Koncerti

19.11.2014.

Duo theINVISIBLES večeras u Metropolis Music Cafe-u theINVISIBLES u Metropolis Music Cafe-u
foto: PR Photo
Duo theINVISIBLES večeras u Metropolis Music Cafe-u

Intervju povodom predstojećeg nastupa

Akustični autrorski duo, koga čine Miodrag Kovačević (vokal) i Kostandin Dimitrijević (gitara) nastupiće sutra (20.11.) u prijatnom prostoru Metropolis Music Cafe-a, s početkom u 20:30 časova!

theINVISIBLESpostoje već osamnaest godina, ali su marta 2011. godine zakoračili u svet medija prvim singlom „Bruceremo la luna/Sagorećemo mesec“ na poeziju Milene Pavlović Barilli, koja je i naslovna numera dokumentarno-igranog filma „Milena“ autorke Čarne Radoičić.

Povodom predstojećeg nastupa, razgovarali smo sa Miodragom o programu koji će nam svirati u četvrtak, kao i budućim planovima dua theINVISIBLES...

MjuzNews: Miodraže, šta ste nam spremili za vaš nastup u četvrtak?

Miodrag: Kao i uvek kada nastupamo uživo, našoj publici pružamo zanimljiv presek našeg muzičkog koncepta i istraživanja - neobično putovanje kroz svet različitih žanrova popularne muzike od dvadesetih godina prošlog veka pa do danas, na italijanskom, španskom, francuskom, portugalskom i, naravno, engleskom i jezicima regiona. Uvek se trudimo da takvom, pažljivo odabranom, raznolikošću repertoara i visokim kvalitetom izvođenja priredimo publici jedinstveni ugođaj, kvalitetno opuštanje i zabavu, ali i priliku da čuju ponešto novo što niko ovde ne svira, a vredno je pažnje. Naravno, u svim nastupima se trudimo da promovišemo i našu autorsku muziku. Mi nismo bend koji po svaku cenu želi da ima što veći broj nastupa, mi ne tezgarimo, muzika nam je velika ljubav i zbog toga imamo veliko poštovanje prema njoj. Biramo mesta i prilike u kojima nastupamo, umemo da pravimo pauze u kojima se posvećujemo autorskom radu ili nekim ne toliko javnim muzičkim projetkima. Stalno istražujemo i trudimo se da u svakom sledećem susretu publici ponudimo nešto novo iz našeg repertoara. U svakom nastupu se dajemo do kraja i ne pravimo nikakve kompromise po pitanju repertoara. To su razlozi zbog kojih ne nastupamo često, ali to je najvećim delom naš izbor, s jedne strane, a s druge strane, i pored velikog interesovanja publike za takav muzički program, teško je naći prave partnere u kafeima, barovima i klubovima koji bi svojim gostima ponudili nešto drugačije od uobičajenih cover bendova bez ikakve autentičnosti koji su poslednjih desetak godina potpuno preplavili ovaj grad. A nije istina da ne postoji dobra kritična masa koja želi drugačiju večernju zabavu. Srećni smo što smo, nadam se, pronašli nove partnere u borbi protiv muzičke monotonije Beograda, u ekipi Metropolis Music Cafe-a. Biće ovo veseli četvrtak!

MjuzNews: U kojim okvirima se kreće vaš autorski rad, da li i tu istražujete ili pokušavate da se pozicionirate u jednom žanru, i na koji način stvarate?

