Klasika

28.05.2015.

MjuzNews intervju: pijanista Dejan Janković Dejan Janković
foto: Leon Bijelić
MjuzNews intervju: pijanista Dejan Janković

Besplatan ulaz u Guarnerius 30. maja

U okviru serije koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“, posvećenoj promociji najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nastupaće jedan od najnagrađivanijih mladih pijanista, student doktorskih studija FMU-a, Dejan Janković.  Ulaz u Centar lepih umetnosti Guarnerius će biti besplatan, a MjuzNews je imao prilike da intervjuiše mladog pijanistu pred njegov nastup u subotu 30. maja. Koncert počinje u 20h.

INTERVJU

MjuzNews:  Da li je klavir bio tvoja prva ljubav ili su ti kao detetu bili zanimljivi i drugi instrumenti?

Dejan Janković: Baš kao i većini djece koja izraze želju da se upišu u muzičku školu, i meni je bila želja da sviram baš klavir, tako da je ovaj instrument od početka bio taj koji me je najviše zanimao i najviše fascinirao. Smatrao sam ga na neki način najmoćnijim i najglamuroznijim instrumentom od svih.

MjuzNews:  Često nastupaš, beležiš uspehe na velikim takmičenjima, ali uporedo si i odličan student veoma zahtevnih doktorskih studija FMU-a, kako usklađuješ sve obaveze?

Dejan Janković: Moram priznati da nije lako uvijek uskladiti sve obaveze, i one na doktorskim studijama, i one koncertne ali i one na poslu, ali ovo jeste jedna zahtjevna profesija koja od umjetnika traži maksimalan angažman, posvećenost i dobru organizaciju, ali kad čovjek uradi nešto na pravi način, osjećaj zadovoljstva je po meni nemjerljiv sa većinom drugih profesija.

MjuzNews:  Dolaziš iz Banja Luke, kako bi ocenio muzičku scenu u ovom gradu (kada govorimo o klasičnoj muzici) i da li mladi umetnici dobijaju priliku da se predstave publici?

Dejan Janković: Svakako da je muzički život u gradu iz kojeg dolazim dosta manje razvijen u odnosu na Beograd. Publika je brojčano dosta manja, koncertnih sala je takođe dosta manje, pa i ljudi koji se profesionalno bave ovom profesijom je manje. Ne bih kritikovao neku opštu kulturnu situaciju, ali bih naglasio da se svi zajedno, i mediji i određene institucije, a naročito mi muzičari, moramo truditi da promovišemo klasičnu muziku, da je učinimo pristupačnijom, razumljivijom i dopadljivijom. Uopšte, ponašanje na sceni, kontakt s publikom, odabir repertoara, sve to treba prilagoditi današnjem vremenu i razbiti barijere koje između, često bojažljive publike koja klasičnu muziku ne razumije, te zaista nemaju ni želju da odu na koncerte ovog tipa.

MjuzNews:  Da li si nedavno posetio neki koncert koji je na tebe ostavio poseban utisak i da li postoji neki događaj koji u narednom periodu svakako nećeš propustiti?

Dejan Janković: Skorašnji koncert Nelsona Freira sa Beogradskom filharmonijom me je zaista oduševio, a već imam karte za koncert Pletnjeva 7. juna na Kolarcu.

MjuzNews:  Šta bi poručio svojim mlađim kolegama koji ovih dana pripremaju prijemne ispite za muzičke akademije?

Dejan Janković: Poručio bih im da ukoliko su zaista sigurni da žele da se bave ovim poslom, budu spremni na veliki i predan rad, jer ova profesija prosto ne trpi nekakvu prosječnost. Međutim,  ukoliko zaista vole muziku i žele da im muzika bude poziv, treba da uživaju u radu koji im predstoji, i da znaju da se svaki trud isplati.

Ostavi
komentar

Povezano