Klasika

13.06.2013.

Pijanistkinja Sanja Stanković u petak, 14.6. u Guarneriusu Sanja Stanković
foto: PR Photo
Pijanistkinja Sanja Stanković u petak, 14.6. u Guarneriusu

"Klavir je moj najbolji drug"

Mlada pijanistkinja Sanja Stanković, zatvoriće, svojim solističkim resitalom, prolećni deo Ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji se održavaju u Centru lepih umetnosti Guarnerius. Kao jedna od najboljih studentkinja doktorskih studija na FMU, Sanja je osvojila brojne nagrade među kojima i nagradu fonda “Emil Hajek” za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

U petak, 14. juna, Sanja će u Guarneriusu izvesti dela Baha, Šopena i Rahmanjinova. Ulaz na concert je besplatan a intervju sa Sanjom možete pročitati niže u tekstu.

MjuzNews: Kako si se odlučila baš za klavir?

Sanja Stanković:Izabrala sam da sviram klavir, jer sam zavolela zvuk tog instrumenta i muziku koja je pisana za klavir, a vremenom je klavir postao i moj najbolji drug.

MjuzNews: Da li se sećaš svog prvog nastupa?

Sanja Stanković:Sećam se – nastupila sam u okviru javnog časa muzičke škole Stanislav Binički, u kojoj sam započela svoje muzičko školovanje.

MjuzNews: Koliko je u tvom poslu važan talenat a koliko rad i predanost?

Sanja Stanković:Bez talenta, ne bismo mogli da se bavimo ovom umetnošću, a za rezultate u svakom poslu, pa i ovom, neophodan je rad i predanost.

MjuzNews: Koje ti je delo iz klavirskog repertoara najdraže i zašto?

Sanja Stanković:Na ovo pitanje se ne može dati jednostavan odgovor. Vrlo mi je teško da odlučim koje mi je delo omiljeno, jer moj repertoar obuhvata dela Baha, Mocarta, Betovena, Šopena, Šumana, Lista, Ravela, Skrijabina, Rahmanjinova, Prokofjeva i sve ih izvodim sa uživanjem. Najčešće sviram dela epohe romantizma i 20. veka. 

MjuzNews: Tvoj omiljeni pijanista / pijanistkinja...

Sanja Stanković:Među brojnim pijanistima koji neguju tradiciju izvođenja muzike, omiljeni su mi: Sergej Rahmanjinov, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Vladimir Horovic, Glen Guld i Marta Argerič.

MjuzNews: Najveću tremu imala si...

Sanja Stanković:Trema uvek postoji, a najveću tremu sam imala na jednom takmičenju gde baš zbog te treme nisam bila u stanju da odsviram onako kako inače mogu.

MjuzNews: O programu koji ćeš izvesti na koncertu u Guarneriusu...

Sanja Stanković:Na programu koncerta u Guarneriusu biće Bahova kompozicija u obradi italijanskog kompozitora Feruča Buzonija (IIIntermezzo - Adagio), zatim Šopenova sonata op. 35 br. 2 i izbor prelida Sergeja Rahmanjinova. Moram da napomenem, da ove  godine obeležavamo 140 godina od rođenja i 70 godina od smrti kompozitora Sergeja Rahmanjinova, pa je tome prilagođen ovakav izbor programa za moj koncert u Guarneriusu, kao i  program mog završnog  ispita doktorskih studija - ciklusi  preludijuma op. 23 i op. 32 i  Morceaux de Fantasie  op. 3. br. 2 Rahmanjinova, pijanističkog idola svih vremena.

MjuzNews: Osim klasične muzike slušaš i...

Sanja:Jazz i popularnu muziku.

Ostavi
komentar

Povezano