Klasika

13.05.2013.

Koncert Ivane Zavišić u Guarneriusu 15. maja Ivana Zavišić
foto: PR Photo
Koncert Ivane Zavišić u Guarneriusu 15. maja

Mini intervju sa ovom mladom violinistkinjom

 

Najavljeni ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta Muzičkih Umetnosti u Centru Lepih Umetnosti Guarnerius, započet je koncertom flautistkinje Vanje Đorđević, 10. maja.

Sledeći koncert, drugi od ukupno 14 najavljenih, biće održan već u četvrtak, 15. maja a na njemu će nastupiti mlada beogradska violinistkinja Ivana Zavišić. Ivana je kao najbolji student treće godine FMU-a dobila nagradu iz fonda Meri Žeželj Majer a trenutno je na master studijama na klasi vanrednog profesora Ivane Aćimoski- Žikić. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade i aktivno se usavršavala na mnogobrojnim kursevima kod poznatih pedagoga, kao što su David Takeno, Dimitris Semsis, Blagordna Taneva i drugi.

Na koncertu u Guarneriusu Ivana će izvesti atraktivan i veoma zahtevan program, a mi ovom prilikom imamo čast da sa vama podelimo i mini intervju koji smo proteklog vikenda, ovim povodom uradili sa njom.

Ulaz na ovaj, kao i na sve ostale koncerte ovog ciklusa je besplatan, a koncert počinje u 20h.

MjuzNews: Krenula si da sviraš sa samo šest godina. U kom trenutku si shvatila da će to biti tvoj životni poziv?

Ivana:Već u nižoj muzičkoj školi, upoznajući svoj instrument, shvatila sam da sebe mogu najlakše i najlepše izraziti pomoću violine. To je uticalo na moje opredeljenje da se bavim muzikom.

MjuzNews: Koliko je teško baviti se profesionalno klasičnom muzikom u Srbiji?

Ivana: Obzirom na ekonomsku situaciju i nedovoljno ulaganje u kulturu, izuzetno je teško ozbiljno se baviti klasičnom muzikom.

MjuzNews: Ko je za tebe najbolji violinista svih vremena?

Ivana:Od toliko vrhunskih violinista teško je izdvojiti jednog, svaki od njih ima svoju osobenost i senzibilitet. Mozda Isak Perlman!

MjuzNews: Na koncertu u Guarneriusu 15. maja sviraćeš Baha, Franka i Sarasatea. Kaži nam nešto bliže o programu, koja su dela u pitanju i kako si ih odabrala.

Ivana:U pitanju su Bahovi Adadjo i Fuga, Frankova Sonata i Sarasateove Ciganske melodije. Odabrala sam ih smatrajući ih interesantnim i publici dopadljivim.

MjuzNews: Koje klasično delo često slušaš a šta slušaš kad su neki totalno drugi žanrovi u pitanju?

Ivana:U poslednje vreme slušam Šostakovičev Koncert br.1 za violinu, a što se tiče drugih žanrova slušam džez, rok, pop i izvornu narodnu muziku.

MjuzNews: Da nisi violinistkinja bila bi...

Ivana:Možda oboistkinja?!

Ostavi
komentar

Povezano