Klasika

05.06.2014.

Zatvaranje ovogodišnjeg ciklusa Bizarrte
foto: BGF PR Photo
Zatvaranje ovogodišnjeg ciklusa Bizarrte

A solista je - mačka

I taman kad mislite da ne može luđe, bolje, originalnije i „bizarnije“ ekipa iz Beogradske filharmonije nas uvek iznova iznenađuje! Ovoga puta njihov odabir je pao na najekstravagantnija dela za kraj ciklusa Bizarrte, koji se zatvara u petak 6. juna (Kolarac, 20h). Mačka u ulozi soliste na klaviru, zvuci uličnih sirena, pucnji iz pištolja, vo na krovu - „bizarno“ su finale ciklusa, koje predvodi dirigent Miša Damev. LP duo, poznat po istraživačkom duhu, deo je ovog neobičnog koncerta.

Specifičan smisao za humor karakterističan je za sva dela na programu. Publika će imati jedinstvenu priliku da upozna mačku Noru, kao solistu na klaviru, u kompoziciji Catcerto, Piječaitisa. Satijeva Parada je obogaćena „mašinama za pravljenje buke“, odnosno specijalnim efektima – točkom za lutriju, pištoljem, pisaćom mašinom, parobrodskom sirenom. Muzika za balet Vo na krovu Mijoa priziva zvuk karnevala, a Pulankove Košute obrađuju temu raskalašne zabave.

“Repertoar koji ću izvesti sa Beogradskom filharmonijom je izuzetno hrabar i malo orkestara se odlučuje na ovakav izbor. Fantastična, a izvođački zahtevna dela, većinom reprezentuju doba između dva rata kada se na preživljene strahote odgovaralo humorom. Filharmonija ostavlja utisak radoznalog orkestra, što je je jedan od najvažnijih kvaliteta za svakog umetnika”, rekao je dirigent Miša Damev, nakon probe sa našim orkestrom.

U svom prvom nastupu sa Filharmonijom, LP duo - pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, otkriće neobične muzičke realnosti u virtuoznom Pulankovom Koncertu za dva klavira i orkestar. Konstantno osciliranje između ozbiljnog i trivijalnog, lepote i humora obeležiće ovaj koncert Beogradske filharmonije. Publika će utoliti svoju muzičku radoznalost u susretu sa nadrealnim protagonistima iz kompozicija sa repertoara.

Ciklus Bizarrte Beogradske filharmonija nastavlja sa izazovima u pomeranju granica klasične muzike. U sledećoj sezoni pod nazivom “Optimizam kao dijagnoza”, ljubitelji ovog ciklusa mogu da očekuju, isključivo, neočekivano!

Ostavi
komentar