Koncerti

22.05.2013.

Calexico, večeras (7. avgusta) u Beogradu Calexico
foto: PR Photo
Calexico, večeras (7. avgusta) u Beogradu

Osetite duh Arizone kroz pesme ovog neobičnog benda

Calexico nam dolazi iz Tucson-a, a ime benda potiče od istoimenog gradića koji se nalazi na granici izmedju Sjedinjenih država i Meksika. Kako i možemo naslutiti, ovaj bend svojom muzikom prenosi atmosferu tog podneblja, pričajući o prašnjavim pustinjama i usamljeničkom životu ljudi koji ih nastanjuju.

Calexico okuplja veliki broj članova, ali temelj ovog benda su dva čoveka – Joey Burns i John Convertino. Oni su, kada je bend izdao svoj prvi album 1996. godine, već bili članovi jednog drugog arizonskog benda – Giant Sand, i kombinujući različite žanrove muzike (tradicionalna meksička, američki kantri, indi rok, jazz...), dve godine kasnije su izbacili i drugi album pod nazivom „Black Light“. Na albumima koji su usledili („Hot Rail“, „Feast Of Wire“, „Garden Ruin“ i drugi) eksperimentišu sa duvačima i violinama, nalaze inspiraciju u romskoj muzici, portugalskom fadu, muzici iz špageti vesterna, ali se i vraćaju čistom gitarskom zvuku, čineći da se slušalac oseća kao da je na američkom jugozapadu.

Zaokret prave izbacivanjem albuma „Algiers“ (2012.) koji je naziv dobio po delu Nju Orleansa u kome je album sniman. Članovi benda su hteli da „padnu“ pod evropski uticaj i estetiku, pa kažu da je njima najbliže mesto gde se to može osetiti upravo Nju Orleans, dok John Convertino poručuje da taj grad nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ne možete da ne pokupte neki vajb! Taj vajb možemo čuti u pesmama „Epic“, „Para“, „Hush“, „No Te Vayas“ i drugim, a sledeći logičan korak je bila turneja po Evropi, pa tako ćemo i mi imati priliku da početkom avgusta osetimo dobre vibracije ovog čudnovatog sastava!

Podsećamo još jednom da se koncert održava 7. avgusta, na prostoru teniskih terena odbojkaškog kluba Partizan na Malom Kalemegdanu 2, a Long Play, koji je organizator ovog dogadjaja, uskoro će saopštiti cene ulaznica i načine kupovine istih!

Nos vemos, Calexico!  

Ostavi
komentar