Klasika

30.09.2014.

Narodno pozorište: obnova Verdijeve “Travijate” Narodno pozorište Beograd, Travijata na trgu
foto: YouTube screenshot
Narodno pozorište: obnova Verdijeve “Travijate”

Nova sezona startuje 1. oktobra

Nova sezona u Narodnom pozorištu u Beogradu počinje 1. oktobra, izvođenjem opere “KarmenŽorža Bizea, u kojoj glavnu rolu ima Jadranka Jovanović, a jedna od novina ove godine jeste i vraćanje čuvene Verdijeve opere “Travijata” na redovan repertoar!

Premijerna obnova opere biće izvedena u subotu, 4. oktobra, kada će na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, nastupiti sopran Sanja Kerkez u ulozi pariske kurtizane Violete Valeri i tenor Dušan Plazinić, u ulozi Alfreda Žermona, koji je zaljubljen u lepu kurtizanu. Pored njih, role igraju i Tatjana Mitić, Ljubica Vraneš, Igor Matvejev, Danilo Stošić, Slobodan Živković, Pavle Žarkov, Mihailo Šljivić, Sveto Kastratović, kao i Hor i Orkestar Narodnog pozorišta. Režiju ovoga puta potpisuje Ivana Dragutinović Maričić, dok je za scenografiju bio zadužen Boris Maksimović.

Travijata” je prvi put izvedena davne 1853. godine u Veneciji, a vremenom je postala jedna od najpopularnijih opera Đuzepea Verdija. Čuveni kompozitor je komponovao ovu operu prema drami Aleksandra DimeDama s kamelijama”. “La traviata” označava ženu koja je posrnula, a sama opera se sastoji iz tri čina, iz kojih je svakako najpoznatija arija “Libiamo ne'lieti calici”.

Opera počinje u 19 i 30 časova.

Ostavi
komentar