Klasika

13.11.2013.

"Uvertira" Ane Sokolović povodom 90 godina od osnivanja BG Filharmonije Ana Sokolović
foto: BGF PR Photo
"Uvertira" Ane Sokolović povodom 90 godina od osnivanja BG Filharmonije

Uvertira Ane Sokolović, specijalno pisana povodom 90 godina od osnivanja Beogradske filharmonije, biće grandiozni uvod za koncerte iz Klasičnog ciklusa, u kom nastupa zvezda pijanizma, Nikolaj Luganski. Karajanov učenik, dirigent Kristijan Mandeal, predvodiće Filharmoniju u izvođenju omiljenih dela klasičnog repertoara a sve to 15. novembara na Kolarcu od 20h.
 
Ana Sokolović, svetski proslavljena kompozitorka, nakon studija kompozicije u Srbiji, sredinom 90-ih emigrirala je u Kanadu. Njen stil, često začinjen narodnom tradicijom sa Balkana i asimetričnim ritmovima, doneo joj je istaknutu poziciju na međunarodnoj savremenoj muzičkoj sceni, a prošle godine proglašena je za „nacionalno blago Kvebeka“. 
 
„Uvertira je ne samo moja prva porudžbina Beogradske filharmonije, već i prva porudžbina iz moje rodne zemlje i rodnog grada. Izuzetno sam uzbuđena zbog ove prilike i premijere moje kompozicije“, rekla je Ana Sokolović povodom svog dolaska u Beograd.
 
Miljenik beogradske publike – Nikolaj Luganski, vanserijski je pijanista raskošne biografije i karijere. U Trećem klavirskom koncertu Prokofjeva, sa orkestrom Filharmonije će prvo „razgovarati“ kroz izbalansirani dijalog, a preko dinamične „rasprave“ virtuozno stići do završnog ujedinjenja. Bogatstvo tonskih boja i čarobnih melodija Dvoržakove Osme simfonije, uz zvuk fanfara u finalu, simbolično će zaokružiti ovu muzičku radost.
 
Klasični ciklus, a najpopularniji kod publike Filharmonije, nastavlja se u februaru, gostovanjem čuvene violinistkinje Izabel Faust. Oslonjena na svoju tradiciju, pod sloganom „Idemo dalje“, Beogradska filharmonija vitalno nastavlja ka novim jubilejima.
 
Ostavi
komentar