Klasika

23.11.2014.

Placido Domingo osvojio Latin Grammy Award Placido Domingo
foto: G. Gorman
Placido Domingo osvojio Latin Grammy Award

Slavni tenor dobio prestižno priznanje pred nastup u Beogradu

Slavni tenor, Placido Domingo svoju dugogodišnju karijeru krunisao je još jednim priznanjem. Na upravo završenoj ceremoniji Latin Grammy Awards, Placido Domingo je za album “Verdi” nagrađen latinoameričkim Gremijem za najbolji klasični album.

Kralj opere, kako su ga prozvali renomirani kritičari, koji će 8. decembra nastupiti u Kombank Areni, do sada je dobitnik brojnih prestižnih priznanja.

Dobio je Predsedničku medalju slobode u SAD-u, a nosilac je titula Komandanta Legije časti u Francuskoj, počasnog Viteza britanskog carstva, ali i počasnih odličja Italije i rodne Španije. Dobio je počasne doktorate Univerziteta u Oksfordu i Njujorku za životnu predanost i doprinos muzici i umetnosti. Švedski kralj Karl Gustav 2009. uručio mu je prvu nagradu Brigit Nilson (u iznosu od milion dolara predstavlja najizdašniju nagradu u svetu klasične muzike) za izvanredan doprinos operi; primajući nagradu, Domingo je izjavio da će svota „umnogome pomoći njegovom godišnjem takmičenju, 'Operaliji'“.

Postao je ambasador dobre bolje UNESCO-a 2012., kao priznanje za njegovu „izuzetnu umetničku karijeru, nemerljivu podršku mladim operskim umetnicima kroz takmičenje 'Operalija', i njegovu predanost vrednostima i idealima UNESCO-a“.

Placido Domingo će 8. decembra u Kombank Areni nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora RTS-a pod dirigentskom palicom Izraela Gurskog. Gošće na koncertu biće soprani Virdžinija Tola i Mikaela Oeste.

Ostavi
komentar

Povezano