Koncerti

29.12.2022.

Dva koncerta na "Beogradskoj zimi 2023."
Dva koncerta na "Beogradskoj zimi 2023."

Studenti FMU u Gvarnerijusu

U okviru manifestacije „Beogradska zima 2023.“, u organizaciji Grada Beograda i Ustanove kulture Gvarnerijus, dva sjajna koncerta najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti za kraj 2022. godine!
 
U četvrtak, 29. decembra (20č) posetioce Gvarnerijusa očekuje pijanistički resital višestruko nagrađivane umetnice Dunje Beraković, koja će izvesti dela Raičkovića, Mocarta, Lista, Šopena i Bramsa a kao gost koncerta nastupiće pijanista Ljubo Divac. Dan kasnije, u petak, 30. decembra (20č) koncertom viola
svečano će biti zatvorena jedanaesta sezona "FMU i Gvarnerijus nagrađuju". Čast da zatvore ovogodišnji ciklus pripala je najboljim studentima viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu - Jovani Kovačević i Jovanu Muratoviću. Mladi talenti će, uz klavirsku saradnju Nede Hofman, izvesti dela Klarka, Vijetana i Prokofjeva a ulaz na oba koncerta je slobodan.
 
U okviru jedanaeste sezone "FMU i Gvarnerijus nagrađuju" na 20 koncerata ciklusa, beogradskoj publici se predstavilo više od četrdeset mladih umetnika, najboljih studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu a realizaciju ovogodišnje sezone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.
 
Dunja Beraković (Beograd, 1999.) od 2017. godine studentkinja je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. Nataše Mitrović. U septembru 2021. godine završila je osnovne studije sa izvandrednim uspehom (9,95). Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Osvojila je veliki broj nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima i nastupala u mnogim renomiranim koncertnim dvoranama. Na poziv sa konzervatorijuma u Beču učestvovala je na koncertu u okviru međunarodnog festivala „Vienna Young Pianists“ svirajući u čuvenoj „Ehrbar“ sali 2016. godine. Pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih pijanista kao što su Lidija Bizjak, Maja Rajković, Miloš Popović, Natalija Trul, Suzan Špeman i Evgenij Starodubčev. Dobitnica je nagrada Fakulteta muzičke umetnosti „Katarina Aćimović“ za najbolju interpretaciju sonate na godišnjem ispitu i „Slobodanka Milošević-Savić“ za najbolji uspeh iz glavnog predmeta u akademskoj 2020/21. godini. Dvostruka je dobitnica stipendije Dositeja, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije najuspešnijim studentima.
 
Jovana Kovačević (Čačak, 2002.) violu počinje da svira 2016. godine u klasi prof. Miloša Simića, u Školi za muzičke talente u Ćupriji, sa kojim osvaja I nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu. Godine 2017. prelazi u klasu prof. Nemanje Živanovića. Osvaja brojne nagrade na takmičenjima, kao što su: Laureat na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Beograd, II nagrada na Festivalu gudača „Stringfest“ Sremska Mitrovica , I nagrada na međunarodnom takmičenju „Art of strings“. Za sobom ima veliki broj nastupa na koncertima i takmičenjima, kako solo, tako i u kamernim i orkestarskim sastavima. Godine 2021. upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ljubomira Milanovića. Pohađala je master klasove kod profesora: Pante Veličkovića, Denisa Krasnokuckog, Nemanje Marjanovića, Christiana Eulera, Predraga Katanića i Gabriela Uhdea. Kao član European Spirit of Youth Orchestra, nastupa na turneji po Italiji. U okviru projekta Sounds of Change nastupa na koncertu u Novom Sadu i Ljubljani, gde je imala priliku da sarađuje sa dirigentom Oswaldo Ferreirem.
 
Jovan Muratović, (Valjevo, 2003.) trenutno je student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Pante Veličkovića.Visoko se rangirao na dosadašnjim republičkim i međunarodnim takmičenjima. Pohađao je stručne kurseve kod: prof. Saše Mirkovića, prof. Nataše Petrović, prof. Dragana Sredojevića, itd. Tokom dosadašnjeg školovanja bio je član mnogobrojnih orkestara, od kojih su najznačajniji; Gudački ansambl Metamorphosis; gudački
orkestar Violint i gudački orkestar Feniks, sa kojima je nastupao po svečanim dvoranama po Srbiji i inostranstvu. Član je Filharmonije Baltičkog mora, pod upravom K. Jarvija, a takođe je i član projekta „Sound of Change“ pod dirigentskom palicom Osvalda Ferreira.
Ostavi
komentar