Klasika

30.10.2013.

Sopran Jelena Banković, 1. novembra u CLU Guarnerius Jelena Banković, sopran
foto: Guarnerius PR Photo
Sopran Jelena Banković, 1. novembra u CLU Guarnerius

"Uvek plačem kad slušam finale Evgenija Onjegina"

U petak, 1. novembra 2013. godine, sa početkom u 20 časova, CLU Guarnerius će ugostiti jednu od naših najperspektivnijih mladih operskih umetnica, Jelenu Banković (sopran). Ovaj koncert je deo ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“ u okviru kog se publici predstavljaju najbolji studenti ovog fakulteta.

Jelenina biografija je neobična budući da je paralelno studirala dva izuzetno teška odseka: klavir i solo pevanje! Na odseku za klavir diplomirala je u klasi prof. Aleksandra Serdara, a na odseku za solo pevanje u klasi prof. Anete Ilić. Trenutno je na Master studijama na Univerzitetu umetnosti u Berlinu a iza sebe već ima brojne nastupe, saradnje i nagrade.

Zahvalni smo joj što je pred nastup u Guarneriusu odvojila malo vremena za razgovor sa nama a intervju možete pročitati niže u tekstu.

Scenu Guarneriusa Jelena će deliti sa višestruko nagrađivanim mladim pijanistom, Hrvojem Ivovićem, dok će gost na koncertu biti takođe nagrađivani mladi umetnik, tenor Nenad Čiča. Na programu koncerta će biti pesme i arije Šuberta, Lista, Bizea, Belinija i Vebera.

Ulaz na koncert je slobodan a ovaj ciklus je pod pokroviteljstvom kompanije Nelt, a u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

MjuzNews: Studirala si paralelno klavir i solo - pevanje: koliko ti je bilo teško i kako si se opredelila da primat ipak daš pevanju?

Jelena: Nije bilo teško. Iako je klavir bio moja prva ljubav, usput se rodila i druga, za pevanje. U pevanju se bolje snalazim, tu sam se zaista našla. U mojoj profesiji uvek ima uspona i padova, ali ja obožavam svaki minut uložen u nju.

MjuzNews: Trenutno si na usavršavanju u Berlinu - koliko se razlikuju škole pevanja kod nas i u Nemačkoj?

Jelena: Mnogo. Nemoguće je porediti ih. Svaka ima svoje mane i vrline, mada bih malo više nemačke uređenosti i discipline uvela kod nas.

MjuzNews: Kaži nam nešto o programu koji ćeš izvesti u Guarneriusu.

Jelena: O programu se uglavnom uvek dogovaram sa svojim pijanistom, u ovom slučaju sa Hrvojem Ivovićem koji je jedna apsolutno divna osoba i veliki umetnik! Moja je sreća, jer se Hrki i ja znamo još sa klavirskog odseka u Beogradu, pa je tako i saradnja prisnija, bolje se razumemo. Još ako vas pijanista non-stop zasmejava i razveseljava, to je zaista neprocenjivo!

MjuzNews: Najbolja operska pevačica svih vremena prema tvom mišljenju je....

Jelena: Maria Callas. Mislim da se osobe koje su toliko posvećene svojoj profesiji i sa toliko ljubavi i discipline rade svoj posao zaista jednom rađaju. Ustvari svi mi težimo da budemo kao ona. Mada je to zaista nemoguće, jer je za takav kalibar potrebno zaista mnogo žrtve.


MjuzNews: Tvoja omiljena sopranska uloga je...

Jelena: Uloga: Manon iz opere "Manon" J. Massenet. Obožavam francuski repertoar. Muzika je veličanstvena, karakteri su tako prefinjeno izvajani i uobličeni, ništa nije ni premalo ni previše. A moja omiljena opera je definitivno "Eugenie Onegin" P.I. Čajkovskog. Uvek plačem kao kiša kada dođe finale. Kakav je to tekst! Kakva je to muzika! Pa recite vi meni, kako posle takvih emocija da pevate/glumite nešto drugo? Nemoguće.

MjuzNews: Kako vidiš svoju karijeru za 10 godina?

Jelena: Ispunjena profesionalno i emocionalno. Profesija jeste bitna ali je još bitnije imati nekog da to sa njim i podeliš.

Ostavi
komentar

Povezano