Klasika

07.10.2014.

Trijumf Beogradske filharmonije u Čikagu! Beogradska Filharmonija, Muhai Tang i Željko Lučić
foto: PR Photo
Trijumf Beogradske filharmonije u Čikagu!

Beogradska filharmonija je veličanstvenim nastupom u Čikagu otvorila svoju prvu turneju po SAD-u. Pod upravom maestra Muhaja Tanga, uz čuvenog baritona Željka Lučića, izazvala je ovacije u punoj sali raskošne dvorane Simfonijskog centra u Čikagu.

Energičnim taktovima Slovenskog marša Čajkovskog, Beogradska filharmonija je zakoračala u svoje muzičke pobede na najelitnijoj međunarodnoj sceni. Odlomci iz  Verdijevih opera Magbet i Rigoleto, u maestralnom izvođenju Željka Lučića, podarile su publici duh evropske tradicije, a Filharmoničarima užitak da se predstave sa svojim omiljenim solistom.

"Posebno sam ponosan na Beogradsku filharmoniju sa kojom sam nastupao poslednji put pre pet godina. Zaslužili su ovaj topli aplauz kojim ih je publika nagradila. Koncert sa njima mi je bio divan, a uzbuđenje isto kao kad nastupam u Metropoliten operi! Sa nestrpljenjem očekujem naš sledeći zajednički nastup u njujorškom Karnegi holu", kaže slavni bariton koji u čuvenom Metropolitenu nastupa već nekoliko sezona unazad.

Izuzetno zahtevna Druga simfonija Sibelijusa predstavila je američkoj publici svu zanatsku veštinu orkestra, kao i muzičku širinu slovenske duše po kojoj je naš orkestar poznat.

Publika je uz ovacije nagradila Beogradsku filharmoniju i na nogama dočekala dva bisa. "Grlica" iz Ohridske legende, Hristića i "Marš na Drinu", Biničkog, posebno su naišli na oduševljenje srpskog dela publike koja je željno dočekala i ponosno ispratila orkestar koji im je doneo zvuk njihovog doma.

Beogradska filharmonija nastavlja turneju u Severans holu u Klivlendu, potom u Muzičkom centru u Vašingtonu, a završava koncertom u Karnegi holu u Njujorku, 9.oktobra.

Ostavi
komentar