Klasika

08.05.2017.

Snimak autorskog koncerta Ivana Brkljačića
foto: Youtube screenshot
Snimak autorskog koncerta Ivana Brkljačića

U izdanju Menarta

Ivan Brkljačić, kompozitor, doktor umetnosti, prodekan i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu predstavlja svoj album pod nazivom: SKC Live 2016, u digitalnom izdanju Menart-a.
 
Izdanje obuhvata osam kompozicija izvedenih uživo na Brkljačićevom autorskom koncertu, u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu, održanog 26. maja 2016. godine. Kompozicije Ivana Brkljačića nose intrigantne naslove koji najdirektnije ukazuju na mnoštvo snažnih emocija njegove muzike, u kojoj sadržaj vrlo čvrsto nudi različito poigravanje čulima.
 
U dve kompozicije za četiri saksofona (Quattro temperamenti i SaxKolo) Brkljačić se bavi psihološkim fenomenima različitih temperamenata (kolerik, flegmatik, melanholik i sangvinik), odnosno fenomenom četiri kola sa balkanskih prostora (Moravac, Linđo, Drmeš i Nemo kolo). 
 
Problem sveopšte vulgarizacije koja se običnom čoveku svakodnevno plasira sa različitih digitalnih, štampanih i elektronskih medija Brkljačić ispituje kroz studiju Osnove medicinske seksologije, našeg čuvenog doktora seksologa Aleksandra Kostića, koja mu je poslužila kao osnov za kompoziciju Sax & sex, za saksofone i klavir. Važnost i značaj osmeha u svakodnevnom životu ispituje kroz stavove kompozicije Šest i po za dve violine. Ljubavno udvaranje iskazuje romantičnim stihovima i muzičkim tokom kompozicije Da su meni oči tvoje. Kuvadu, odnosno komične situacije u kojima je uz svoju ženu trudan i muškarac, sa sve očekivanim promenama raspoloženja, željom za neobičnom hranom, grčevima, itd, Brkljačić realizuje u istoimenoj kompoziciji Kuvada za violinu, klarinet i klavir. Uz sve to, dve klavirske minijature (Presto i Lento), koje je Brkljačić komponovao na početku svoje karijere, sa svega osamnaest godina, zaokružuju celinu ovog albuma.
 
Koncert SKC Live 2016, Ivana Brkljačića možete pogledajte na linku ispod:
 
Ostavi
komentar