Koncerti

12.11.2013.

Intervju sa Matijom Dedićem Matija Dedić
foto: PR Photo
Intervju sa Matijom Dedićem

U susret koncertu sa Arsenom u BitefArtCafe-u

U četvrtak, 14. novembra, sa početkom u 22h, u BitefArtCafe-u, zajedno nastupaju dva muzička giganta, Arsen i Matija Dedić!

Ovaj, zajednički, koncert oca i sina, unapred je okarakterisan kao najintimniji i najemotivniji ove sezone u BitefArtTeatru. Arsen i Matija će izvesti hitove po kojima je Arsen Dedić poznat širom regiona, a celokupnoj atmosferi doprineće intimno izvođenje pesama uz klavirsku pratnju genijalnog Matije, jednog od najproslavljenijih evropskih jazz pijanista današnjice. 

Ljubitelji Arsenove kantautorske muzike uživaće u pesmama: „Ono sve što znaš o meni“, “Tvoje nježne godine”, „O, mladosti“, “Zagrli me“, ali i u Arsenovoj poeziji, koju će podeliti sa posetiocima koncerta.

Karte su u prodaji po ceni od 2000 dinara u klubu BitefArtCafe (Skver Mire Trailović) od 18- 22h, svakim danom osim nedelje.

Karte koje smo juče poklanjali osvojio je Vukašin S. koji je mailom obavešten o mestu i vremenu preuzimanja osvojenih ulaznica.

Sledi intervju sa Matijom ovim povodom:

MjuzNews: Muzički uticaji kojima ste bili izloženi tokom odrastanja, kao dete tako slavnih umetnika, sigurno su bili raznovrsni i interesantni. Kako je vaša konačna odluka pala na jazz?

Matija: Sama činjenica da sam na prijemnom ispitu za glazbenu školu sa 5 godina svirao svoju obradu iz serije Povratak otpisanih tj. da sam od malih nogu sam pristupio klaviru tako da sam nešto sam pokušavao stvoriti, očito je kulminirala sa mojih 15 godina kad mi je otac dao ploču Koln Concert Keith Jarret. U njoj sam čuo kako čovjek improvizira na temelju klasične glazbe sa kojom sam se tada bavio te kako improvizira u komercijalnijem pristupu. Tada je bilo jasno da je to definitivno moj put i eto time se bavim zadnjih 20 godina.  

MjuzNews: Sarađujete sa brojnim kolegama čija muzika nije uvek jazz (Massimo, Gibonni...). Da li smatrate da je za umetnika važno da ponekad iskorači iz svog žanra?

Matija: Prije svega, nisam osoba koja može reći da je to što mislim bitno i važno. Mogu samo reći, nadovezavši se na raniji odgovor, kako mi komercijalna glazba i sklonost ka njoj nije strana jer sam sa njom živio kroz svoje roditelje i njihove prijatelje. Naravno puno muzičara u svijetu odavno su na taj način prosiravali svoj opseg djelovanja i na taj način lijepo opstali pa tako i ja. Najbitnije da sa pomenutim kolegama ja uvjek ostajem ja, oni mi to omogućuju (zato me i zovu) a to je naravno i preduvjet suradnje. 

MjuzNews: Da li ste osećali tremu kada ste prvi put pred vašim ocem svirali njegove pesme?

Matija: Nisam osjećao nikakvu tremu jer sam pomno i promišljeno, znajući što voli, pripremio CD pod nazivom „Drugi pogled“ na kojem sam se bavio njegovim, meni najdražim, opusom. Osjetio sam se spremnim i on je to prepoznao i jako pohvalio. 

MjuzNews: Šta biste rekli, od kako nastupate zajedno, ko je na koga izvršio jači uticaj – vi na Arsena ili Arsen na vas?

Matija: Na oca sam eventualno izvršio mali utjecaj na taj način da on uvjek na koncertu, kad ostane sam za klavirom, dobro razmisli kako da što drukčije odsvira od mene (smeh). Ja sam naravno pod puno većim utjecajem a to se tiče već i mojih početaka u pubertetu kad sam imao jedinstvenu priliku u sobi do svoje čuti kako netko svira klavir razmišljajuci kao kompozitor i šansonjer. To iskustvo puno mi je pomoglo u suradnjama sa kolegama sa estrade.

MjuzNews: Koncert u BitefArtCafe-u će biti specifičan po mnogo čemu. Kako biste ga vi najavili?

Matija: Bitefu se osobno radujem pogotovo što nisam tamo nastupio od 2004 - 2005 (istina na jazz fairu i to u kazalištu). Puno nastupamo Arsen i ja pa je teško pričati o specificnosti.  

MjuzNews: Da li biste mogli izdvojiti neku pesmu, kao omiljenu, od onih koje izvodite sa Arsenom?

Matija: Sve moje omiljene pjesme moga oca dolaze skoro isključivo sa njegove meni najdraže ploče „Provincija“ sa početka - polovice 80-tih godina.

Ostavi
komentar

Povezano