Klasika

19.07.2013.

TOP 10 operskih arija Metropoliten opera, NY, scena iz Aide
foto: Cineplexx PR Photo
TOP 10 operskih arija

Koje znate čak i ako niste ljubitelji opere

Svi znamo kakvo nam je stanje u kulturi, pa hajde ovog petka da i mi uradimo nešto po tom pitanju! Danas vam predstavljamo deset operskih arija, koje su izašle van okvira pozorišta, pa smo bili u prilici da ih čujemo u reklamama, filmovima, serijama pa i kao ringtone na mobilnim telefonima. Znamo da ih znate, a mi vam dajemo neke detalje koje možda niste znali! Opera je nastala u XVI veku u Italiji, i predstavlja jedno od najkompleksnijih muzičkih formi u kojoj su kombinovani pevanje, orkestar, scenski pokret, scenografija, kostimografija i mnogi drugi elementi! Uživajte!

1. Nessun dorma – Turandot, Giacomo Puccini

Jedna od najpoznatijih arija za tenore, izvodi se na kraju ove opere, i peva je lik Kalaf, koji se zaljubljuje u prelepu ali ledenu princezu Turandot. Svako ko poželi da venča Turandot mora da odgovori na tri zagonetke – u suprotnom biće obezglavljen! Možemo je trenutno čuti u reklami za King sladoled!

2. Habanera – Carmen, Georges Bizet

Ova arija je korišćena naširoko – od reklama do crtanih filmova! Radnja se dešava u Sevilji, u Španiji, ali se opera peva na francuskom. Cela opera je teška jer se od pevača traži da glume, puše i šta sve još, a neke orktarske deonice su bile toliko teške da su neki orkestri stupali u štrajk! Ironično je to što je opera doživela ogromnu popularnost tek posle Bizeove smrti.

3. Duo Des Fleurs - Lakme, Leo Delibes

„Cvetni duet“ se izvodi u prvom činu ove opere, i pevaju je likovi Lakmei i njena služavka Mallika, dok beru cveće pored reke. Duet je napisan je za sopranske glasove, a sama opera je izvedena prvi put 1883. u Parizu. Mogli smo je čuti u reklami za kafu, kao savršen način da se počne dan! 

4. Libiamo ne’ lieti calici – La traviata, Giuseppe Verdi

Koliko ste puta u zezanju pevali „Hajd' pijmo, nek čaša se blistaa u ruuci...“?! E pa upravo to je ta! Ovaj duet tenora i soprana nam dolazi iz Verdijeve Travijate, koja je napisana po osnovu Diminog romana „Dama s kamelijama“. Pevaju je likovi Alfredo i Violeta, koji pozivaju na uživanje vina, a ubrzo im se pridružuje i čitavo društvo!

5. La donna èmobile – Rigoletto, Giuseppe Verdi

Muzika ove arije je korišćena za bezbroj džinglova, a originalna arija je napisana za tenora. Peva je vojvoda od Mantove, a u prevodu sa italijanskog znači „žena je nestalna“, u smislu promiskuiteta. Caka je u tome što ni sam vojvoda nije ništa „stalniji“! Opera je prvi put izvedena u Veneciji, 1851. godine.

6. O sole mio – Napolitanska ljubavna pesma

Ova arija ne pripada nijednoj operi, ali je vremenom postala svetski poznata. Nastala je krajem XIX veka, melodiju je komponovao Eduardo di Capua, a reči Giovanni Capurro. Mnogi su je izvodili, od Elvisa do Brajana Adamsa, ali je ipak najpoznatija u izvedbi čuvenog italijanskog tenora Pavarotija!

7. Largo al factotum – Il barbiere di Siviglia, Gioachino Rossini

Jedna od najtežih arija za baritone (srednji muški glas). Znamo je uglavnom iz crtanih fimova, po frazi „Figaro, Figaro, Figaro, Figaro...“! Fenomenalna tehnika disanja i lomljenje jezika su preduslovi da bi se ova arija izvela kvalitetno! Premijera Seviljskog berberina 1816. godine je prošla katastrofalno, ali je danas jedna od najpopularnijih opera!

8. Улетай на крыльях ветра - Князь Игорь, Алекса́ндр Порфи́рьевич Бороди́н

Opera „Knez Igor“ je napisana za proslavu 1000 godina Rusije, a ova čuvena arija je deo „Poloveckih igara“ iz same opere. Operu su dovršili Rimski-Korsakov i Glazunov, pošto je Borodin umro pre toga, a premijera je bila u Sankt Peterburgu 1890. godine. Arija je često odevana u moderno ruho, pa vam predstavljamo jednu takvu verziju.

9. Frühlingsstimmen - Johann Strauss II

„Glasovi proleća“ je valcer komponovan za orkestar i sopran. Premijera u Lajpcigu nije prošla baš najbolje, ali je valcer postajao sve popularniji posle Štrausove turneje po Rusiji. Nas odmah asocira na Snežanu koja se šetka po šumi, pevajući s ptičicama.

10. Der Hölle Rache - Die Zauberflöte, Wolfgang Amadeus Mozart

Puno ime ove arije je „Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen“ i znači „Osveta pakla kulja u mom srcu“. Uloga je pisana za lirske koloraturne soprane, koji imaju ogroman raspon (moraju da otpevaju notu F2) i veoma pokretljiv glas! Pamtljiva i karakteristična melodija koju peva „Kraljica noći“ učinilo je ovu ariju veoma prepoznatljivom među širokom publikom. Premijera ove opere je bila 1791. godine, a samo godinu dana kasnije opera je doživela svoje 100. izvođenje, koje Mocart nažalost nije dočekao.

Ostavi
komentar