Koncerti

17.11.2014.

Guarnerius: veče mladih pevača Veče mladih pevača u Guarneriusu
foto: PR Photo
Guarnerius: veče mladih pevača

Koncert talentovanih studenata od 20 časova

Večeras, 17. novembra, u Centru lepih umetnosti Guarnerius, nastupiće će troje mladih solo pevača u okviru ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“!

U ciklusu koji afirmiše talentovane studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nastupiće Aleksandra Stanković (sporan), Evgenija Jeremić (sopran) i Vanja Biserčić (tenor). Oni će nam izvoditi arije i pesme Pučinija, Bizea, Mocarta, Čajkovskog, Leonkavala, Delibea, Rahmanjinova i Šumana.

U aktuelnoj, trećoj po redu, sezoni u kojoj se promovišu najuspešniji studenti Muzičke akademije, Guarnerius je predvideo 12 nastupa, na kojima će nam se predstaviti 14 talentovanih muzičara!

Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.   

Povodom večerašnjeg koncerta, Evgenija i Vanja su nam ispričali nešto više o svojim karijerama, ljubavi prema muzici i pevanju, kao i o predstojećem nastupu u Guarneriusu:

Evgenija Jeremić

1.       Da počnemo sa lepim vestima, nedavno si jos jednu značajnu nagradu prikjlučila svojoj bogatoj biografiji, o čemu se radi?

 Da,jednu veoma značajnu nagradu. U pitanju je prvo mesto na Internacionalnom takmičenju mladih operskih pevača "Elena Nikolai" u Bugarskoj. Pored prvog mesta u ženskoj kategoriji, osvojila sam još par nagrada,kao što su ,nagrada publike za najbolje izvođenje bugarske pesme, debi u nekoj od uloga na sceni državne opere u Plovdivu,kao i debi u operskoj kući u gradu Ruse. 

2.       U svet muzike si ušla preko klavira, kada je prevagnula ljubav prema pevanju?

Oduvek sam volela muziku,a klavir je bio jedan od instrumenata koji sam želela da naučim da sviram. Završila sam srednju školu,smer za klavir, ali ipak,nakon jedne produkcije Otela koju sam videla,sasvim slučajno na tv-u ,osetila sam neku energiju koju nisam osećala dok sam svirala klavir,tj.ne energiju,već mi se prikazao jedan nov svet,spoj glume i pevanja podržan predivnom muzikom,i pomislila sam da bi možda trebalo da pokušam da upišem pevanje. Tako sam i uradila,i upisala nižu i srednju školu u klasi prof.Lidije Jevremović,zatim fakultet u Kragujevcu u klasi. prof.Marine Trajković Bidžovski,a sada sam završna godina Fakulteta Muzičke Umetnosti u klasi prof.Violete Pančetović Radaković.

3.       Osvojila si nas sjajnim nastupom na takmičenju Muzičke omladine prošle godine, koji svoj nastup posebno pamtiš, možda bas ovaj?

Da,to jeste jedan od nastupa koji ću pamtiti.Ipak osvojiti jednu takvu nagradu, je za mene bilo,nestvarno.Pre svega zbog toga što sam bila jedan od najmlađih takmičara,u kategoriji sa već stasalim glasovima,i to dobrim glasovima.Fantastičan osećaj,i prvih nekoliko dana nisam mogla da poverujem da sam ja pobedila na jednom tako bitnom i velikom takmičenju.

4.       Sarađivala si sa primadonom Radmilom Bakočevic i prvakinjom naše opere Suzanom Šuvaković Savić, da li su upravo one tvoji idoli i uzori?

Da,sarađivala sam sa primadonom Radmilom Bakočević u okviru operskog studija Narodnog Pozorišta,od 2011 do 2012,a kasnije,do 2013, i sa prvakinjom Suzanom Šuvaković Savić. Rad sa jednom istaknutom umetničkom figurom kao što je primadona Bakočević jeste zaista predivno iskustvo,upravo zbog toga što se zaista potrudi da vam objasni i pomogne. Naravno da je ona jedan od mojih uzora,i ako bih ostvarila samo deo uspeha i ispevanih uloga koji je ona ostvarila,bila bih zadovoljna. Naravno,i prvakinja naše opere Suzana Šuvaković Savić,je takođe, osoba koja voli da  radi sa mladima u operskom studiu,i sa kojom je  zadovoljstvo raditi.

5.       Šta si nam pripremila za koncert u Guarneriusu?

