Klasika

06.11.2014.

Proslava 90. rođendana Mladena Jagušta u Beogradskoj filharmoniji Mladen Jagušt
foto: BGF PR Photo
Proslava 90. rođendana Mladena Jagušta u Beogradskoj filharmoniji

Vanrednim koncertom u sezoni pod nazivom „Optimizam kao dijagnoza“, Beogradska filharmonija obeležava 90. rođendan dirigenta Mladena Jagušta, u petak 14. novembra u velikoj Sali Kolarčeve zadužbine u 20h.

Jedinstveni Jagušt predvodiće orkestar Filharmonije u interpretaciji Mocartove Male noćne muzike i Serenade za gudački orkestar Čajkovskog, kao i Bramsove Prve simfonije.

Mladen Jagušt je samo godinu dana mlađi od orkestra Beogradske filhamonije sa kojim je nastupio tačno pedeset puta. Debi sa Filharmonijom je imao davne 1958. a poslednji nastup bio je povodom njegovog 80. rođendana, 2004. godine. Za 51. zajednički koncert maestro je odabrao kompozicije koje su obeležile njegov lični i profesionalni razvoj.

“Mocartova Mala noćna muzika je prvo delo koje sam svirao kao violista u gudačkom orkestru. Serenadu za gudački orkestar Čajkovskog sam dirigovao pred kraj studija, a Bramsova Prva simfonija me podseća na početak moje velike ljubavi. Zahvalan sam Beogradskoj filharmoniji na poverenju, poštovanju kao i na želji da se obeleži moj jubilej”, kaže Jagušt povodom ovog specijalnog koncerta.

Bard muzičke umetnosti, Mladen Jagušt, dirigent je bogatog iskustva i poletne energije. Jaguštova dugogodišnja plodna karijera obuhvata opsežan repertoar dela svih oblika muzičkog izražavanja iz različitih stilskih epoha: horsku a cappella muziku, kamernu orkestarsku muziku, simfonijsku orkestarsku muziku i vokalno-instrumentalna dela. Bez obzira na to što je već duže vreme u statusu penzionera i u poodmaklim godinama, Jagušt je i dalje veoma aktivan kao dirigent.

Ulaznice za rođendanski koncert Mladena Jagušta su u prodaji na biletarnicama Beogradske filharmonije i Kolarca, kao i preko onlajn sistema dostupnog na sajtu Filharmonije. 

Ostavi
komentar