Klasika

17.10.2014.

Mladi klavirski virtuoz Nenad Ivović nastavlja ciklus najboljih sa FMU-a
Mladi klavirski virtuoz Nenad Ivović nastavlja ciklus najboljih sa FMU-a

Koncert 20. oktobra u Guarneriusu

Mladi klavirski virtuoz Nenad Ivović nastavlja ciklus najboljih sa FMU-a

Pijanista Nenad Ivović jedan je od najperspektivnijih i najuspešnijih mladih srpskih muzičara, koji postiže sjajne rezultate na domaćoj i inostranoj koncertnoj sceni i prestižnim takmičenjima.

U ponedeljak, 20. oktobra 2014. godine u 20 časova publika Guarneriusa će imati priliku da se upozna sa ovim talentovanim pijanistom, čiji je nastup deo velikog projekta pod nazivom „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU“ – ciklusa koncerata koji već treću sezonu predstavlja najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Virtuozan program koncerta koji će na najbolji način predstaviti Nenadov izraziti talenat, uključuje kompozicije Baha, Mocarta, Hajdna i Čajkovskog, a ulaz na koncert je besplatan.

Organizatori serije koncerta su Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Guarnerius, a pokrovitelj projekta je kompanija Nelt.

Bogata biografija 21-godišnjeg virtuoza Nenada Ivovića ispunjena je velikim uspesima - sa pet godina je započeo učenje klavira, a već sa dvadeset je završio osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović i upisao master-studije kao najbolji u svojoj generaciji. Još kao učenik, pokazao je izuzetne sposobnosti i osvojio niz prvih nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, poput onih na takmičenju „Nikolaj Rubinštajn“ u Parizu i „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Nenad je učestvovao i na Međunarodnoj pijanističkoj akademiji Tel Hai u Izraelu i nastupao na više koncerata sa velikim uspehom, usled čega je i pozvan da nastavi studije na Visokoj školi u Tel Avivu koja nosi ime Zubina Mehte, u klasi poznatog pijaniste i pedagoga Emanuela Krasovskog.

Na osnovu  snimaka sa nastupa u Kairu i Aleksandriji pozvan je da učestvuje na veoma značajnom Međunarodnom konkursu „Steps towards mastery“ u St. Petersburgu, gde je postigao veliki uspeh osvajanjem prve nagrade u najvećoj, troetapnoj kategoriji. Pored glavne nagrade, osvojio je nagradu za najbolje izvođenje dela ruskog kompozitora i nagradu Organizacije međunarodnih takmičenja „EMCY“, koja podrazumeva koncerte u raznim evropskim zemljama.

U aprilu mu je dodeljena nagrada fonda “Emil Hajek“ za najperspektivnijeg mladog pijanistu na FMU.

Ipak, i pored svih obaveza, Nenad je našao vremena da odgovori na nekoliko pitanja našeg portala.

Zašto baš klavir?
Brat je počeo da svira klavir, i krenuo u muzičku Školu "Mokranjac". Meni se svideo zvuk klavira dok je on u kući svirao, i bilo je logično da i ja krenem tim stopama.

Koliko ti znače brojne nagrade koje si osvojio tokom svoje dosadašnje karijere?
Svaka nagrada je potvrda uspešnog rada i progresa koji pravim svojim vežbanjem i radom sa profesorima. Naravno, to je motivacija za dalje vežbanje i želja za sledeće nagrade.

Omiljeni kompozitor?
Mnogo je kompozitora čija dela volim da sviram i koja mi prijaju. Od Ramo-a, Baha, pa sve do Rahmanjinova i Skrjabina.

Da imaš šansu da provedeš 10 minuta sa nekim od pijanističkih giganata koji više nisu među nama koga bi odabrao i o čemu biste razgovarali?
To bi bio Vladimir Horowic. Oduševljava me njegov stil sviranja i njegova ličnost, pa bi to verovatno i bila tema razgovora.

Mocart ili Betoven?
Trenutno – Mocart.

Šta spremaš za koncert u Guarnerisuu?
Engleska Svita od J.S.Baha, Sonate W.A. Mocarta i J.Haydna i delo P.I. Čajkovskog pod nazivom "Dumka".

Šta slušaš a da nije klasika?
Svaka muzika koja probudi u meni iskrena osećanja, je za mene odlična muzika. Tako da je to veoma širok spektar stilova i žanrova koje mogu da slušam.

Ostavi
komentar

Povezano