Klasika

20.06.2013.

Klasika koju ćete obožavati Katarina i Ljubica
foto: PR Photo
Klasika koju ćete obožavati

Intervju sa Katarinom Ranković i Ljubicom Damčević

Katarina Ranković, pijanistkinja i Ljubica Damčević, violinistkinja, rade nešto neobično i to rade jako dobro. One su mlade, talentovane i hrabre a o čemu se radi i gde ih možete čuti saznajte u intervjuu koji su dale za naš portal.
 
MjuzNews: Kako je počela saradnja između tebe i Ljubice?
 
Katarina: “Everything happens for a reason” - pa je tako i sa nama bilo. Naime, pre tri godine smo počele da sviramo zajedno kamernu muziku i klasični repertoar na Akademiji, da bismo ubrzo posle toga shvatile da nas veoma privlače i druge vrste muzike i tako je krenulo stvaranje autorske muzike inspirisane uticajima raznih kultura i groove-ova. Uvek volim da kažem da smo počele tako što smo na jednoj od proba, želeći da vežbamo Mozarta, na moj predlog počele da jam-ujemo i na kraju smo bile potpuno “uhvaćene” u orijent melodije – jednostavno se dogodilo (smeh).
 
MjuzNews: Da li ste konačno smislile ime pod kojim ćete nastupati?
 
Katarina: Uh, nismo! Dugo smo razmišljale, konsultovale prijatelje i publiku, ali nikako da se pojavi ta reč za koju ćemo čim je čujemo ili izgovorimo znati da je to to. Veoma je teško donekle, jer ime treba da “bude” nas dve, kao i da predstavlja muziku koju izvodimo, a obzirom da je to mix svega i ime mora biti autentično.
Mada, osećam da će imena uskoro biti, jer postoji par ideja koje nam se pojave s' vremena na vreme. Ukoliko postoje predlozi, apsolutno smo zainteresovane da čujemo sve kreativne ideje!
 
MjuzNews: U vašoj autorskoj muzici ima svega: jazz-a, klasike, starogradske muzike, Bosne, Makedonije... Kako dve tako mlade devojke kao što ste vas dve, pritom obrazovane u pravcu klasičnog repertoara, tako dobro osećaju tradiciju ovih prostora? Da li je reč o genima ili umetničkoj intuiciji?
 
Katarina: Kao muzičar sam se kroz svoje formalno obrazovanje zaista najviše susretala sa klasičnom literaturom, ali moram reći da je u meni i tada izvirao taj “improvizatorki nerv”, pošto se često dešavalo da se naprosto u kompozicijama velikana kao što su Debisi ili Brams iznenada pojavi deo koji se meni učini da bi veoma lepo pristajao toj kompoziciji (smeh).
Mix žanrova je usledio kada sam sa kako sama, tako i sa Ljubicom počela da istražujem i isprobavam, jer su nas ritmovi Balkana uvek na neki neobjašnjiv način privlačili, tako da mogu reći da je verovatno stvar u genima i nekom kulturnom nasleđu, kao i u energiji ovih prostora koja se izgleda jako dobro uklapa sa našom muzičkom intuicijom.
 
Ljubica: U pitanju su i geni i umetnička intuicija. Oduvek me je privlačila etno muzika, kako Balkana, tako i udaljenijih područja. Zahvaljujući mojoj umetničkoj intuiciji uspevam da prenesem svoja interesovanja u muziku koju stvaram.
 
MjuzNews: Šta je osnovna poruka koju želite da pošaljete svojom muzikom?
 
Katarina: Jedino što kroz muziku koju stvaramo i izvodimo želimo da prenesemo, jeste da ljudi osete emociju. Ljubav prema tome što radimo i energija koju imamo na nastupima, kako naša, tako i energija publike - to je ono što bih volela da pošaljemo/izazovemo našom muzikom. Ukoliko je bar malo tako, srećna sam.
 
Ljubica: Apsolutno se slažem sa Katarinom, želimo da publici prenesemo sve te emocije koje doživljavamo dok izvodimo i svu ljubav koju osećamo prema muzici.
 
MjuzNews: Kako je došlo do saradnje sa Katarinom Jovanović? 
 
