Klasika

05.04.2014.

Yury Revich: Ekskluzivni intervju u susret koncertu na Kolarcu 14.4. Yury Revich
foto: Guarnerius PR Photo
Yury Revich: Ekskluzivni intervju u susret koncertu na Kolarcu 14.4.

Mladi i neverovatno talentovani violinista iz Rusije, Yury Revich, odavno ima laskavi nadimak koji mu je nadenula kritika „mladi Paganini“, a ako do sada, prilikom njegova prethodna dva gostovanja u Beogradu, niste imali prilike da ga čujete, to možete učiniti 14. aprila kada će održati treći po redu beogradski koncertu velikoj Sali Kolarca.

Ovim povodom, Yury je ekskluzivno dao intervju za naš portal:

MjuzNews: Violinu si počeo da sviraš već od malih nogu ali da li se sećaš dana kada si shvatio da će muzika i violina biti tvoj životni poziv?

Yury: Da, počeo sam sa svega pet godina i sećam se tog osećaja kada sam prvi put uzeo violinu u ruke: radoznalost i uzbuđenje; mislim da od tog trenutka nije bilo drugog izbora za mene osim da vežbam i vežbam i dam sve od sebe. Veliku zahvalnost dugujem svom ocu, koji je takođe violinista (kao i moj deda i pradeda), i koji je bio jedan od mojih prvih profesora.

MjuzNews: Za koje bi kompozitore i muzičare mogao da kažeš da su tvoji omiljeni?

Yury: Za mnoge: Oistrach, Kolundžija, Argerich... Ta vrsta intelekta i širokog pristupa muziciranju me veoma inspiriše. Naravno, veoma poštujem i mnoge druge muzičare i mogu reći da skoro od svakog mogu ponešto da naučim. Kada su kompozitori u pitanju, previše ih je da bih mogao nabrojati u ovom intervjuu (smeh)... Francuski impresionisti kao Ravel i Debussy, ruski velikani kao što su Prokofiev i Shostakovich ali i veliki klasičari Beethoven i Bach koje ne mogu da ne pomenem.  Takođe i Barber i Korngold su mi veoma interesantni a volim i operu: Verdia, Puccinia i Tchaikovskog.

MjuzNews: Budući da si veoma mlad, moram te pitati, da li pored klasične muzike slušaš i POP?

Yury: Na mojoj iTunes listi možete naći sve vrste muzike: od baroknih kompozitora do Beyoncé, preko Chaka Khan do Michael Jacksona... a takođe volim i tradicionalnu narodnu muziku iz raznih zemalja i regiona. Sebe takođe smatram multi-žanrovskim violinistom.

MjuzNews: Da li smatraš da je za vrhunske muzičare važno da budu široko obrazovani?

Yury: Naravno! Moj moto je: „učiti čitavog života“. Istorija muzike se podrazumeva jer ukoliko ne znaš priču iza svakog dela koje izvodiš nikada nećeš moći da ga izvedeš kako treba. Takođe, veoma volim da čitam i mislim da je poznavanje svetske literature veoma važno. Nedavno sam istraživao Konfučija i veoma sam uživao čitajući njegove traktate.

MjuzNews: 14. aprila ćeš po treći put nastupiti pred beogradskom publikom. Šta da očekujemo ovoga puta?

Yury: Kao prvo želim da se od srca zahvalim CLU Guarnerius i maestru Jovanu Kolundžiji za mogućnost da nastupam u Beogradu i presrećan sam što ću ponovo svirati kod vas. Nadam se uzbudljivom koncertu u prelepoj Sali Kolarca i odličnoj muzici za koju ću dati sve od sebe (smeh). Na programu će biti dela španskih i francuskih kompozitora  i još ponešto.

MjuzNews: Nakon svega što si do sada uspeo da postigneš, o čemu još sanjaš?

Yury: Imam tako mnogo ideja! Trenutno se oprobavam u baroknoj muzici, crossoveru i filmskoj muzici! Ja sam umetnik koji želi da se bavi raznim formama umetnosti i da uvek bude inspirisan. To je moj san.

Karte koje smo poklanjali osvojili su:

1. Marjan S.

2. Srđan S.

3. Jovan P.

 

Ostavi
komentar