Za koncert sam,kao i moje kolege, pripremila mešovit program. Dakle,neće biti samo operskih arija,već i pesama raznih kompozitara,od Šumana do Korsakova,Rahmanjinova i Štrausa. Uostalom,ko bude došao na koncert,imaće priliku da posluša šta smo pripremili publici,i nadamo se da će uživati.

 

Vanja Biserčić

1.       Iako si mlad pevač, za sobom već imaš značajan broj zapaženih uloga na operskoj sceni, koju posebno izdvajaš?

Sve uloge su mi drage, jer sam sa svakom od njih napredovao. Ali ako moram da izdvojim neku posebno, onda je to uloga grofa Cedlau koju tumačim u opereti Bečka Krv u Madlenianumu, baš zato što ima puno govornih deonica, koje zahtevaju posebnu glumačku pripremu. Bilo je to jedno izazovno ali veoma prijatno iskustvo.

2.       Koliko je danas teško uspešno se baviti solo pevanjem, muzikom uopšte?

U današnjem svetu hiperprodukcije dobrih pevača jako je teško probiti se i napraviti uspešnu karijeru. Biti uspešan solo pevač pre svega znači borbu sa samim sobom pri stalnom procesu usavršavanja. Postoji mnogo tehničkih finesa kojima treba ovladati kako bi se dosegla veština potrebna za izvođenje velikih klasičnih dela na sceni. Biti solo pevač u Srbiji je svakako teško i teže nego u zapadnim zemljama, što ovde važi i za ostale umetnosti. Publika u velikoj meri ne razume ozbiljnu muziku i nije joj naklonjena, dok i među kolegama često izviru naleti umetničke sujete, što svakako otežava put mladim umetnicima. Ali ja svakako smatram da predanim radom na sebi svako može uspeti u svojim namerama

3.       Da li si pre prvih časova pevanja imao neko muzičko predznanje i kako je izgledao tvoj ulazak u svet muzike?

Još kao dete u osnovnoj školi pevao sam u horu i završio nizu muzičku školu klavira, a tek kasnije, već kao student jednog društvenog fakulteta počeo sam da se ozbiljno bavim pevanjem, tačnije da učim pevanje. Ni ne sećam se sa sigurnošću kako je izgledao moj ulazak u svet muzike, jer nekako osećam da je magija muzike u meni od uvek.

4.      Ove godine si postigao veliki uspeh, dobio si stipendiju za čuveni festival Oper oder Spree u Nemačkoj, gde si izabran za najboljeg učesnika festivala, uz priznanje Grand Prix, da li ovo smatraš svojim najvećim uspehom do sada?

Još uvek ne uspevam da sagledam važnost nagrade koju sam dobio u Nemačkoj. Jednostavno, ja sam tamo otišao sa ciljem da pokupim svo znanje koje mi se nudi i da se pokažem u najboljem svetlu. Nisam uopšte razmišljao niti se nadao nagradi, jer su kolege sa kojima sam tamo saradjivao izvrsni umetnici, a mnogi su i stariji od mene i već pravi profesionalci. Svakako je za sada ovo najveća nagrada koju sam dobio, ali bih voleo da svoj uspeh sagledavam dugoročno. Zato ova nagrada meni predstavlja inspiraciju i motivaciju da nastavim da vredno radim i da dosegnem svoje maksimume.

3.       Deo si ekipe hit predstave Bečka krv, koja je nedavno svoju premijeru doživela na sceni Maldenianuma, kakvo je iskustvo učestvovati u ovako velikom projektu?

To je sigurno najveći projekat u kome sam do sada ucestvovao, prvi veliki projekat sa orkestrom. Uprava Madlenianuma mi je ukazala veliko poverenje stavivši me u premijernu podelu među već proslavljene i iskusne kolege. Osećao sam veliku čast ali mozda i jos vecu odgovornost zbog toga. Bilo je veoma tesko, ali kao tim smo radili vredno, jedni druge smo podržavali, bodrili i pomagali i kao rezultat dobili smo hit predstavu u kojoj uživa publika, ali i mi na sceni.

5.      Šta si nam pripremio za koncert u Guarneriusu?

U dogovoru sa svojim profesorom - Nikolom Kitanovskim odlucio sam da izvedem dela velikih kompozitora - Verdija, Čajkovskog, Štrausa i Biničkog. Neću baš sve sada da otkrijem, ali obećavam da će svako ko dođe imati prilike da uživa u raznovrsnom programu koji smo koleginice i ja pripremili.

 

 

Ostavi
komentar

Povezano