Klasika

12.02.2014.

Sanja Radišić, veliki mecosopran kog je Beograd pustio da ode Sanja Radišić
foto: PR Photo
Sanja Radišić, veliki mecosopran kog je Beograd pustio da ode

"Najbolji provod na sceni je Karmen"

Sanja Radišić je srednju muzičku školu na odseku za solo – pevanje završila u Stankoviću u klasi profesorke Olivere Jovanović a studirala je u Beogradu na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u klasi profesora Nikole Kitanovskog i Violete Radaković.

Osvojila je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu među kojima se izdvaja prva nagrada na takmičenju u Alcamu u Italiji u kategoriji Best Newcomer, 2007. godine kada je na čelu žirija bila čuvena Joan Sutherland. I taman kada smo pomislili da ćemo Sanju gledati u nekim novim, boljim i kvalitetnijim, postavkama čuvenih operskih naslova u domaćoj prestonici, ona je prigrlila priliku da školovanje a potom i karijeru, nastavi u inostranstvu, u Nemačkoj (klasa prof. Snežane Stamenković) . Velika sreća po nju ali i veliki gubitak za nas koji smo željni dobrih, mladih pevača, koji bi svojom energijom i entuzijazmom pomerili malo domaću opersku scenu sa nesrećne tačke na kojoj stoji godinama. Sanja je danas članica Teatra u Aachenu gde ređa sjajne uloge u nekim od najpopularnijih i najzahtevnijih naslova operske literature.

MjuzNews: Da li smatraš da je talenat neka vrsta prokletstva jer je nemoguće odreći ga se i otići drugim profesionalnim putem koji bi možda bio racionalnili ili isplativiji?

Sanja Radišić: Talenat je prokletstvo među mediokritetima. Nema veće zavisti od one koju izaziva milost dara. Talenti su retki, a mediokriteti se broje milionima. To je večna borba.

MjuzNews: Godinama već živiš i radiš u inostranstvu. Kako je došlo do toga?

Sanja Radišić: Na jednom od internacionalnih takmičenja u Italiji, gde sam osvojila specijalnu nagradu poznate, a sada već pokojne, operske dive Joan Sutherland, pozvana sam na usavršavanje u operski studio MUHO u Mannheimu. Nakon kratkog vremena dobila sam priliku da pevam svoju prvu audiciju za posao u teatru. Tražili su gosta za ulogu Brangene (Tristan i Isolde) i ulogu Ulrice (Bal pod maskama). Smatrala sam da je suludo jer se takve uloge pevaju posle 10 godina karijere. Međutim, ne samo da sam dobila obe uloge, nego su me uzeli i za stalni angažman. Dan kada su mi javili, rekla bih da je bio jedan od najsrećnijih u mom životu.

MjuzNews: Dobitnica si brojnih nagrada. Koliko su ti takmičenja pomogla u karijeri?

Sanja Radišić: Takmičenja mogu biti dobra za kontakte. Bila sam na nekoliko internacionalnih takmičenja po svetu na kojima sam pokupila nagrade, između ostalog i na jednom gde sam dobila prvu nagradu, odnosno gde sam bila pobednik, a nikakv važan kontakt se na kraju nije ostvario. Kao i većina stvari u životu, i to je igra na sreću.

MjuzNews: Još uvek si veoma mlada a već si otpevala neke od najvećih mecosopranskih uloga među kojima su Eboli, Karmen i Ulrika. Koja uloga ti je omiljena a koja je još uvek neostvarena želja?

Sanja Radišić: Najbolji „provod“ na sceni  je u Karmen definitivno... Čeznem da pevam Šarlotu (Verter). Obožavam i francusku muziku...

MjuzNews: Kako komentarišeš trenutno stanje u operi Narodnog Pozorišta Beograd koje nije nimalo sjajno?

Sanja Radišić: Jako se ražalostim uvek kad i samo pomislim na operu Narodnog Pozorišta u Beogradu. Više nažalost nemam nikakav komentar... suvišno je komentaristi.

MjuzNews: Ko je tvoj omiljeni kompozitor a ko omiljeni operski pevač / pevačica?

Sanja Radišić: Nemam jednog. Ima ih toliko mnogo divnih i veličanstvenih. Po jednog izdvojiti bio bi greh.

MjuzNews: Da li će beogradska publika imati prilike da te čuje uskoro?

Sanja Radišić: Mislim da ne. 

Ostavi
komentar
  • 7.03.2014, 14:12h Milos - Ovi ruzni komentari samo potvrdjuju to kakvi smo mi ljudi. Pakosni, zavidni, bolje od sebe uvek pokusavamo da srozamo i pregazimo... Zato su nasi najbolji ljudi u svakoj oblasti preko a mi koji smo ostali smo najobicnija pokvarena i lopovska stoka! Ako nisi u nekom lobiju onda te nema na umetnickoj sceni...

  • 6.03.2014, 23:23h Ona - Kako je moguće nekog nazivati velikim mecosopranom, nakon jedne ili dve otpevane uloge?

  • 12.02.2014, 21:58h ... - Pa mi svi sa FMU mislili da je koleginica otisla u Nemacku i tamo vise id tri godine studirala pevanje. Tako pisalo i u novinama... Kad ono "kratko usavrsavanje". Brate svi lazu!

  • 12.02.2014, 17:58h Sonja Morokvasic - Sta reci??? Pa ako ne možemo u Beogradu, slušaćemo sve te vrsne izvodlače , (bar neki od nas), u Berlinu, Parizu, Milanu.. i jesti kolače... kako reče Maria Antoaneta Srečno.. Pozdrav