Miodrag: Naravno, kontinuirano istraživanje jeste naš osnovni koncept bavljenja muzikom. Mislim da je samo na taj način moguće doneti neku crtu inovativnosti i kreativnosti u svetu savremne muzike gde je već sve smišljeno i čuto. S obzirom na to da repertoar obrada koji izovdimo poseduje izuzetno širok dijapazon različitih muzičkih aspekata, nije moguće da se i u autorskom stvaralaštvu smestimo u jedan žanr niti bismo to želeli. Mi smo mišljenja da svako ukalupljivanje u svetu umetnosti guši slobodu koja je njena suština, a to svakako mogu potpuno da podržim i stanem iza toga kao neko ko se godinama kroz svoj rad bori za vidljivost savremenih kreativnih tendencija kao što je multimedijalna umetnost u kojoj sam se potpuno pronašao i u koju su i theINVISIBLES. Naše bavljenje muzikom je u stvari susretanje popularne muzike sa savremenom umetnošću. U našem autosrkom radu susreću se melanholija indie folk akustičarke muzike, italijanska melodičnost, prijemčivost baladičnog popa i još mnogo toga što i nas dvojica još uvek otkrivamo. A stvaramo na najrazličitije načine. S obzirom na to da već toliko dugo sviramo zajedno i da smo i najbolji prijatelji, odlično poznajemo međusobne senzibilitete, preference i mogućnosti, što doprinosi lakoći zajedničkog stvaranja. Tekstove uvek pišem ja (osim pesama na Mileninu poeziju), a jezik na kome pišem nikada ne biram s predumišljajem već to isključivo zavisi od trenutne inspiracije, posebno kada istovremeno pravim i muziku i tekst, pa onda melodičnost odabranog jezika utiče neposredno na melodiju pesme u nastajanju. Takođe i Kosta često sam napravi muziku, a u gitarskim aranžmanima je svakako neprikosnoven, i tu se uglavnom manje mešam jer je moj instrument, ipak, klavir. Naravno, uvek na kraju pesmu kao celinu oblikujemo zajedno. Često volimo da pozovemo neke od kolega i prijatelja muzičara da nam se pridruže u ponekoj pesmi.  Kada snimamo pesme, završni pečat, vrlo važan, daje naš producent, Milan Prokop.

MjuzNews: Koji su vaši planovi za naredni period?

Miodrag: Imamo uvek puno ideja i planova, međutim, uvek je finansijski faktor presudan za to šta će se i kada realizovati. Plan nam je da u narednim mesecima naš poslednji singl zasad, “It’s Over”, konačno dobije spot kakav zaslužuje, jer smo mongo vremena u novca uložili u tu pesmu, zato toliko dugo čekamo i na spot koji u svakom smislu mora da isprati kvalitet koji nameće sama pesma, a za to je potrebno okupiti kvalitetnu ekipu i zatvoriti dobru finansijsku konstrukciju. Takođe, ovog leta smo snimili mnogo zanimljivog video-materijala u Istri i Italiji i napravili dosta novih pesama, tako da nam je ideja da i jedno i drugo oblikujemo na najbolji mogući način. Možda se nešto od toga pojavi i do kraja godine. I na kraju, ono čemu želimo da se posvetimo narednih nekoliko meseci jeste formiranje, podizanje i promocija  beogradske, savremene akustičarske scene jer Beograd to zaslužuje, mada u tom smislu uveliko kaskamo za svetskim muzičkim metropolama. Naši prijatelji i partneri u tom projetku, Impact Hub Belgrade, otvaraju nam vrata i mogućnosti svog savršeno uređenog prostora za promovisanje ovakvog kamernog žanra, i to u nekadašnjem studiju radija Beograd u Makedonskoj, što ima poptuno sjajnu simboliku. Naravno, da bi taj projekat zaživeo, pored višesturke podrške svih onih koji u tome vide interes razvoja savremene kulture naše zemlje, potrebno je da se uključe i sve naše kolege akustičari koje imaju kvalitet, snagu i entuzijazam da izađu iz sfere nevidljivosti i podele sa svetom svoju muziku. Ovim putem pozivamo sve kolege da nas slobodno kontaktirju putem naše stranice na fejzbuku ili našeg sajta www.theinvisibles.rs. Nadamo se da ćete i vi, kao jedan od najreferentnijih muzičkih portala,pratiti i podržavati razvoj ovog važnog projetka za domaću i regionalnu muzičku scenu. Unapred hvala na tome.

 

 

 

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano