Klasika

09.04.2014.

Nesvakidašnje veče 11. aprila u Filharmoniji Uroš Lajović i BGF na probi
foto: BGF PR Photo
Nesvakidašnje veče 11. aprila u Filharmoniji

Muzičke ekstravagancije su na repertoaru Beogradske filharmonije na koncertu u okviru regionalnog ciklusa Pika – Točka – Tačka, pod vođstvom Uroša Lajovica, u petak 11. aprila (Kolarac, 20h). Motiv cirkusa povezuje sva dela na programu, a idealnu kombinaciju sa njima čini atraktivni Maksimum Benjamina Jusupova, za orkestar i kvartet solista iz tri filharmonije!

Slovenačku, Zagrebačku i Beogradsku filharmoniju povezuje ime dirigenta Uroša Lajovica čiji je rad vezan za sve tri institucije. Maestro će udružiti soliste ovih orkestara - violinistkinju Tijanu Milošević, violistu Aleksandra Miloševa, flautistkinju Renatu Penezić i harfistkinju Milanu Zarić. Solisti će se „nadmetati“ u kompoziciji Maksimum, koja je nastala kao porudžbina čuvenog Maksima Vengerova. Svi solisti se ravnopravno takmiče u veštini i virtuoznosti, dok na kraju zajedno trijumfuju sjedinjeni sa orkestrom.

„Dela koja izvodimo nisu deo standardnog repertaora zato što se kreću na granici između zabavne i ozbiljne muzike. Uglavnom se sviraju u posebnim prilikama zato se ne mogu često čuti na klasičnoj koncertnoj sceni, a kompozicija Maksimum najviše spada u domen klasične muzike“, kaže dirigent Lajovic.

Muzički „bal“ započinje čuvenom Hačaturijanovom Maskaradom, uz taktove impozantnog i elegantnog Valcera. Okretnost u ritmu se nastavlja kroz slikovitu i ironičnu Šnitekovu filmsku muziku - Klovnovi i deca. U dočaravanju trenutaka iz života u cirkusu, Filharmoničarima će se pridružiti zvuci harmonike, električne i bas gitare. Nostalgične melodije Nina Rote, komponovane za Felinijev film La Strada, krunisaće muzičku priču o putujućim izvođačima iz cirkuske trupe.

Ostavi
komentar