Koncerti

24.11.2022.

Beogradska filharmonija u ritmu flamenka
Beogradska filharmonija u ritmu flamenka

de Falja, Debisi i Ravel ovog petka

Beogradska filharmonija priprema egzotični repertoar posvećen magičnoj Barseloni, zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom, u petak 25. novembra (Kolarac, 20č). Kao solista nastupa pijanista Andrej Gugnjin u senzualnoj kompoziciji “Noći u španskim vrtovimade Falje, a orkestar će dočarati ritmove i kolorit Španije uz kompozicije Turine, Debisija i Ravela.
 
Jedan od najpopularnijih koncerata u sezoni posvećen je Barseloni kao jednoj od omiljenih destinacija iz sezone “Na dobrom putu” Beogradske filharmonije, posvećene svetskim metropolama. Pravi uvod u špansko veče su "Fantastični plesovi" Hoakina Turine, slikovito delo koje donosi karakteristične melodije i ritmove španskih plesova.
 
Na put ka jugu, publiku će odvesti Andrej Gugnjin uz "Noći u španskim vrtovima" za klavir i orkestar Manuela de Falje. Baš kao što je Andaluzija primer mešanja tradicija i različitih kultura, tako je i ova kompozicija inspirisana predivnim prizorima raznobojnih bašti iz sultanovih palata, strasnim i senzualnim plesovima koje će dočarati pijanista međunarodne slave. Svetska kritika ocenjuje njegovu tehniku kao “izuzetno raznoliku i okretnu, često u službi bogate muzičke mašte”, a beogradska publika će imati priliku da ga čuje prvi put.
 
Zajedno sa stalnim gostujućim dirigentom Danijelom Rajskinom, Beogradska filharmonija nastavlja muzičko putovanje kroz “IberijuDebisija, u kojoj su predstavljene različite scene sa španskog podneblja uz koloritnu orkestraciju i živahne ritmove. Filharmoničari će prikazati uličnu atmosferu španskog gradića, zatim smirivanje u suton sve do uzavrele noći uz ulične svirača i zabavljače, a kuriozitet je da su ove ubedljive slike nastale kao plod Debisijeve mašte, koji je u Španiji proveo svega nekoliko sati. Raskošni koncert kruniše upravo takva – “Španska rapsodijaMorisa Ravela, kao jedno od najpoznatijih dela inspirisanih ovom predivnom zemljom.
 
 
Ostavi
komentar

Povezano