Katarina: Ah da, sjajna Kata... pre svega draga prijateljica, onda i sjajan vokal i umetnica sa velikom muzičkom širinom. U Župi, čarobnom mestu vina i divnih ljudi, dobile smo poziv da održimo koncert. Kako i Katini i moji koreni donekle jesu upravo odatle, probudila se ta ideja o zajedničkom nastupu. Ceo nastup je bio jedna posebna emocija, improvizacija, eksperiment i tako je na kraju u sali Župskog Aleksandrovca nastala magija.
 
MjuzNews: Mocart, Betoven, Geršvin ili Pjacola?
 
Katarina: Nikako ne mogu da izaberem, jer jednostavno, to su toliko kontrastne epohe, stilovi... U poslednje vreme najčesšće izvodimo Geršvina i Pjacolu, pored autorskih kompozicija, ali neretko dođe momenat kada u sred probe počnemo Betovenovu “Prolećnu sonatu”, jer mogu vam reći da nam i takav repertoar itekako daje inspiraciju za improvizovanje, pa čak i onih numera sa ritmovima i melodijama orijenta i Balkana.
 
Ljubica: Ne mogu izdvojiti nikoga od njih četvorice, svaki je poseban na svoj način. Smatram da bavljenje muzikom zahteva negovanje ljubavi prema svim epohama i kompozitorima, to je neophodno da bi muzičar bio kompletan.
 
MjuzNews: Album ste snimile. Kažite nam nešto o tom materijalu.
 
Katarina: Sa nestrpljenjem očekujemo rad na snimljenom materijalu, jer sada sledi zapravo najkompleksniji deo rada tzv. Post - produkcija. Ukoliko sve bude išlo po planu, do kraja godine album će biti izdat.
 
Ljubica: Na albumu će se naći 11 naših autorskih kompozicija inspirisanih etno i jazz muzikom, ali koje ipak ostaju u klasičnim okvirima. 
 
MjuzNews: 28. juna nastupate na BNU. Šta pripremate?
 
Katarina: Za otvaranje Beogradske nedelje umetnosti, koja će se održati u UK Parobrod sa početkom u 20h planiramo muzičko - scenski performans, na kome ćemo izvoditi autorska dela, kao i jazz i poznate melodije Balkana u našim aranžmanima, sve to sa specijalnim gostom, talentovanim perkusionistom Markom Stojanovićem Louisom, koji će svojom kreativnošću dati posebnu emociju predstojećem nastupu. Dođite da zajedno podelimo tu emociju, možda vas i povuče, pa malo i zaigrate!
 
MjuzNews: Privatno slušate...
 
Katarina: Od klasike do drum'n'bass muzike. Najčešće su to jazz instrumentali, mada moram priznati da su sastavni deo toga i sjajni fado i jazz vokali. Ponekad mi veliku inspiraciju pruža i muzika 'sevdaha', ali ukoliko bih trebala da kažem koja tri diska mi trenutno ispunjavaju sobu zvukom, to je muzika Šopena, Milesa Davisa i Whitney Houston.
 
Ljubica: Skoro sve žanrove, a omiljeni su mi klasična muzika i jazz, kao i tango. Međutim, pored već uobičajene plejliste koja sadrži u sebi muziku velikih klasičnih kompozitora, kao npr. Betovena, Šuberta, Čajkovskog i naravno, sjajnog Pjacole, trenutno uživam i u muzici Bojana Zulfikarpašića, Tigrana Hamasjana i Dhafera Jusefa.
 
MjuzNews: Publici koja još nije „otkrila“ lepote klasične umetnosti poručile biste...
 
Katarina: Da bez obzira da li su upoznati sa čarima iste, postoji taj momenat da kada je čuju (a verujte mi, taj trenutak se uvek dogodi) na neki neobjašnjiv način postaju “uvučeni” u svet najdivnijih emocija. Tako da pre ili kasnije za svakog dođe taj trenutak i oni će ga tada sami i prepoznati.
 
Ljubica: Poručila bih im da joj daju šansu i samo joj se prepuste...
 
 

Ostavi
komentar

Povezano