Klasika

08.06.2015.

MjuzNews intervju: pijanista Nikola Pešić Nikola Pešić
foto: PR photo
MjuzNews intervju: pijanista Nikola Pešić

Nikola Pešić je pijanista rođen u Pirotu koji je posle završenih studija na Univerzitetu Umetnosti u Nišu u klasi prof. Zorana Jančića upisao postdiplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Bernu u klasi prof. Patricie Pagny iz Francuske. Od 2010. godine je zaposlen kao korepetitor i profesor klavira u državnoj muzičkoj školi “Dr. Dragutin Gostuški” u Pirotu. Nikola je peta generacija pedagoške i pijanističke loze Franca Lista. Nastupa kao solista širom Evrope i Srbije, a MjuzNews je imao prilike da sa Nikolom razgovara o disciplini, koncertu u Parizu i predstojećem u Beču i omiljenim aktivnim pijanistima.

 

MjuzNews: Osnovnu muzičku školu ste završili u Pirotu. Kako ste prebrodili one teške dane, u kojima mnogi odluče i da odustanu od instrumenta, dok su mali i dok im se gradi disciplina, a sve bi dali da ne moraju još 3 sata da sede pred klavirom i vežbaju?

NIKOLA PEŠIĆ: Sve što se u kontinuitetu radi, a naročito ako traje godinama, u jednom trenutku dosadi ili izgubite volju za tim. Klavir mi nije bio najbolji drug kao što mnoge kolege vole da kažu. Prirodno su deca okupirana igrom i srećan sam što je moje detinjstvo bilo prepuno igre, bez odricanja. Roditelji su velika podrška i svojim primerom su me naučili odgovornosti. Trening je naporan, a nastup stres, zato je tu publika koja razumevanjem interpretacije, pozitivnim komentarima, motiviše umetnika da i dalje radi, da ne bude sebičan. Kad god bih se umorio od instrumenta, ostavio bih ga na par dana, ali sam se uvek spontano vraćao. 

MjuzNews: Nedavno ste nastupali u Parizu. Prenesite nam utiske sa koncerta. 

NIKOLA PEŠIĆ: Tako je. Sam Pariz je prelep i hteli ne hteli, dobijete dodatni umetnički polet i inspiraciju, a to je dovoljno za jednu slobodnu interpretaciju. Koncert je bio jako uspešan. Posebnu pažnju sam posvetio živom mađarskom kompozitoru Giorgi Kurtagu, koji trenutno živi u Parizu. Zadovoljnoj publici sam posle višeminutnog aplauza, od srca poklonio "bis". Odmah nakon koncerta mi je prišla jedna francuskinja koja mi je ponudila koncert, takođe u Parizu, a u okviru promocije najtalentovanijih mladih evropskih muzičara. 

MjuzNews: Nastupaćete uskoro u Beču koji jedan od centara klasične muzike. Koji program spremate za nastup i gde će se isti odigrati?

NIKOLA PEŠIĆ: Nastup će biti u galeriji DieAusstellung, na programu su Mocartova sonata za klavir KV 330, Listova mađarska rapsodija br.14, L. Janaček - U magli, K. Šimanovski - Prelidi op.1 i izbor minijatura Georgi Kurtaga. Zaista sa nestrpljenjem očekujem taj nastup.

MjuzNews: Trenutno ste student postdiplomskih studija na Univerzitetu Umetnosti u Bernu. Da li postoje razlike u metodologiji, pristupu studentima između ovog i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i kako idu studije?

NIKOLA PEŠIĆ: Nažalost svako poređenje je u korist Berna. Bern je skoro deset puta manji od Beograda ali ima sigurno pedeset puta bogatiju kulturnu ponudu. Uslovi za rad u Švajcarskoj su fantastični. Imamo bezbroj novih Steinway klavira na raspolaganju, odlične profesore sa svetskim karijerama, koji govore minimum 3 jezika i nesebično prenose studentima esenciju svog umeća. Srećan sam što nakon rada sa prof. Zoranom Jančićem, nastavljam odličnu školu sa prof. Patriciom Pagny. Na fakultetu je uvek radna i pozitivna atmosfera. Upoznao sam kolege iz celog sveta. Sa mnom u klasi prof. Patricie Pagny, većinom studiraju pijanisti iz Japana, Južne Koreje od kojih se pored muzike, dosta može naučiti i o filozofiji koja ih čini tako superiornima.

MjuzNews: Navedite nam troje omiljenih pijanista/pijanistkinja koji trenutno nastupaju.  

NIKOLA PEŠIĆ: Ima ih više od troje, naročito onih koji više ne nastupaju ali od aktivnih: Hélèn Grimaud, Krystian Zimerman, Li Yundi.

MjuzNews: Poznato je da ljudi koji prođu trening kakav zahteva učenje klavira imaju ozbiljne beneficije. Od izgrađene koncentracije i memorije do činjenice da rad rukama povoljno utiče na zdravlje. Da li ste uspeli da ove veštine prenesete i na ostale sfere života?

NIKOLA PEŠIĆ: Zanimljivo pitanje. Mislim da bavljenje muzikom i sviranje nekog instrumenta a posebno klavira, zasigurno razvija neke naročite sposobnosti i čini čoveka specifičnim. Pored mladolikosti :), mislim da sam sa muzikom razvio intuiciju, a posebna beneficija je disciplina, samokritičnost i sposobnost brzog učenja stranih jezika.

Ostavi
komentar

Povezano