gitariste, tako da je, kako kaže bilo sasvim logično da će krenuti tim putem. Odlučio je da uradi sve što je potrebno kako bi to sproveo u delo. Pošto ih ni roditelji nisu shvatali ozbljno, morali su da se snađu za novac za instrumente i privatne časove. Jedan član benda je nasledio bas gitaru od ujaka, pa je se Cory odriče. U Mineapolisu je proveo neko vreme čisteći komšijska dvorišta i ulice od snega, te uštedeo novac i kupio sebi svog prvog Stratokastera. Ova odluka ispostaviće se kao jedna od važnijih dobrih odluka koje je doneo u životu.
 
U srednjoj školi je takođe svirao i bubnjeve, što je dosta uticalo na njegov budući „perkusionistički“ stil sviranja gitare. Dosta pažnje je posvetio ritmu i „tajmingu“, nečemu što ga danas ističe.
 
Cory je odrastao u porodici kompjuteraša. Uvek je bio okružen mnoštvom tehnologije, ali je gajio posebnu vrstu fascinacije prema muzici. Njegov otac je imao dosta ploča u kući i bio je izvrstan poznavalac muzike.
 
Wong je koledž upisao u Minesoti, gde je studirao prirodne nauke. Kroz studije shvatio je da je sebi pravio konstantni pritisak da mora u životu da ima takozvani „normalan posao“, o čemu priča u svojim pesmama Today I’m Going to Get Myself a Real Job i Starting Line: Te pesme su o umetničkom putovanju, kroz koje ideš, svestan svog životnog poziva, ali se njemu ne prepuštaš zbog te ideje o „pravom poslu“ koji moraš imati. To je kreativna težnja. Moja strast. Stvar koju toliko volim, da sam shvatio da i ona može biti moj „pravi posao“.
 
U toku svojih studija, Cory je redovno posećivao legendarne tzv. „house gig“ svirke u klubu koji se zvao Bunkers gde su nedeljom i ponedeljkom svirali članovi benda Dr Mambo’s Combo. Tu je po prvi put došao u ozbiljniji kontakt sa R&B muzikom. Kao neko ko je sve vreme bio u klubu, brzo se sprijateljio sa članovima benda, čiji je bio veliki fan, ne bi li ubrzo počeo da svira sa njima.
 
Veliki broj poznatih muzičara bi svraćali na ovo mesto u toku svojih putovanja i turneja, a Prince je bio redovan gost, koji je imao svoj separe u zadnjem delu kluba. Cory je ubrzo je odlučio da upiše McNally Smith školu muzike u St. Paulu i potpuno se posvetio muzici. 
 
Sam kaže da je prošao kroz svoju jazz fazu. Jedna od prekretnica bila je kada mu je profesorka rekla da nikada neće biti bolji od svojih uzora, te da prestane da ih imitira i pronađe svoj stil. 
 
Osnovao je lokalnu izdavačku kuću Secret Stash Records, a od 2008. do 2012. godine, proslavio se pesmama i albumima kao što su Even, Uneven (2008), Upstream (2010) i Quartet/Quintet (2012) kada je i upoznao članove benda Vulfpeck.
 
Nije trebalo puno vremena da se prepoznaju i sprijatelje. Brzo su počeli da nastupaju zajedno i snimili The Beautiful Game 2016. godine, album koji je ušao u izbor top 10 hip-hop/R’n’B albuma na Billboardovoj listi. Iste godine, Wong je izdao još jedan solo album sa eklektičnim bendom Cory Wong and the Green Screen Band
 
Na svom drugom solo albumu, sarađivao je sa Rickyem Petersonom i bivšim članovima Prince-ovog benda, Sonyem Tomphsonom i Michaelom Blendom, kao i sa Benom Recktorom u Nešvilu. Rezultat je bio album The Optimist koji je izdat 2018. godine.
 
Imaćete priliku da čujete ovog neverovatnog solo gitaristu u Beogradu, gde će 7. novembra održati koncert u okviru Musicology Barcaffe Sessions serijala i time se, po prvi put, predstaviti publici u regionu. Ulaznice za koncerte možete kupiti online ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs & www.ddtickets.rs.
 
 
 
 
Ostavi
komentar

Povezano