Klasika

18.09.2014.

Pijanistkinja Julijana Mijalković otvara treću sezonu koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju Julijana Mijalković
foto: PR Photo
Pijanistkinja Julijana Mijalković otvara treću sezonu koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju

U subotu, 20. septembra, u Centru lepih umetnosti Guarnerius započinje nova, treća sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ciklus pod nazivom FMU i Guarnerius nagrađuju, otvoriće mlada, viseštruko nagrađivana pijanistkinja Julijana Mijalković, a do kraja godine očekuje nas još 11 koncerata!

Ovaj projekat, namenjen promociji talentovanih akademaca koji postižu izuzetne rezultate u zemlji i inostranstvu, su 2012. godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Guarnerius, a kao i prošle godine, pokrovitelj ciklusa je kompanija Nelt.

Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je slobodan.

Ovim povodom smo razgovarali sa Julijanom Mijalković:

MjuzNews: Da li se sećaš svog prvog časa klavira i svojih razmišljanja nakon časa? Da li ti je delovalo da je klavir nešto što ćes sa lakoćom i sa ovolikim uspehom moći da savladaš?

Julijana: Sećam se da je knjiga iz koje sam počela da učim prve kompozicije bila veoma lepo ilustrovana. Listala bih je danima pred čas, pokušavajući da odsviram one kompozicije koje su imale najlepse crteže. Pošto mi to sviranje, naravno, nije uspevalo, jer još nisam ni znala nazive tonova, uzbuđeno sam čekala čas da bih krenula baš od tih kompozicija. Tada sam imala svega 5 godina i misllim da sam bila suviše mala da bih bila svesna težine zadatka koji me je čekao. Samo sam htela da sviram, čak i stvari koje su mi bile preteške.  

MjuzNews: Koliko je podrška porodice važna u poslu kojim se baviš?

Julijana: Podrška porodice je, naravno, veoma bitna, kao i u svakom poslu. Imam sreću da mi je mama profesorka klavira. Bez rada i podrške koju mi je ona pružila, znam da ne bih bila ono što jesam sada, ni kao osoba ni kao umetnik.

MjuzNews: Koliko su ti, u dosadašnjoj karijeri, značila brojna takmičenja na kojima si učestvovala? Da li stvari funkcionišu onako kako običan svet zamišlja; da nakon nastupa prilaze menadžeri i da sve teče samo po sebi samo ako si dobar?

Julijana: Umetnost je jako teško oceniti i skoro je nemoguće objektivno rangirati ko je veći ili bolji umetnik. S tim u vezi, dosadašnja takmičenja su mi pomogla da se psihološki nosim sa tim „ocenama“, kao i sa uspesima i porazima koji dolaze nakon njih. Muzikalnost i zrelo izvođenje muzike su neprikosnoveni kvaliteti koji moraju biti primećeni kako od strane komisije tako i od strane publike. Ali oni naravno nisu garancija za uspešnu karijeru. Stvari ne teku same od sebe. Konstantan rad kao i lična angažovanost u samopromociji su veoma važni, a ponekad i presudni.

MjuzNews: Za koju kompoziciju bi mogla da kažeš da te je zauvek promenila?

Julijana: To bi sigurno bila Šopenova četvrta Balada. Sticajem okolnosti, izvodila sam je u rasponu od nekoliko godina u par presudnih momenata u mom životu. Bez obzira što delo veoma dobro znam, svako izviđenje je bilo potpuno drugačije. Kako sam rasla, tako je i delo “raslo” sa mnom. Trenutno je nemam u programu i želela bih da sačekam još par godina, da vidim kako će tada da zvuči.

MjuzNews: Kako vidiš sebe i svoju karijeru za 5 godina od danas?

Julijana: U sledećih 5 godina, nadam se da ću završiti sa takmičenjima i da ću moći da radim samo ono što sam oduvek želela - da sviram. Da sviram koncerte, da sviram za publiku i da sviram za sebe.

MjuzNews: Ovih dana otvaraš ciklus koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju, šta nam pripremaš?

Julijana: Pripremam, nadam se, veče dobre muzike (smeh).

MjuzNews: Šta poručuješ svim klincima koji tek počinju učenje klavira?

Julijana: Da nikada ne zaborave zašto su počeli da sviraju klavir i da se bave muzikom.

Ostavi
komentar

Povezano