Klasika

20.03.2013.

Koncert iz ciklusa Biz-Arte Beogradska Filharmonija
foto: BGF PR Photo
Koncert iz ciklusa Biz-Arte

Šostakovič, Meson i Sibelijus

U petak, 5 aprila, Beogradska Filharmonija održaće koncert u okviru cilusa Biz – arte, na čijem programu će se naći dela Šostakoviča, Mesona i Sibelijusa.

Beogradskom Filharmonijom će za ovu priliku dirigovati Daniel Raiskin koji je rođen u St. Petersburgu ali je već sa dvadeset godina napustio Rusiju kako bi školovanje nastavio u Amsterdamu i Freiburgu. Studirao je vioulu i dirigovanje i iako je kao mlad muzičar važio za jednog od najtraženijih violista Evrope, doneo je odluku da primat da dirigovanju. Nije trebalo da prođe dugo vremena a da se Raiskin afirmiše kao veoma talentovan i perspektivan dirigent. Od 2005. godine je na funkciji šefa dirigenta filharmonije u Koblenzu a od 2008. godine istu titulu ima i u „Artur Rubinstein“ filharmoniji u Lodz-u, Poljska. Redovno sarađuje sa brojnim orkestrima širom Evrope i Azije uključujući i Beogradsku Filharmoniju, Hong Kong Sinfoniettu, Simfonijski orketsar u Malmeu, Dizeldorfu, Pragu i mnogim drugim. Sarađivao je sa mnogim solistima među kojima su i Ivo Pogorelić, Steven Osborne, Julian Rachlin, Mischa Maisky i Benjamin Schamid.

Koncert će početi Šostakovičevom Svitom za revijalni orkestar br. 2, zatim sledi Koncertni komad za doboš i orkestar A. Mesona a za kraj je ostavljen Sibelijus i njegova Simfonija br. 2. Solista će biti Aleksandar Radulović, perkusionista koji je 2004. godine diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Beogradu i koji u svojoj bogatoj biografiji ima i pet godina iskustva u radu sa čuvenim sastavom Balkanika.

Ostavi
komentar