Klasika

28.05.2013.

Sanja Prgonjić u sredu 29. maja u Guarneriusu Sanja Prgonjić
foto: PR Photo
Sanja Prgonjić u sredu 29. maja u Guarneriusu

Peti koncert ciklusa najboljih studenata FMU-a

Mlada pijanistkinja Sanja Prgonjić održaće sredu 29. maja u Centru Lepih Umetnosti Guarnerius solistički resital, a na programu će se naći dela velikih imena kao što su Šopen, Šuman i Geršvin.

Ovo je peti po redu koncert ovogodišnjeg ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta Muzičkih Umetnosti koji će trajati sve do novembra i u okviru kog će publici imati priliku da se predstavi čak četrnaest sjajnih mladih umetnika.

Sanja je klavir počela da uči sa 8 godina, master studije je u klasi prof. Marije Đukić završila 2012. godine, učestvovala je na brojnim takmičenjima i nastupala kao solista i kamerni muzičar na mnogim koncertima širom Srbije. Pred koncert u Guarneriusu mi smo sa Sanjom uradili intervju koji možete pročitati niže a koji će vam sigurno pomoći da bliže upoznate ovu mladu i perspektivnu pijanistkinju.

Ulaz na koncert je slobodan.

MjuzNews: Zašto baš klavir i kako ti gledaš na činjenicu da su muškarci dominantni kad je u pitanju vrhunski pijanizam, da li je po sredi nepravda ili nešto drugo?

Sanja: Činjenica jeste da su muškarci dominantni i ne mislim da je to nepravda, već smatram da je muzika ta koja podstiče kreativnost i bez obzira čije je izvođenje-pijaniste ili pijanistkinje, ono je podjednako zanimljivo i jedinstveno.

MjuzNews: U kom trenutku si shvatila da će klavir biti tvoj životni poziv?

Sanja: Ljubav prema muzici je postojala mnogo pre, ali definitivna odluka je donesena u srednjoj školi.

MjuzNews: Mocart i Bah ili Betoven i Rahmanjinov?

Sanja: Betoven i Rahmanjinov.

MjuzNews: Koje te je delo, od svih koje si do sada svirala najviše namučilo i zašto?

Sanja: Recimo Betovenove 32. varijacije c-mol. Bile su mi teške u smislu povezivanja varijacija u jednu smislenu celinu.

MjuzNews: Pijanista kom se diviš je?

Sanja: Evgeny Kissin.

MjuzNews: Maštaš da sviraš...

Sanja: Rahmanjinova Rapsodija na Paganinijevu temu.

MjuzNews: Da li voliš operu?

Sanja: Ne toliko koliko simfoniju..

MjuzNews: Baviš se i pedagoškim radom. Da li su mlade generacije zaljubljene u klavir?

Sanja: Potrebno je puno rada, strpljenja, ljubavi, a posebno kreativnosti koja najviše doprinosi zaljubljivanju u instrument.

MjuzNews: Ispričaj nam malo više o programu koji ćeš izvesti u Guarneriusu.

Sanja: Program je sastavljen od omiljenih kompozicija moje porodice i prijatelja: Šuman: Bečki karneval, op.26, Šopen: Impromptu op.51, Ges-dur, Fantasie-Impromptu, op.66, cis-mol, Balada, op 38, F.dur i Gershwin: Rapsodija u plavom.

Ostavi
komentar

Povezano