Klasika

17.10.2013.

Klarinetista Rastko Uzunović u subotu (19.10.) u Guarneriusu Rastko Uzunović
foto: Guarnerius PR Photo
Klarinetista Rastko Uzunović u subotu (19.10.) u Guarneriusu

"Vežba je bitna za izvođače a talenat za umetnike"

Fantastičan ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnostu u Beogradu u Centru lepih umetnosti Guarnerius se nastavlja. Čast da otvori jesenji deo ciklusa ima mladi klarinetista Rastko Uzunović koji će nastupiti u subotu, 19. oktobra 2013. godine (20h).

Rastko je student III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. Ognjena Popovića), a do sada je osvojio više od 30 nagrada na uglednim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Za svoj premijerni nastup u Guarneriusu, pripremio je program koji retko možemo čuti na domaćoj muzičkoj sceni – uz klavirsku saradnju Antonele Grgin, on će izvesti kompozicije popularnih autora mlađe generacije - holandskog kompozitora Jakoba TV i Amerikanca Marka Melitsa.

MjuzNews: Kako si se odlučio baš za klarinet?

Rastko: Slučajno. Krenuo sam da se upišem na violinu i profesor violine nije bio tu, tako da sam se upisao na klarinet pošto je profesor klarineta bio tu.

MjuzNews: Koliko je, prema tvom mišljenju, uspeh stvar talenta a koliko stvar vežbe?

Rastko: Vežba je bitna za izvodjače, a talenat za umetnike.

MjuzNews: Na koncertu u Guarneriusu izvodiš, širokoj publici, pomalo neobičan program. Kaži nam nešto kompozitorima čija ćeš dela izvesti i kako si selektovao dela koja ćeš svirati u subotu?

Rastko: Kompozitori su Amerikanac Marc Mellits i Holandjanin Jacob TV, obojica su živi i komponuju avangardnim i postminimalističkim stilom, valjda.

Za dela sam saznao preko drugara iz Ljubičica pa su me većinom dela oni snabdeli. Interesantna su, nova i drugačija.

MjuzNews: Šta slušaš pored klasične muzike?

Rastko: Pored džeza, roka i raznih vrsta alternativne muzike slušam i klasičnu.

MjuzNews: Da nisi muzičar bio bi...

Rastko: Verovatno nešto u sferi crtanja i slikanja.

Pokrovitelj ciklusa koncerata „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU“ je Kompanija NELT.

U godini u kojoj obeležava 20 godina postojanja, a u skladu sa strategijom u domenu društveno odgovornog poslovanja, kompanija Nelt pruža priliku talentovanim akademcima da iskažu svoje veštine i talenat.

ULAZ NA SVE KONCERTE OVOG CIKLUSA JE BESPLATAN.

Ostavi
komentar

Povezano