Klasika

22.02.2013.

Prenos Vagnerovog Parsfala Parsfal
foto: Cineplexx PR Photo
Prenos Vagnerovog Parsfala

Cineplexx 2. mart

Richard Vagner je bio prvi kompozitor i operski stvaralac u istoriji koji je u sebi objedinio uloge kompozitora i scenariste ili pisca libreta koje su do njega i njegovih revolucionarnih izmena uvek obavljale dve različite osobe. Njegovo napredno stvaralaštvo i novotarstvo nije se zaustavilo na tome a muzikolozi bi detaljno mogli objašnjavati satima šta je to sve u njegovoj muzici bilo do tada neviđeno a bilo i ostalo genijalno i revolucionarno.

Parsfal je poslednja opera u Vagnerovom opusu i kao i sva njegova dela inspirisana je filozofskim i religijskom - mitskim temama. Sam Parsfal, naslovni lik u sebi nosi simbol pobede i spasenja a u Metropoliten verziji izvodi ga Jonas Kaufman, sjajni nemački tenor. Metropoliten je, kao i uvek, za deset dužina ispred u odnosu na ono što se dešava bilo gde u svetu pa će vas ovo izvođenje kao i scena, kostimi i efekti bukvalno ostaviti bez reči. Delić toga možete videti na fotografijama koje prilažemo.

Režiju potpisuje filsmi i operski reditelj Fransoa Žirar koji je na Parsfalu prvi put angažovan da radi za Metropoliten.

Prenos ove opere je na programu Cineplexx-a 2. marta u 18h.

Ostavi
komentar

Povezano