Klasika

04.07.2013.

Večeras (4.7.) otvaranje 10. Čelo Festa Kolarčeva Zadužbina, velika sala
foto: PR Photo
Večeras (4.7.) otvaranje 10. Čelo Festa

Kolarac, 20h

Jul je mesec tokom kog se koncertne aktivnosti, kad je klasična muzika u pitanju, uglavnom polako svode na minimum, da bi sasvim prestale tokom avgusta i ponovo krenule sredinom septembra, sa novom sezonom. Utoliko nas više raduje događaj koji se dešava večeras, 4. jula, u Kolarčevoj Zadužbini, a to je otvaranje 10. Beogradskog Međunarodnog Čelo Festa koji će trajati od 4. do 8. jula.

Večeras će nastupiti Gotje Kapison (violončelo) i Nikola Anđelić (klavir) a na programu će se naći Betovenove Varijacije u e – molu, Bramsova Sonata za vilonočelo i klavir br. 2, Debisijeva Sonata za violončelo i klavir i Šostakovičeva sonata za violončelo i klavir. Kapison je jedan od trenutno najboljih svetskih čelista svoje generacije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i redovno nastupa sa svetskim orkestrima i sarađuje sa čuvenim dirigentima među kojima su Gergijev, Bičkov i Ešenbah. Ekskluzivni je umetnik izdavačke kuće Virgin Classic i svira na instrumentu Mateo Gofriler iz 1701. godine.

Nikola Anđelić je klavir počeo da svira sa 5 godina a već sa 13 primljen je na Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu. Pored toga što redovno nastupa kako sa orkestrima tako i solo, Anđelić je veliki ljubitelj kamerne muzike pa tako često sarađuje sa Gotjeom, Maksiomo Vengerovim, Dimitrijem Sitkoveckim i brojnim drugim istaknutim umetnicima.

Koncert večeras počinje u 20h a cena ulaznice je 600 dinara.

Ostavi
komentar